greg98 31.03.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Ten spadek to oczywiście tak. Podejrzewam że problem może być inny. Ta woda co ścieknie z opaski wleje się w znaczącym procencie pod opaskę. No i jak pod spodem jest glina to usunąć się może tylko przez odparowanie - w czym opaska może przeszkodzić. Po to się obsypuje fundamenty piaskiem o dużej przepuszczalności, żeby sobie ta woda wsiąkła bez problemu niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 31.03.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Tez stoję przed problemem opaski i jak czytam to dalej jestem w tym samym punkcie - 0 tzn. nie wiem czy i z czego ją zrobić. Może trezba rzucić monetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 31.03.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Ten spadek to oczywiście tak. Podejrzewam że problem może być inny. Ta woda co ścieknie z opaski wleje się w znaczącym procencie pod opaskę. No i jak pod spodem jest glina to usunąć się może tylko przez odparowanie - w czym opaska może przeszkodzić. Po to się obsypuje fundamenty piaskiem o dużej przepuszczalności, żeby sobie ta woda wsiąkła bez problemu niżej. Ja na szczęście nie mam gliny, ale dla kogoś kto ma glinę to obsypanie fundamentu piaskiem nie musi być dobrym rozwiązaniem. Bo wtedy cała woda z okolicy będzie ściekała do zewnętrznej strony ścian fundamentowych. To będzie jedyne przepuszczalne miejsce. No i rozmiękczy glinę pod ławą. Wiem że wszędzie piszą aby nie obsypywać gliną, ale wydaje mi się że w pewnych sytuacjach byłoby to lepsze rozwiązanie. Problem z gliną polega na tym, że podciąga wodę. Ale w dobie dobrych izolacji przeciwwilgociowych to nie powinno być trudne do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.04.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Tak więc robić opaskę bezpośrednio przy domu czy nie?A może grysik?Nadal nie wiem jak jest dobrze i bezpiecznie (coby mury nie zawilgotniały) i nie "utopić domu" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.04.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 nie nie ma jak zielony trawniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 01.04.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 mam opaskę od 1,5 roku - a raczej minichodnik, bo szer. 110 cm. Nie mam żadnych krawężników, bo nie lubię za to eko bordy (plastikowe obrzeża, których nie widać) - na razie zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.04.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 nie nie ma jak zielony trawniczek a przez trawniczek woda nie podsiąka? wodoszczelny jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 01.04.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Ja jednak jestem zdecydowany na:- 30 cm żwirku- dalej chodnik ok 100-120 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.04.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 nie nie ma jak zielony trawniczek a przez trawniczek woda nie podsiąka? wodoszczelny jest ? nie jest ale nie jest w dwie strony, umozliwia zarowno przesiakanie wody jak i jej puzniejsze odparowanie, a spod takiej betonowej to zanim wyparuje to wieki mina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 14.09.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Wyciągam, bo nie wiem, co zrobić.Grunt słaboprzepuszczalny, dach bezokapowy. Opaska z grysu/ otoczaków drobnej frakcji czy z kostki? Doradźcie, please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Trudno doradzić bo każdy robi i preferuje inne rozwiązania. Ja właśnie zrobiłem chodniczek wokół domu o szerokości 5 kostek plus krawężnik co daje 60 parę centymetrów. Ekipa chciała bez krawężnika ale jakoś to mi nie pasowało - bo chodnik wyglądał jak niedokończony. Cokolik domu ma około 34 cm wysokości wyłożony płytkami klinkierowymi. Na razie nie widzę negatywnych stron tego rozwiązania - zobaczymy po zimie. Chodnik żółto - czerwony z czerwonym krawężnikiem ( dopasowane pod kolor elewacji i dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 14.09.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 no ja nie mam strefy cokołu, tynk normalny jest po całości i teraz się mocno chlapie od deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 14.09.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 ja własnie wykonałem opaskę z kostki bez krawężnika:) bo tak mi się bardziej podoba:) i jestem po pierwszysch deszcza, ulewach nawet i zdaje egzamin - ściana sucha, a woda spływa 80 cm od domu na trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 08.04.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Odgrzewam kotleta ale mam dylemat.Wykonawca chce zrobić mi opaskę z polbruku. Opaska będzie powyżej izolacji poziomej z jakieś 10cm. Odkopał budynek,przesmarował czarnym mazidłem + do tego daje jakaś taką folię czarną 50cm z rolki. Twierdzi,że zda to egzamin . Tak samo zrobił mi taras. Czy to jest poprawne wykonanie czy lipa? Grunt słaby jakby glina. Dodam tylko,że powyżej tej izolacji poziomej mam ala piaskowiec naklejony na styropian, powyżej tych zdobień mam dopiero uskok i ocieplenie większe o 5cm . Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez woan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.04.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Jeśli opaskę zrobi ze spadkiem od budynku w stronę trawy to raczej nie powinno być problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 12.04.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Spadek widoczny gołym okiem, dał jeszcze drenaż w koło i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweelo 16.04.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 mam od 4 lat opaskę wkolo z 5 kostek z kraweznikem na podłożu gliniastym podsypanym piaskiem i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.04.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Tak jak pisali koledzy od 4 lat jest opaska ( chodnik ) . Ps. nie wyobrażam sobie chodzenia codziennie wokół domu po trawie (także zimą ) aby zachowała dobry stan ( jak ją podlewać latem ? jak odśnieżać zimą ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 17.04.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Dzięki ja też mam i zobaczymy. Najwyżej się przerobi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts