Gafinka 30.03.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 No i mam bardzo poważne pytanie. Na działkę wypatrzoną jestem zdecydowana - z 3, 5 ha ja kupuje 3 bo gospodarz zostawia sobie te 5000 metrów na którym stoi jego dom i jego zabudowania. I tu zaczynają sie schody : - działka nie jest podzielona - więc zaczynamy procedurę podziału co jak wiadomo potrwa. Wpadłam wiec na myśl, aby podpisać umowę przedwstępna zanim nastąpił podział działki bo : - mając umowę przedwstępna mogę składać papiery do ZE o przyłącze i akurat może w przyspieszonym terminie - byłby legalny podział, jednocześnie z prądem i zawartą umową końcową, zarówno z ZE jak i z gospodarzem - bo miałabym gdzie siedzieć w tym czasie ze swoim mężem i swoją menażarią w postaci 3 psów - bo mogłabym już zrobić ogrodzenie - wybrać projekt pod tą działkę itd, itd Miałabym też pewność, że gospodarz sprzeda ją mnie. Co sądzicie? Oczywiście myśle o takiej umowie w formie aktu notarialnego. Czy ktoś coś podobnego ćwiczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/31012-umowa-przedwst%C4%99pna-przed-podzia%C5%82em-czy-kto%C5%9B-tak-robi%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 30.03.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Bez problemu możesz zawrzeć przedwstępną warunkową umowę i w niej określić cenę, sposób płatności i wydania w posiadanie swojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/31012-umowa-przedwst%C4%99pna-przed-podzia%C5%82em-czy-kto%C5%9B-tak-robi%C5%82/#findComment-589188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 23.06.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Ja w poniedziałek podpisuję umowę przedwstępną dot. działki jeszcze nie wydzielonej. W umowie znajdzie się opis sytuacyjny. Jaka ma być długość i szerokość działki która mnie interesuje. Mamy mapkę z wstępnym podziałem działki. Zaznaczone będzie na niej która gleba nas interesuje. Oprócz tego znajdzie się w niej cena za metr kw. orientacyjna powierzchnia, oraz zapewnienie służebności przejazdu, przechodu i przekopu. (Ponieważ droga dojazdowa będzie osobną działką i pozostanie własnością byłego właściciela całości) Niestety z przyłączami nie jest tak wesoło, ponieważ ZE i wodociągi wymagają konkretnej mapki aby ustalić warukni przyłącza - więc nie zrobią nic bez ostatecznie zatwierdzonej i wpisanej do ewidencji mapki. Pocieszzający jest fakt, że odpowiedź i zapewnienie dają w terminie 14 dni od złożenia wniosku. Jeszcze gorsza jest sytuacja z Telekomunikacją! Chciałem uzyskać "zapewnienie o możliwości dostawy mediów teleinformatycznych" ale oczywiście TO SE NE DA PANE HAVRANEK... Bo takie zapewnienie można uzyskać dopiero po przeprowadzeniu "wywiadu technicznego". A wywiad taki może być przeprowadzony w momencie złożenia pisma z prośbą o podłączenie telefonu. Daje to taki skutek, jeżeli się nie da to nie będę miał telefonu, ale jeżeli się da to w ciągu miesiąca podłączają mi numer i muszę płacić abonament... Problem tylko w tym, że budowę chcę zacząć za 2 lata - a skończę ją pewnie za 4. Więc przez 4 lata płaciłbym Telekomunie frycowe. Proszę o info co tobie udało się ustalić... Bo widzę że twój post jest już dość stary... Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/31012-umowa-przedwst%C4%99pna-przed-podzia%C5%82em-czy-kto%C5%9B-tak-robi%C5%82/#findComment-709757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts