Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieszczelna izolacja z folii dachowej

Gość

Recommended Posts

Dom mam w stanie surowym otwartym. Dach jest z folii wysokoparoprzepuszczalnej i dachówki ceramicznej. Mimo, że starałem się pilnować wykonawcę przy kładzeniu folii, przy pierwszy odwilżach widzę, że w kilku miejscach krokwie koszowe mają zacieki i woda kapie na strop. Co z tym zrobić? Kiedy zrobię ocieplenie, będzie regularnie moczone.

Ja mam to samo!!! Zacieki koło kominów (sporo tego, gdzie niegdzie przy ścianach i koszach. Zaczynam żałować że dałem folię zamiast deskowania i papy. Mam blachodachówkę Lindaba i folię Tyvek soft. Jak powinno wyglądać zakończenie foli przy kominach (te "w środku dachu") i przy ścianach ogniowych (ogniommurki- ścianki wystające ponad dach od strony sąsiada) aby woda, która dosztanie się na folię i spływająca w kierunku komina nie spłynęła po kominie. U mnie jest poprostu wycięta dziura na komin. Obawiam się że tak nie powinno być, tylko jak?

Mam podobny problem. W moim przypadku pomimo iż zakłady folii wykonano prawidłowo a łaczenia folii dodatkowo zabezpieczono taśmami samoprzylepnymi, to są miejsca (zwłaszcza przy kominach i w koszach) w których śnieg bez większych problemów wlatuje do wnętrza domu. Może ktoś wie jak prawidłowo powinna być wykonana obróbka folii przy kominie (może jest to opisane w którymś numerze muratora, którego nie posiadam)?

Pozdrawiam, Leszek

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Lechu dnia 2002-01-08 10:02 ]

Wydaje mi się, że z topnienia śniegu to są niewielkie ilości wody tyle, że długotrwałe. Może jednak jest jeszcze ktoś kto poprawiał już na skończonym dachu uszczelnienie folii w rynnach koszowych. Ja też mam umowę z wykonawcą, ale co z tego.

pozdrawiam, (teraz już nie Anonimowy)

Trudno to ocenić bez oglądania dachu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaproszenie na budowę doświadczonego konstruktora, który oceni, co jest przyczyną zawilgocenia i powie, co z tym zrobić (nie będzie to kosztowne, a uratuje ocieplenie). Przypuszczam, że rynna koszowa może byc źle wykonstruowana, ale to tylko gdybanie.

Folia dachowa (folia wstępnego krycia) nie jest i nie powinna być zabezpieczeniem domu przed opadami i topniejącym śniegiem. Jeśli są przecieki po ułożeniu pokrycia dachu jest to ewidentny błąd wykonawczy obróbek elementów wystających z połaci (kominy, okna połaciowe, itp.) lub w samym wykonaniu pokrycia. Folia dachowa przy tych elementach powinna być odpowiednio założona i wywinięta. Kosze i obróbki kominów to elementy dachu, które powinny być wykonane z wyjątkową dokładnością i starannością. Popieram stanowisko Alanty, że aby ocenić jakość wykonania to trzeba po prostu zobaczyć i ocenić na miejscu. Proponuję zaangażować w to kierownika budowy.

Jak znaleźć dobrego fachowca od dachu w dodatku z uprawnieniami?

Mam inspektora nadzoru, on jednak tewierdzi że folia jest zrobiona OK, a ja mam co do tego duże wątpliwości. Ile taka usługa w Warszawie może kosztować (z wpisem do ksiażki budowy, aby zmobilizować wykonawcę do poprawek)? Jeśli kotoś był by chętny do takiej pracy proszę o kontakt.

właśnie wróciłem z pl.misc.budowanie i znalazłem tam wątek o foliach z tym adresem http://www.strony.wp.pl/wp/nowy.dach , normalnie jestem w szoku, Jak pisałem wyzej mam problemy z dachem ale nigdy bym nie przypuszczał że coś taqkiego może sie zdarzyć!!! Ja mam co prawda folię Tyvek soft ale żałuję że nie normalne deskowanie + papa a nie jakieś tam wynalazki. Napiszczie co myślicie o foliach na dach.

Ludzie, czy nikt już nie obroni folii. Ja zafundowałem sobie trochę lepszą (duża paroprzepuszczalność) i mocną. Teraz napędziliście mi strachu. Jutro kopsnę się na budowę. Mam to szczęście, że nie zrobiłem jeszcze ocieplenia i wszystko mam na wierzchu.

Co się tyczy wykończenia, to komin musi być podwójnie zabezpieczony: wywinięcie to raz, a tuż nad kominem (na ostatniej łacie?) zawija się kawałek folii tworząć tzw. rynnę.

Ja miałem podobny problem, ale dach to, tak skomplikowana konstrukcja, że radziłbym przyjrzeć się bardzo, bardzo szczegółowo. U mnie wystąpił problem z przeciekaniem przy kominie. Fachowiec wspaniały jednak odrobina więcej dobrego uszczelniacza na połączeniu obróbki blacharskiej z kominem nie zaszkodziła (wszystkie prace zgodnie z prawem budowlanym). Jednak przy innym kominie pomimo moich starań podczas intensywnego zacinającego deszczu nadal utrzymują się małe przecieki. I chciałbym wiedzieć jak za 1,5 metrowym kominie wykonać prawidłowo obróbkę z folii, aby woda spływała.

na przeciekanie przy kominie jest rada nie wiem czy znacie takie rynienki odprowadzajace do okiien polaciowych w kazdym razie jest to blacha zlozona w litere u przy czym jedna strona jet nieco krotsza czy jakos tak :smile:

mianowicie taka rynienke zamontowac jakies 25 - 30 cm nad kominem w przecieciu foli dachowej pod lekkim skosem dlugosc takiej rynienki jest zalezna od rozstawu krokwi musi byc ona mniej wiecej 1.5 raza dluzsza to powinno rozwiazac problem

z woda z topniejacego sniegu pod warstwa pokrycia tzn na foli pod dachowka :smile:

inny problem moze polegac na tym ze listwa przykominowa zostala za slabo uszczelniona silikonem i woda ma gdzies "przebicie"

On 2002-01-07 17:14, Anonymous wrote:

Dom mam w stanie surowym otwartym. Dach jest z folii wysokoparoprzepuszczalnej i dachówki ceramicznej. Mimo, że starałem się pilnować wykonawcę przy kładzeniu folii, przy pierwszy odwilżach widzę, że w kilku miejscach krokwie koszowe mają zacieki i woda kapie na strop. Co z tym zrobić? Kiedy zrobię ocieplenie, będzie regularnie moczone.

Jesli przecieka Ci kolo koszy to znaczy ze slabo uszczelniona jest szczelina pomiedzy rynna koszowa a dachowka. Tam musi byc uszczelka piankowa wypelniajaca cala szczeline. Jesli tak nie bedzie to snieg bedzie zawiewany poza rynne koszowa na folie i tam topniejac moze przeciekac na krokwi koszowej - zdarza sie dosc czesto ze mocujac laty do krokwi koszowej przebija sie ja gwozdziami i to wlasnie przecieka.