Gość 07.01.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 Dom mam w stanie surowym otwartym. Dach jest z folii wysokoparoprzepuszczalnej i dachówki ceramicznej. Mimo, że starałem się pilnować wykonawcę przy kładzeniu folii, przy pierwszy odwilżach widzę, że w kilku miejscach krokwie koszowe mają zacieki i woda kapie na strop. Co z tym zrobić? Kiedy zrobię ocieplenie, będzie regularnie moczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 07.01.2002 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 Mialem podobny problem, tylko ze wynikl w 3 dni po ulozeniu dachu i zaciekalo kolo komina. Po kulturalnej uwadze do wykonawcy nastepnego dnia ekipa poprawila blad. Mala uwaga: ja mialem umowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 08.01.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 Ja mam to samo!!! Zacieki koło kominów (sporo tego, gdzie niegdzie przy ścianach i koszach. Zaczynam żałować że dałem folię zamiast deskowania i papy. Mam blachodachówkę Lindaba i folię Tyvek soft. Jak powinno wyglądać zakończenie foli przy kominach (te "w środku dachu") i przy ścianach ogniowych (ogniommurki- ścianki wystające ponad dach od strony sąsiada) aby woda, która dosztanie się na folię i spływająca w kierunku komina nie spłynęła po kominie. U mnie jest poprostu wycięta dziura na komin. Obawiam się że tak nie powinno być, tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 08.01.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 U mnie ekipa tlumaczyla sie zlym silikonem do uszelnienia polaczenia obrobki blacharskiej i komina. Mam dachowki IBF. Niestety nie zajmowalem sie tym problemem az tak szczegolowo. Po naprawie na poddaszu juz nie pojawila sie zadna wilgoc. Ale podobno wszystko do czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu 08.01.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 Mam podobny problem. W moim przypadku pomimo iż zakłady folii wykonano prawidłowo a łaczenia folii dodatkowo zabezpieczono taśmami samoprzylepnymi, to są miejsca (zwłaszcza przy kominach i w koszach) w których śnieg bez większych problemów wlatuje do wnętrza domu. Może ktoś wie jak prawidłowo powinna być wykonana obróbka folii przy kominie (może jest to opisane w którymś numerze muratora, którego nie posiadam)? Pozdrawiam, Leszek [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Lechu dnia 2002-01-08 10:02 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 08.01.2002 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 Jeśli woda aż kapie do wnętrza, to jest to wina raczej obróbek blacharskich, a nie folii. Folia jest w stanie zabezpieczyć dom przed niewielką ilością wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek O. 09.01.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 Wydaje mi się, że z topnienia śniegu to są niewielkie ilości wody tyle, że długotrwałe. Może jednak jest jeszcze ktoś kto poprawiał już na skończonym dachu uszczelnienie folii w rynnach koszowych. Ja też mam umowę z wykonawcą, ale co z tego.pozdrawiam, (teraz już nie Anonimowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.01.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 Trudno to ocenić bez oglądania dachu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaproszenie na budowę doświadczonego konstruktora, który oceni, co jest przyczyną zawilgocenia i powie, co z tym zrobić (nie będzie to kosztowne, a uratuje ocieplenie). Przypuszczam, że rynna koszowa może byc źle wykonstruowana, ale to tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 09.01.2002 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2002 Folia dachowa (folia wstępnego krycia) nie jest i nie powinna być zabezpieczeniem domu przed opadami i topniejącym śniegiem. Jeśli są przecieki po ułożeniu pokrycia dachu jest to ewidentny błąd wykonawczy obróbek elementów wystających z połaci (kominy, okna połaciowe, itp.) lub w samym wykonaniu pokrycia. Folia dachowa przy tych elementach powinna być odpowiednio założona i wywinięta. Kosze i obróbki kominów to elementy dachu, które powinny być wykonane z wyjątkową dokładnością i starannością. Popieram stanowisko Alanty, że aby ocenić jakość wykonania to trzeba po prostu zobaczyć i ocenić na miejscu. Proponuję zaangażować w to kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek O. 10.01.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Dziękuję, spróbuję z kierownikiem, może ściągnę wykonawcę jeszcze raz. W końcu udzielił trzy lata gwarancji w umowie na wykonanie tego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 10.01.