rafal9 29.03.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Poradźcie mi, jaki agregat prądotwórczy kupić na budowę?Będzie on podstawowym i jedynym źródłem prądu. Czy potrzebny jest trójfazowy czy wystarczy jedno? Jaką powinien mieć moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 29.03.2005 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Proszę o porady użytkowników agregatów!!! Wykonawca twierdzi, że potrzebny będzie 3-fazowy, którego kosztjest zdecydowanie większy niż 1-fazowego. Czy tak faktycznie jest? Czy nie wystarczy 1-fazowy o mocy 2-2.5 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
contyngent 29.03.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 W zasadzie betoniarki też są na jedną fazę tylko te mniejsze. Ale agregaty 1 fazowe w zasadzie nie mają większej mocy jak 2 KW. To mogłoby wystarczyć ale maszyna do tynków potrzebuje już 4 KW. Jeżeli masz kasę to najlepiej 3 fazowy i według mnie o mocy około 4,5 KW powinno wystarczyć a taki agregat możesz obciążyć na stałe tą mocą a chwilowo nawet o 20 % większą np. przez 10 minut. Czyli możesz nawet coś przyspawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 29.03.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Ja jak zwykle (z uporem maniaka ) proponuje sprzęt z wojska ponieważ jest duuużo tańszy od swoich zachodnich odpowiedników. Ja budowe prowadziłem na agregacie 4,5 kW 1- fazowym i na moje potrzeby był całkowicie wystarczający a i teraz będzie stanowił awaryjne źródło zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 30.03.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 A masz może jakieś sprawdzone namiary na taki sprzęt - bo jakoś podmurówki muszę zrobić i ogrodzić sw ój kawałek świata a prąd będzie za parę miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.03.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 2 km ode mnie facet stawia dom przy pomocy takiego japońskiegp maleństwa. Betoniarka 1 fazowa i on tez 1 fazowy. 3 fazy to fanaberia murarza. Trzeba tylko chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 31.03.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Jeżeli kupujesz gotowy beton (a tak chyba jest najlepiej i najpewniej) to energie elektr. potrzebujesz do:- czajnika by zagotować wodę na kawę- elektr. narzędzi ręcznych np. wiertarkai to wszystko. Tynki naogół się wykonuje, gdy jest już wykonane docelowe przyłącze energetyczne.Majstrów którzy chcą mieszać beton na budowie pogońńńńńń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 31.03.2005 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Ale chyba do stawiania murów potrzebny jest cement i betoniarka. Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 31.03.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Sa juz technologie na klej, a zaprawy do murowania ukręcisz w zwykłej na 230V czyli starczy takie japońskie maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 31.03.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 A ja się też wtrące - bo ja też myślę o agregacie i jasne gotowy beton do dużych prac - ale jak chcę podmurówkę robić etapami - bo całego ha nie machnę od razu - to chyba betoniarka będzie mi niezbędna - a ogrodzenie ja np. chcę i mogę stawiać zanim mi prąd podłączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts