Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM ZA 120000

MACIEJ.R

Recommended Posts

WYDALIŚMY 120TYS. DOM PARTER 105 M. DZIAŁKA OD RODZICÓW.

KREDYT 80.000, MIESZKANIE30.000 ,OSZCZEDNOŚCI 10000.

WIĘKSZOŚĆ PIENIĘDZY POSZŁO NA MATERIAŁY. 90% ROBOCIZNY ZROBILIŚMY Z ŻONĄ I OJCEM. JESTEM NAUCZYCIELEM WIĘC Z CZASEM

WOLNYM OD CZERWCA NIE MA PROBLEMU .BUDOWA ROZPOCZEŁA SIĘ

10 2000 ZAMIESZKALIŚMY 06 2002 W WYKAŃCZANYM DOMU. TERAZ POZOSTAŁA DO ZROBIENIA DRUGA ŁAZIENKA I PŁACIĆ PRZEZ 5 LAT 1200 PLN MIESIĘCZNIE RATY.

WYDALIŚMY 120TYS. DOM PARTER 105 M. DZIAŁKA OD RODZICÓW.

KREDYT 80.000, MIESZKANIE30.000 ,OSZCZEDNOŚCI 10000.

WIĘKSZOŚĆ PIENIĘDZY POSZŁO NA MATERIAŁY. 90% ROBOCIZNY ZROBILIŚMY Z ŻONĄ I OJCEM. JESTEM NAUCZYCIELEM WIĘC Z CZASEM

WOLNYM OD CZERWCA NIE MA PROBLEMU .BUDOWA ROZPOCZEŁA SIĘ

10 2000 ZAMIESZKALIŚMY 06 2002 W WYKAŃCZANYM DOMU. TERAZ POZOSTAŁA DO ZROBIENIA DRUGA ŁAZIENKA I PŁACIĆ PRZEZ 5 LAT 1200 PLN MIESIĘCZNIE RATY.

przez 5-lat spłacicie 72000zł.Jak to się ma do kredytu 80 000zł.Cośik tu nie gra.Gratuluję pracowitości i swojego domu.Powodzenia

Rozumiem, że kredyt spłacasz od roku 2001 i zostało Tobie jeszcze 5 lat obciążenia kredytowego.

Czyli do 120 tysięcy złotych wydanych dolicz jeszcze koszty obsługi kredytu. Wówczas cena tego domu będzie już zdecydowanie inna. O pozostaych do wykonania pracach wykończeniowych nie wspomnę.

Pytanie? Przez 4 lata budowy wydaliście tylko 10 000 zł z zasobów własnych???

Maciej R.

I dalej nie rozumiem - o co chodzi? Z twojego postu nic nie wynika.

Jak to nie wynika?Wynika z niego mniej więcej tyle,że można postawić dom za dużo mniejszą kasę niż myślimy.Trzeba oczywiście sporo się nagimnastykować i budować z głową.

KonAn - by stwierdzić, że mozna postawić dom za 120 000 zł trzeba by przede wszystkim ten dom zobaczyć. Stwierdzić z jakich materiałów został wykonany, w jakim stanie zaawansowania prac jest ta inwestycja obecnie.

Maciej R. pisze - 90% ROBOCIZNY ZROBILIŚMY Z ŻONĄ I OJCEM. Wybacz, ale watpię by te trzy osoby miały sumę talentów murarzy, cieśli, dekarzy, instalatorów c.o kanalizacji, wod-kan, inst. gazowych. Byli jednocześnie zdunami, fliziarzami, elektrykami, tynkarzami itd, itd...

A jeśli podjęli się tych prac to jaki jest efekt ich wykonania.

Wybacz ale jestem bardzo sceptyczny.....

Post Macieja R zawiera zreszta jeszcze kilka innych niewiadomych.

KonAn - równie dobrze mozna powiedzieć, że kupiłem samochód za 1 000 zł. Będzie to szczera prawda ... tyle tylko, że tym samochodem będzie Polonez rocznik 1995.

120TYS. WYSTARCZYŁO.ZAŁOŻYŁEM SOBIE ŻE WYBUDOWAĆ MOGĘ DOM JAK NAJTANIEJ I W JAK NAJPROSTSZYCH TECHNOLOGIACH.

DOM BEZ PIWNICY I GARAŻU , YTONG 36.5 NA KLEJ , OGRZEWANY TYLKO KOMINKIEM Z ROZPROWADZENIEM, STROP DREWNIANY ,OCIEPLONY WEŁNĄ 20 CM ,OKNA PLASTIK ,PANELE,BLACHA NA DACHU.

Z FACHOWYCH PRAC ZATRUDNIŁEM TYLKO CIEŚLI DO WIĘŻBY, ELEKTRYKA DO INST. ,FACHOWCÓW OD OKIEN ,TYNKARZY.

ZROBIENIE INST.WODNEJ Z KLEJONYCH RUR NIE JEST PROBLEMEM PODOBNIE JAK POŁOŻENIE BLACHY NA DACHU IPRZYKRĘCENIE JEJ WKRĘTARKĄ, NAWET WYBUDOWANIE KOMINKA Z ROZPROWADZENIEM ,

WYSTARCZY CHĆEĆ TROCHĘ LITERATURY I SPRAWNYCH RĄK.

PRZY PRACY POMAGALI MI OCZYWIŚCIE ZNAJOMI GDY POTRZEBOWAŁEM WIĘKSZEJ ILOŚCI RĄK NP. DO WCIĄGANIA BLACHY.

DOM NIE JEST WIĘC WYKONANY Z KIEPSKICH MATERIAŁÓW,LECZ Z MOŻLIWIE TANICH I PROSTYCH DO WYKONANIA SAMEMU TECHNOLOGII.

NAPRAWDĘ PRAWIE WSZYSTKO MOŻNA ZROBIĆ SAMEMU.

MACIEJ.R