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2002 Proponuję najpierw zrobić "mini" ekspertyzę (wystarczy jedna strona) podbitą przez kogoś z uprawnieniami, a potem rozmawiać z wykonawcą. Zwykle to skłania wykonawcę do szybkiej interwencji, bo boi się , ze inwestor może iść do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 14.01.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Jak znaleźć dobrego fachowca od dachu w dodatku z uprawnieniami?Mam inspektora nadzoru, on jednak tewierdzi że folia jest zrobiona OK, a ja mam co do tego duże wątpliwości. Ile taka usługa w Warszawie może kosztować (z wpisem do ksiażki budowy, aby zmobilizować wykonawcę do poprawek)? Jeśli kotoś był by chętny do takiej pracy proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 14.01.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 właśnie wróciłem z pl.misc.budowanie i znalazłem tam wątek o foliach z tym adresem http://www.strony.wp.pl/wp/nowy.dach , normalnie jestem w szoku, Jak pisałem wyzej mam problemy z dachem ale nigdy bym nie przypuszczał że coś taqkiego może sie zdarzyć!!! Ja mam co prawda folię Tyvek soft ale żałuję że nie normalne deskowanie + papa a nie jakieś tam wynalazki. Napiszczie co myślicie o foliach na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 14.01.2002 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 I jeszcze jedno. Jak wchodzicie na forum pl.misc.budowanie, bo ja przez stronę monter.pl , czy można łatwiej?Ale ta folia to sajgon, czyż nie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 20.01.2002 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 ja na początku też chciałem dać deskowanie i pape ale wykonawca przekonał mnie że nie trzeba i zaoszczędzę 3500zł - teraz bardzo żałuje że go posłuchałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Ludzie, czy nikt już nie obroni folii. Ja zafundowałem sobie trochę lepszą (duża paroprzepuszczalność) i mocną. Teraz napędziliście mi strachu. Jutro kopsnę się na budowę. Mam to szczęście, że nie zrobiłem jeszcze ocieplenia i wszystko mam na wierzchu.Co się tyczy wykończenia, to komin musi być podwójnie zabezpieczony: wywinięcie to raz, a tuż nad kominem (na ostatniej łacie?) zawija się kawałek folii tworząć tzw. rynnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 21.01.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Ja miałem podobny problem, ale dach to, tak skomplikowana konstrukcja, że radziłbym przyjrzeć się bardzo, bardzo szczegółowo. U mnie wystąpił problem z przeciekaniem przy kominie. Fachowiec wspaniały jednak odrobina więcej dobrego uszczelniacza na połączeniu obróbki blacharskiej z kominem nie zaszkodziła (wszystkie prace zgodnie z prawem budowlanym). Jednak przy innym kominie pomimo moich starań podczas intensywnego zacinającego deszczu nadal utrzymują się małe przecieki. I chciałbym wiedzieć jak za 1,5 metrowym kominie wykonać prawidłowo obróbkę z folii, aby woda spływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 21.01.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 na przeciekanie przy kominie jest rada nie wiem czy znacie takie rynienki odprowadzajace do okiien polaciowych w kazdym razie jest to blacha zlozona w litere u przy czym jedna strona jet nieco krotsza czy jakos tak mianowicie taka rynienke zamontowac jakies 25 - 30 cm nad kominem w przecieciu foli dachowej pod lekkim skosem dlugosc takiej rynienki jest zalezna od rozstawu krokwi musi byc ona mniej wiecej 1.5 raza dluzsza to powinno rozwiazac problem z woda z topniejacego sniegu pod warstwa pokrycia tzn na foli pod dachowka inny problem moze polegac na tym ze listwa przykominowa zostala za slabo uszczelniona silikonem i woda ma gdzies "przebicie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2002 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Stosowałem papę, po kilku sezonach nie mam z nią kłopotów, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 24.01.2002 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 On 2002-01-07 17:14, Anonymous wrote: Dom mam w stanie surowym otwartym. Dach jest z folii wysokoparoprzepuszczalnej i dachówki ceramicznej. Mimo, że starałem się pilnować wykonawcę przy kładzeniu folii, przy pierwszy odwilżach widzę, że w kilku miejscach krokwie koszowe mają zacieki i woda kapie na strop. Co z tym zrobić? Kiedy zrobię ocieplenie, będzie regularnie moczone. Jesli przecieka Ci kolo koszy to znaczy ze slabo uszczelniona jest szczelina pomiedzy rynna koszowa a dachowka. Tam musi byc uszczelka piankowa wypelniajaca cala szczeline. Jesli tak nie bedzie to snieg bedzie zawiewany poza rynne koszowa na folie i tam topniejac moze przeciekac na krokwi koszowej - zdarza sie dosc czesto ze mocujac laty do krokwi koszowej przebija sie ja gwozdziami i to wlasnie przecieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts