Vlad 30.03.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie czy ktoś z budujących miał odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego ? Jak długo mogę czekać na decyzję SKO ? PozdrawiamW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlad 30.03.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Spróbuję poszerzyć opis tematu powyżej. Po raz drugi moja decyzja o WZ została zaskarżona do SKO. Tym razem bez konkretnego powodu ( jakieś zażalenia do prawa własności osoby od której kupiłem ). Poprzednio SKO odpisał żę sprawy własnościowe nie są w tym przypadku tematem do roztrzygnięcia przez SKO i odrzucił ten zarzut. Obecnie znów muszę czekać na decyzję SKO. Mam pytanie czy do SKO można odwoływać się w nieskończoność .... Jak można szybko załatwić temat w SKO ? PozdrawiamV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 31.03.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 A czy decyzja o warunkach zabudowy podlega pod SKO, wydaje mi się że nie, zerknij na WZ tam powinno byc napisane gdzie można się odwołać, jeżeli nie ma tam SKO, to nie wiem na co masz czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 31.03.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Prawie wszystkie decyzję wydane przez gminę podlegają zaskarżeniu do SKO.Na decyzję z tego organu czeka się coś koło miesiąca.Do SKO można odwoływać się wielokrotnie w tej samej sprawie,ale za każdym razem musi to być inny powód.Dam Ci przykład;dostałem odmowę warunków zabudowy ze względu na brak sąsiedztwa.SKO decyzję tą uchyliło i gmina nie może mi z tego samego powodu odmówić po raz drugi.Musieliby podać jakiś inny powód np. niewystarczające uzbrojenie terenu.Od tego również przysługiwałoby mnie prawo do odwołania.Podobnie jest ze skarżeniem przez prywatne osoby.Nie można pisać odwołań na podstawie tego samego argumentu,ponieważ decyzja SKO jest prawomocna, o ile nie została zaskarżona w terminie do 30 dni do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.A z czym właściwie masz problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.04.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Jeżeli dobrze odczytuję Vlada to ma problem z poprzednią właścicielką, która nie może się pogodzić ze sprzedażą i próbuje zatrzymać w ten sposób budowę. Proponuję udać się do Gminy po pieczątkę prawomocności Decyzji z kompletem następujących dokumentów:- decyzja WZiZT- kopia odwołania do SKO nr 1 - decyzja SKO (oddalenie)- kopia odwołania nr 2- ksero przepisu, który stwierdza, że do SKO można odwoływać się wielokrotnie w tej samej sprawie,ale za każdym razem musi to być inny powód.- wniosek o stwierdzenie prawomocności decyzji.Gmina MUSI się do tego ustosunkować. Jeśli odmówi - będziesz skarżył gminę. Walcz na dwóch frontach - gdzieś musi być szybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 06.04.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 SKO - jak długo? zależy od gminy - ja czekałam długo 1,5 roku i nawet odwołania nie pomogły, a teraz jest już któryś rok w NSA - nawet nie chce mi się pamiętać , bo w międzyczasie zrobili plan zagospodarowania działki i niepotrzebne już mi WZiZT . Ale jedno chcę powiedzieć, w którymś z pism od NSA argumentując prośbę o przyspieszenie rozprawy dostałam m.innymi odpowiedź , że należy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę w czasie, na jaki wydano WZiZT i , że ustalenia decyzji WZiZT wiążą organ rozpatrujący wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. A więc, jeżeli uważasz, że jesteś na prawie rób swoje i pilnuj urzędnika . Niestety mój urząd był uprzejmy nic nie zrobić, tzn. nie mogłam ruszyć z następnym etapem, jak zatwierdzenie projektu, twierdząc, że wszystkie dokumenty oddał do NSA i Pani z tego powodu była rozbrajająco zadowolona. pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlad 18.05.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Dziękuję wszystkim za pomoc. Właśnie dostałem pozytywną decyzję z SKO o WZ. Jak rozumiem jeśli teraz będzie odwołanie do NSA to nie przejmując się tym faktem składam papiery na pozwolnie na budowę i robię swoje. Jescze kilka słów odnośnie moich problemów z SKO. U mnie problem nie dotyczy gminy tylko osoby fizycznej, która nie zgadza się z prawomocnym wyrokiem w sprawie zasiedzenia. ( Ja mam akt własności i wpis do księgi wieczystej ). PozdrawiamVlad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts