Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej !

Moze ktoś z Was stoi przed podobnym dylematem...

Szukam projektu domu ok. 200 metrów, który wkomponuje się w niedużą miejską działkę. Oczywiscie musi jeszcze zostac mnóstwo miejsca na ogródek... Działka ma 720 metrów...

W tej chwili moim faworytem jest "Dom w tulipanach" Archonu:

"Dom w tulipanach"

Może znacie jakieś inne podobne ciekawe projekty?

Zuzza, zobacz coś takiego:

http://archon.com.pl/index.php?act=32&sid=m3f02b387aeb29&intra=e865e2e2981411818f63855b061ce902&crc=c967c338af648e2427838f27e9949c51&lang=pl

Jakie masz potrzeby (ile pomieszczeń, jaki układ wobec stron świata, czy chcesz mieć gabinmet, jaki garaż, czy w bryle itp.

Ja buduję coś takiego:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=111&id_autora=1&spacer=2&proj=KONWALIA

Dom o podobnych parametrach, też nie mam dużej działki.

Napisz coś więcej.

Pozdrawiam

BabaB

Dzięki za podpowiedzi :-)

Wszystkie projekty Archona znam na pamięć :-) Maciejki są przeróbką mojego ulubionego domu w lewkoniach. Niestety jedna rzecz mi się nie podoba - kuchnia z tyłu domu...

W tulipanach planuję połączyć frontowy pokój z kuchnią i stworzyć WIELKĄ kuchnię :-)

Jesli ma być lista życze to proszę :

1. Łatwy dach

2. Mało skosów

3. Kuchnia duża i od frontu

4. Olbrzymi salon z jadalnią

4. Gabinet na dole

5. Jeden garaż z wejściem do domu

6. Na dole łazienka z prysznicem

7. Na górze duuuża łazienka

8. i dużo duzych sypialni :-) - przynajmniej 3

Szerokość działki 22,40 ;-)

Długość 29 - ma jeszcze zostać ogródek ;-)

Jeśli ktoś zna takie cudo - będę do smierci wdzięczna :-))

Hej !

Na warunki czekam i czekam, bo trafiłam nie na tę panią co trzeba...

Obejrzałam projekty studia Atrium - niestety mają za małe pokoje dzienne - to raczej mi nie pasuje...

Wczoraj miałam juz leeki zwątpienie - Dom w tulipanach - chyba trochę mały jest garaż... Czy tam się zmieszczą rowery, kosiarka, opony zimowe, bagażnik samochodowy, i jeszcze milion innych rzeczy?

Uzytkownicy garaży wypowiedzcie się :-)

W tej chwili mam piwnicę 20m - i jest zawalona po brzegi....

A do garażu musi sie jeszcze zmieścić samochód ;-)

Zuzza

bardzo trudno tak podpowiedzieć,a Ty na pewno przejrzałaś już setki,setki projektów :D

A może pomyśl o indywidualnym projekcie o zbliżonej bryle do Twojego ulubionego gotowca?Przy małej działce bardzo ważne jest dopasowanie domu,by wykorzystać ją jak najlepiej.Nie myślałaś np. o dwóch pełnych piętrach bez skosów?Tylko wtedy miała byś duże sypialnie i małą powierzchnię zabudowy.

Prześlij mi maila - wyślę Ci mój 200m dom,dwa pełne piętra - tak dla przykładu :D

Dzięki Dziewczyny !

To prawda że przeglądnęłam już tysiace projektów...

Szukam tego jedynego już od kilku lat :-)

Ale moje wymagania ciagle rosną niestety...

Ciąglę się łudzę, że znajdę dom, który jest sensowny, bo niestety projekt indywidualny to już spory wydatek.

Dom piętrowy mysl, ze nie rozwiąże problemu- bo raczej zawsze kłopotem jest parter - sypialnie jakos juz poupycham na górze.

Wydawałoby się , ze niest wielkim problemem umieszczenie, salonu, kuchni, gabinetu, małej łazienki i hallu na powierzchni około 100 m.

A jednak jest to wielki problem :-)

Zuzza,

jesli tyle lat szuksz tego jednego - jedynego projektu spełniającego Twe oczekiwania to niestety ale pogódź się z tym, ze robisz projekt indywidualny

a koszty takiego projektu nie zawsze musza być astronomiczne - może lepiej poszukac architekta i negocjowac cenę - bo jesli np. zapłacisz 5tys to czy ta suma jest powalająca

kupując gotowca i tak musisz zrobić adaptacje do działki, ustalenia przyłączy itd a robiąc indywidualny juz masz to zrobione

Zuzza

Dom w tulipanach nie wydaje mi się tanim w realizacji.Chociażby trzy balkony w domu na takiej małej działce :roll:

Z balkonu powinien być ładny widok,trochę przestrzeni,a i koszty są niemałe.

Zaoszczędzisz na realizacji wiele więcej niż kwota,którą dołożysz do indywidualnego projektu.

Hej !

Co do tych balkonów, to tych bocznych na pewno nie będzie, beda zwykłe okna i wykusz też bedzie zlikwidowany, bo się nie zmieści.

Co do dwóch pozostałych balkonów to:

Bryła domu z balkonem nad wejsciem bardzo mi się podoba - symetrycznie, klasycznie, stylowo.

A balkon z tyłu ma łapac światło do pokoju córki. To będzie strona południowa. Teraz mieszkam na parterze w bardzo ciemnym mieszkaniu - nigdy więcej!

Jesli chodzi o projekt indywidualny - to jest ostatecznośc - dlaczego nie mogę znaleźć zwykłego domu wśród tysięcy projektów???

Zuzza,

bo projekty gotowe nie uwzględniają Twoich oczekiwań i uwarunkowań, zmiany jakie chcesz dokonać chyba sa na tyle istotne, że będziesz musiała dostac zgodę firmy na zmiany

nie upieraj się nad gotowcem tylko zrób wywiad o architektach z okolicy i pogadaj - pierwsza rozmowa poza czasm poświęconym nic nie kosztuje a mozesz wynieść tylko pożyteczne pomysły

ja szukałem dwa lata projektu nim dojrzałem do indywidualnego

Gdybym miała budować dom o takiej powierzchni i z użytkowym poddaszem też wzięłabym pod uwagę Tulipany. Na dole - super. Odpowiedniej wielkości pomieszczenia, w tym gospodarcze. Kuchnia po połączeniu z gabinetem rewelacja. Góra funkcjonalna.Jedyny mniusik to trochę mało zadaszony taras.

Zuzza

jeśli Tulipany są w Twoim stylu - nie szukaj dalej,tylko sprawdź możliwości tych zmian :D Dom jest zgrabny i dobrze rozplanowany.Nie radzę zmieniać stylu okien - są idealnie dobrane do charakteru budynku.Balkony - od wejścia i ogrodu - jak najbardziej :D Zlikwidowanie ryzalitu - nie powinno domu odrzeć z urody - i tak ja ma dzięki ładnej stronie frontowej i ogrodowej :D

Co do małego garażu - wg mnie wystarczy,gdyż masz obok pomieszczenie godpodarcze.zabudujesz tam po sufit specjalnymi hakami i półkami,na których powiesisz rowery,narty itp.

Sprawdź w katalogu Ikea jak to wygląda - nie ma żadnego problemu :D

Powodzenia - mimi