mdzalewscy 28.03.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Witam, Żonie spodobał się kominek poniżej, jak to zrobione (z czego składa się) to szkło ?. Mam znajomego w "fabryce szkła", z czego to zrobić ?, co zamówić ? Jak to zrobić ?. Czy te szkło naturalnie jest zielonkawe ?. Z założenia szkło będzie odbijało światło kominka i ewentualnie za szkłem schowam dodatkowe oświetlenie, które będzie mogło świecić gdy kominek będzie "spał". http://www.republika.pl/mdzalewscy/komi/komi1.jpghttp://www.republika.pl/mdzalewscy/komi/komi2.jpghttp://www.republika.pl/mdzalewscy/komi/komi3.jpg Dziękuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 28.03.2005 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Proszę na mnie nie krzyczeć ale nieśmiało nadmienię, że wygląda to nieco koszmarnie... Bez szkła kominek całkiem niezły. Kominek + lampa w jednym... to może jeszcze dodać radio-budzik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.03.2005 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Proszę na mnie nie krzyczeć ale nieśmiało nadmienię, że wygląda to nieco koszmarnie... Bez szkła kominek całkiem niezły. spoko każda opinia jest cenna, dla mnie też to wygląda tak średnio, ale Żonie się strasznie podoba, z drugiej strony trochę nietypowy i nowoczesny, a ja jakość mam dość tych wszystkich podnych do siebie kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 28.03.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 muszę też sie przyłącyć do głosu wyzej.bez tego szkła wygląda dużo lepiej,chociaż zdjecie ostatnie daje do myślenia .jeśli to sie podoba to może murek z tego też mógłby byc interesujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 28.03.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Zgadzam się - ja też mam dość zbyt często powtarzających się wzorów kominków. Lubię spokojne, wręcz ascetyczne kominki tak by obudowa nie była dominującym elementem wystroju. Rozumiem, że żonie podobają się śmiałe, niekonwencjonalne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.03.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Żonie się strasznie podoba. .........i to jest najwazniejsze stwierdzenie !!!! jeśli żonie sie strasznie podoba ten kominek to powinienes nie pytać sie o zdanie innych tylko .... zastosować stary sposób doświadczonych mężów i powiedzieć " masz rację Kochanie " i wykonać !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 28.03.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Ewa ... Ty zawsze wiesz jak doradzić Buzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.03.2005 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 [jeśli żonie sie strasznie podoba ten kominek to powinienes nie pytać sie o zdanie innych tylko .... przecież się pytam jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 przecież się pytam jak to zrobić .... Wykonanie nie jest trudne, chociaz wymaga troche zabawy a i w warunkach amatorskich nie mozesz wymyslac zbyt skomplikowanej formy. Najlepiej zrobic sobie makiete, ale mozna tez bez tego. Umieszczasz zrodla swiatla /swietlowka, zarowka w oprawach tam gdzie maja byc/ a nastepnie z lomu szklanego o gr. min 8-10mm przycinasz kawalki tak aby od tylu /od sciany/ byla rowna krawedz i miejsce na oprawy, od elewacji zas tak jak sobie wymyslisz .Najpierw kawalki sklejasz pow.ze soba klejem do szkla/jest bezbarwne/ a cala kompozycje budujesz z kilku rozdzielnych czesci / w zaleznosci od wielkosci kompozycji tak , zeby mozna w przyszlosci dostac sie do "zarowek"/. Calosc "rzezby" powinienes oszlifowawac z najostrzejszych "kolcow", mozna je nawet poobtlukiwac mlotkiem/to tez sposob na nadanie calosci ostatecznego ksztalu/ a potem jazda do pieca zeby to wszystko przetopic. Czyli robisz regularny fusing. Od rodzaju zastosowanego szkla bedziesz mial takze odpowiedni efekt kolorystyczny .Pogadaj z tym swoim znajomym szklarzem jakim lomem dysponuje i jakiej wielkosci formy moze Ci przetopic. Nie rob duzych czesci, bo szklo tez ma swoje naprezenia, lepsze niz klejenie jest uzycie sciskow.Gdyby interesowaly Cie okolice Wroclawia daj znac, polece Ci "szklarza" fusingowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Onyks to pierwsze co przychodzi mi na widok tego "cacka". Szkło pociete na kawałki ... raczej nie. Z onyksem jest znacznie drozej ale napewno takie kawałki sa bezpieczne. pozdrawiam Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Onyks to pierwsze co przychodzi mi na widok tego "cacka". Szkło pociete na kawałki ... raczej nie. Z onyksem jest znacznie drozej ale napewno takie kawałki sa bezpieczne. pozdrawiam Darek B http://www.kafle-kominki.pl Bardzo mozliwe, jesli tak to ciekawa odmiana.Szklo fusingowane jest jednak bezpieczniejsze niz szlifowany lupek, gdyz jest topione powierzchniowo.W ten sposob, jak opisywalem, zrobiono wejscie do pewnej ekskluzywnej australijskiej dyskoteki - Cristal Gate., ktora projektowal ponoc absolwent naszej PWSSP . Opis budowy tamtego portalu znalazlem u Goecka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 mdzalewscy - ja bym jednak proponowała subtelnie przekonać żonkę,że czasem lepiej za mało niż za dużo Ech,już tam masz swoje metody :wink:Może zaproponujesz jej jakiś ciekawy rodzaj kamienia na obudowę - pod kolor jej najpiękniejszych na świecie oczu Bez tej konstrukcji kominek jest piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 13.04.2005 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 wg mnie jest to szklo topione w technice fusingu - sam raczej tego nie zrobisz - szkło jest trwałe , wiem ,ze robi się tak np stopnie schodów, oparcia krzeseł itp ( widziałam) . mnie sie kominek podoba , chociaz pewnie był koszmarnie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.04.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 To napewno jest kamień naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.04.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 proponuję stronę http://www.pawpol.pl SUPER proste i niewyszukane kominki, a na pewno nie tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts