Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Sylwka i Kasi

Recommended Posts

A'propos elektryki. Jeśli już tego nie masz zaplanowanego to podaję kilka pomysłów, które narodziły się w trakcie rozmowy z elektrykiem:

GARAŻ - sterowanie "ręczne" bramą garażową i wjazdową

KOTŁOWNIA - doprowadzenie alarmu do wyłączania pompki recyrkulacji podczas nieobecności

ŚLUZA, SPIŻARNIA, KOTŁOWNIA - zapalanie swiatła na czujnik ruchu

KUCHNIA - zaplanowałeś 8 gniazdek - zrób 16 :D i tak zabraknie

SALON - okablowanie pod głośniki lub peszle (ja wyprowadziłem jeszcze peszel centralnie nad salon, bo może projektory stanieją)

ŁAZIENKI - gniazda przy grzejnikach drabinkowych (do grzałek)

SYPIALNIA - "leniuch" włączanie/wyłączanie światła przy drzwiach i przy łóżku.

OGRÓD

- wszystkie gniazda na zewnątrz załączane ze środka (złodzieje)

- ewentulane oświetlenie w ogrodzie itp.

- dzwonek ogrodowy

FURTKA - dodatkowo przeprowadziłem przewód do furtki od centrali w celu sterowania zamkiem kartami kodowymi

EXTRA - w dwóch miejscach (parter + piętro) centralnie wyprowadziłem przewody do opraw z akumulatorem (jak wyłączą prąd to światełko samo się zapala)

Jeśli pomogłem to się cieszę, a jeśli już to wszytko miałeś zaplanowane jeszcze lepiej.

Zdrófko Twoje i moje (bo jak akurat cholernie przeziębiony jestem)

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za te wszystkie pochlebne opinie.

Ale to chyba każdy dom zyskuje na urodzie gdy mu się dorobi elewację (i wcale nie musi to być klinkier).

A tak przy okazji, to powiem Wam, z ejeszcze bardziej szczyty zyskały i dach w ogóle lepiej wygląda gdy wczoraj zrobiłem podbitkę na jednym ze szczytów.

Teraz będę musiał wypożyczyć rusztowania i zrobić podbitke na drugim.

Po zebraniu jak to po zebraniu - nic konstruktywnego.....

A sprawa ciągnie się podobno od 8 lat.

Nasza droga dojazdowa biegnie ponoć na przedłużeniu tej poprzeczki do Waszej drogi, pod nowo budowanym blokiem aż do ul. Przylesie..... tak, tak, wójt naszej szanownej gminy kiedyś tam zgodził się na wybudowanie (i tak niezgodnych z planem zagospodarowania przestrzennego) bloków na drodze, odcinając nam dojazd :evil:

Maria

• 3 weeks później...

Renatko .... - tynki dopiero robią - mają skończyć w środę.

Hmm powiem tak ... na bazie moich doświadczeń z wszystkimi poprzednimi ekipami ... Ci tynkarze wydają się tak rozsądni i sumienni, że aż to jest podejrzane dla mnie.

Podejście do pewnych prac aż mnie zaskakuje (pozytywnie). Ale "...nie chwalmy dnia ....".

A jeśli chodzi o jakość (wygląd) tynków to zapraszam Renatko jak skończą to sama ocenisz - wydaje mi się, że zdjęciami nie udałoby mi się tego przedstawić.

Sylwek - domek wyrósł, że aż miło - wnętrza na zdjęciach prezentują się też doskonale ....

Co do "sikania" - debili nie brakuje, to fakt .... a Ty masz tego namacalny i naoczny dowód ....

Kiedyś złodzieje na odchodne - brzydkie słowo : sr...li - gdzieś na środku mieszkania - to był taki ich znak.

Teraz tego nie robią bo z tego "materiału biologicznego" można ustalić DNA i wyciągnąć z bazy, kto był sprawcą zanieczyszczenia ....

Może Twoi "budowlańcy" też z jakiejś kasty? "Leją" aby zaznaczyć, że to ich? Taki pierwotny (nieco zwierzęcy) odruch znaczenia terenu? :evil: :evil:

Słów czasami brakuje ....

A ponadto z takich przypadków wyziera wprost poziom przeciętny społeczeństwa .... niestety bardzo niski ....

Sylwku, niestety nie szybko.

Najwcześniej po 20.09. Tak mi się dziwnie układa. Zaniedbałam pewną pracę i wogóle nie mam wakacji :evil: ... i sił też już nie mam :(

Mój optymizm jest na wyczerpaniu, bo nie widzę końca swoich problemów. Ale o tym , to nie w tym dziale :wink: ... przecież to nie "Psycholog dyżurny..."

Pisz o swoim domku jak najczęściej, bo to podnosi mój poziom optymizmu :)

• 5 weeks później...

Witam.

Dziękuję, że zwróciłeś uwagę na nasz domek. Faktycznie działki wydaja się znacznie poniżej poziomu drogi ale faktycznie nie są aż tak nisko, poza tym dom jest nieco wyniesiony ponad poziom działki (będzie trzeba nawozić sporo ziemi) a jesli chodzi o wiosnę, to przynajmniej w tym roku bagienka nie było.

A tak przy okazji własnie siedzę przy komputerze i zbieram się aby zaktualizować nasz dziennik bo zaległości już duże.