brachol 29.03.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Witamjak w temacie ile za naroznik ? Mam 6 naroznikow w domku i 4 w gospodarczym i ewentualnie jeszcze 6 u mojej siostry dzialka obok dzialki w Poznaniu ile to moze kosztowac i ewentualnie jakies namiary na fachowca jakby ktos mialdzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 30.03.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 W moim regionie (Warszawa - Łódź) ok. 50 zł od punktu. Mój budynek ma 11 punktów - cena za całość 500 zł.Minimalna cena to ok. 300 zł (będzie robił kolega).Ceny brutto, faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sx1100 30.03.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Witam. U mnie zapłaciłbyś 700,- + VAT za budynek z gospodarczym. U Twojej siostry byłoby 500,- + VAT. Cena zawiera sprawdzenie granic, wytyczenie obiektów wraz z zabiciem ław, reper roboczy, szkic ze wszystkimi miarami, wpis do dziennika budowy + ewentualne inne udogodnienia dla budowlańca. Górny Śląsk Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 31.03.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 U nas dziś geodeta wziął 450 zł z fakturą za 8 punktów + 2 matematyczne (wytyczenie domu podobnego do D08). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 02.04.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 A czy wiecie moze ile kosztuje samo wytyczenie granic dzialki ? Kupilismy dzialke 3 tygodnie temu i nie wiemy jakie ma wymiary . Znamy tyko powierzchnie calkowita. Chcemy kupic projekt domu z garazem na 2 auta, ale chcemy miec pewnosc, ze ten dom zmiesci sie na naszej dzialce. I jeszcze jedno moze smieszne pytanie. Na planie zagospodarowania terenu jest wytyczone nieprzekraczalna linia zabudowy. Czy oznacza to, ze front naszego domu musi stac dokladnie na tej linii, czy ze moze byc cofniety bardziej w strone ogrodu, a nie moze przekroczyc tej linii w strone drogi. Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 03.04.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 A czy wiecie moze ile kosztuje samo wytyczenie granic dzialki ? Kupilismy dzialke 3 tygodnie temu i nie wiemy jakie ma wymiary . Znamy tyko powierzchnie calkowita. Chcemy kupic projekt domu z garazem na 2 auta, ale chcemy miec pewnosc, ze ten dom zmiesci sie na naszej dzialce. I jeszcze jedno moze smieszne pytanie. Na planie zagospodarowania terenu jest wytyczone nieprzekraczalna linia zabudowy. Czy oznacza to, ze front naszego domu musi stac dokladnie na tej linii, czy ze moze byc cofniety bardziej w strone ogrodu, a nie moze przekroczyc tej linii w strone drogi. Bardzo prosze o pomoc. koniecznie zapytaj fachowca...bedziesz spac spokojnie...przynajmniej ja bym tak zrobil...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 05.04.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 wyznaczenie domu: 5 osi (nie punktów) poziomych i 3 pionowe + sprawdzenie narożników działki: 300+100 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 09.04.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Dzieki za rady. Rzeczywiscie nie wydaje sie to zbyt duzo, wiec raczej sie zdecydujemy, chociazby po to, zeby miec spokojny sen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 09.04.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 wyznaczenie domu: 5 osi (nie punktów) poziomych i 3 pionowe + sprawdzenie narożników działki: 300+100 PLN Coś nie bardzo kojarzę po co wyznaczać osie pionowe na etapie wytyczania położenia budynku. I jak to zrobić, kiedy nie ma jeszcze nawet wykopu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 09.04.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 wyznaczenie domu: 5 osi (nie punktów) poziomych i 3 pionowe + sprawdzenie narożników działki: 300+100 PLN Coś nie bardzo kojarzę po co wyznaczać osie pionowe na etapie wytyczania położenia budynku. I jak to zrobić, kiedy nie ma jeszcze nawet wykopu?? tak sobie zażyczył kierownik, po geodecie przyjechała koparka i wybrała ziemię, a te wyznaczone punkty nie przeszkadzały jej, bo były na zewnątrz wykopu aby było jaśniej, opiszę na przykładzie: jest hipotetyczny dom w kształcie prostokąta ABCD - zamiast tyczyć jego wierzchołki ABCD, tyczy się prostą zawierającą odcinek AB, prostą zawierającą odcinek BC, CD i DA, a kołki wyznaczające te proste są na zewnątrz (z dużym zapasem dla koparki) obrysu ABCD po wykopaniu trzeba tylko połączyć żyłką odpowiednie kołki i otrzymuje się punkty domu i linie ław ... tak przynajmniej było u mnie ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sx1100 11.04.