Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska z kostki brukowej dokoła domu - watpliwosci?

Recommended Posts

Ten spadek to oczywiście tak.

Podejrzewam że problem może być inny.

Ta woda co ścieknie z opaski wleje się w znaczącym procencie pod opaskę. No i jak pod spodem jest glina to usunąć się może tylko przez odparowanie - w czym opaska może przeszkodzić.

Po to się obsypuje fundamenty piaskiem o dużej przepuszczalności, żeby sobie ta woda wsiąkła bez problemu niżej.

Ten spadek to oczywiście tak.

Podejrzewam że problem może być inny.

Ta woda co ścieknie z opaski wleje się w znaczącym procencie pod opaskę. No i jak pod spodem jest glina to usunąć się może tylko przez odparowanie - w czym opaska może przeszkodzić.

Po to się obsypuje fundamenty piaskiem o dużej przepuszczalności, żeby sobie ta woda wsiąkła bez problemu niżej.

Ja na szczęście nie mam gliny, ale dla kogoś kto ma glinę to obsypanie fundamentu piaskiem nie musi być dobrym rozwiązaniem. Bo wtedy cała woda z okolicy będzie ściekała do zewnętrznej strony ścian fundamentowych.

To będzie jedyne przepuszczalne miejsce. No i rozmiękczy glinę pod ławą.

Wiem że wszędzie piszą aby nie obsypywać gliną, ale wydaje mi się że w pewnych sytuacjach byłoby to lepsze rozwiązanie. Problem z gliną polega na tym, że podciąga wodę. Ale w dobie dobrych izolacji przeciwwilgociowych to nie powinno być trudne do rozwiązania.

nie :wink: nie ma jak zielony trawniczek 8) :wink:

a przez trawniczek woda nie podsiąka? wodoszczelny jest :lol: ?

nie jest :wink: ale nie jest w dwie strony, umozliwia zarowno przesiakanie wody jak i jej puzniejsze odparowanie, a spod takiej betonowej to zanim wyparuje to wieki mina :wink:

• 6 years później...

Trudno doradzić bo każdy robi i preferuje inne rozwiązania.

Ja właśnie zrobiłem chodniczek wokół domu o szerokości 5 kostek plus krawężnik co daje 60 parę centymetrów. Ekipa chciała bez krawężnika ale jakoś to mi nie pasowało - bo chodnik wyglądał jak niedokończony. Cokolik domu ma około 34 cm wysokości wyłożony płytkami klinkierowymi. Na razie nie widzę negatywnych

stron tego rozwiązania - zobaczymy po zimie. Chodnik żółto - czerwony z czerwonym krawężnikiem ( dopasowane pod kolor elewacji i dachu)

• 5 years później...
Odgrzewam kotleta ale mam dylemat.Wykonawca chce zrobić mi opaskę z polbruku. Opaska będzie powyżej izolacji poziomej z jakieś 10cm. Odkopał budynek,przesmarował czarnym mazidłem + do tego daje jakaś taką folię czarną 50cm z rolki. Twierdzi,że zda to egzamin . Tak samo zrobił mi taras. Czy to jest poprawne wykonanie czy lipa? Grunt słaby jakby glina. Dodam tylko,że powyżej tej izolacji poziomej mam ala piaskowiec naklejony na styropian, powyżej tych zdobień mam dopiero uskok i ocieplenie większe o 5cm . Edytowane przez woan