Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co z tym ptakiem jest.....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie teraz przyszło do głowy - żeby moze jakąś gęstą siatke powiesić wokół okna, na tle gęstą, żeby się od niej bezpiecznie odbił a nie zrobił sobie krzywdy i szyby nie uszkodził? Albo przezroczystą folię w tym samym celu - folia chyba lepsza i łatwiej dostępna - żeby nie szpecić mieszkania, a żeby ptaszkowi pomogło. A ja napiszę do znanego mi doktora ornitologii, może będzie umiał pomóc.

Hmmm... niewiele mój znajomy powiedział ponadto, co już zostało powiedziane - że ptaszek prawdopodobnie właśnie przyleciał z Afryki do swojego miejsca lęgowego, ale spotkał w nim intruza - własne odbicie w szybie domu i samochodu, więc próbuje z nim walczyć. Najprościej byłoby oświetlić pokój i samochód od środka, żeby ptaszek nie widział swojego odbicia, tylko wnętrze pokoju/samochodu lub coś innego, co spowoduje, że ptak nie będzie siebie widział w szybie. Inaczej dalej będzie bronił swojego gniazda przed intruzem i w końcu się zabije :(

Magdzia

dzieki, wiesz jak pisalam te ptaki mialy gniazdo pod tym oknem....i wlasnie tu sie dobija...ale mu teraz przeszlo...nie tlucze.Ale w ogrodzie jest caly czas....szkoda mi go.....dokarmiam...

No tak, ale gniazdo było w kontekście raczej jego STRATY i co sugerowała osowa, to tłuczenie miało być znakiem żałoby bo jajkach. A tu może ptaszek walczy z intruzem. Cieszę się, że juz przestał to robić. Może uznał, że... głową szyby nie rozbije? Nota bene słyszałam wielokrotnie, że np. ptaki wędrowne, które latają na znacznie większych wysokościach niż na co dzień, często giną w wyniku np. uderzenia w szybę biurowca, w której odbija się błękit nieba, bo nie widzą przeszkody. Szkoda ptaszków.