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Witam. Widzę MLK, że w temacie geodezji to Ty pływasz Piszesz o osiach pionowych (czyli kierunek ziemia - niebo mówiąc najprościej) a za chwilę opisujesz osie poziome przyziemia. Zaznaczasz, że wytyczono Tobie nie punkty a osie ... a czymże jest oś jak nie linią prostą utworzoną przez 2 punkty??!! Reasumując geodeta zrobił Tobie standardowe wytyczenie - punkty główne (tworzące konkretne osie) + przeniesienie ich (osi) na ławy. Pozdrawiam. PS. Szczególne pozdrowienia dla JAMES'a, który qma co pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 11.04.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Sprawdzajcie koniecznie ceny u kilku geodetów!U nas dzisiaj jeden za całość (od wypalikowania działki do inwentaryzacji na koniec budowy) zaśpiewał 3,5tys.zł, a drugi za to samo 1,5tys.! Naprawdę warto troche popytać! Aha, ten pierwszy za jeden punkt chciał 150zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 11.04.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Marek&Agnieszka, z tego co wiem, dom można cofnąć w głąb działki od linii zabudowy. Nie wolno tylko przekroczyć tej linii "w stronę drogi". Na wszelki wypadek warto się jednak upewnić w urzędzie gminy, ktory wydaje warunki zabudowy. pozdrawiamkoks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 12.04.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Witam jak w temacie ile za naroznik ? Mam 6 naroznikow w domku i 4 w gospodarczym i ewentualnie jeszcze 6 u mojej siostry dzialka obok dzialki w Poznaniu ile to moze kosztowac i ewentualnie jakies namiary na fachowca jakby ktos mial dzieki Jestem po rozmowie z geodetą ze Swarzędza . Za mało skomplikowany dom bierze 300 zł za bardziej 400 ale deski i paliki trzeba załatwić samemu. W ciągu 2 dni ma wytyczać mój budynek to jak zrobi to dam znać czy jest godny polecenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 12.04.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Dzieki koks. To byloby dla nas zbawienne, bo linia zabudowy przebiega dosc blisko drogi ( waskiej drogi ). Garaz na 2 auta, wiec wjazd na dzialke bylby nieco utrudniony, a brama wjazdowa musialaby byc dosc szeroka. Na szczescie dzialka jest dosc duza, wiec nie bedzie problemu jak cofniemy domek do tylu. Jeszcze raz dziekuje i tak na wszelki wypadek zapytam w gminie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.04.2005 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Jestem po rozmowie z geodetą ze Swarzędza . Za mało skomplikowany dom bierze 300 zł za bardziej 400 ale deski i paliki trzeba załatwić samemu. W ciągu 2 dni ma wytyczać mój budynek to jak zrobi to dam znać czy jest godny polecenia. Pozdrawiam czekam z niecierpliwoscia na info pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 16.04.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Właśnie mam już wytyczony budynek. Geodeta robi wrażenie solidnego w ten dzień , w który się umówił budynek wytyczył i za robotę skasuje tak jak pisałam 400 zł . Wysyłam więc namiary na priv. Co prawda nie zdążyłam sprawdzić jakości jego roboty bo dopiero w poniedziałek będę się widzieć z kier.bud.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.04.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Nieprzekraczalna linia zabudowy - nie można budować bliżej, ale można cofnąć.Obowiązująca (albo jakoś tak podobnie się to nazywa) - ani w te ani we wte nie można się ruszyć.Tak mi to tłumaczył fachowiec (ja fachowcem nie jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 23.04.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 , wiec nie bedzie problemu jak cofniemy domek do tylu.. Nie ma czegos takiego jak przesuniecie budynku w jakakolwiek strone nalezy budynek posadowic na gruncie zgodnie z planem zagospodarowania dzialki ktory byl opracowywany do uzyskania pozwolenia na budowe,jest to samowolne dzialanie. Po zmianie pozwolenia na budowe dopiero mozna przesowac przyszla bryle w miejsce wskazane ale nalezy to uzyskac przed przystapieniem do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 26.04.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 chyba najtaniej jak sie da...geodeta - kolega; 11 pkt - 260 zł brutto bez zadnych dodatkowych oplat, jego paliki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts