Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie narzedzia i drobiazgi sie przydadzą na samym początku

Recommended Posts

wybieram sie dzisiaj do castoramy na małe zakupy, zaczynam niedługo i zastanawiam się co powinno sie przydac ( nie do budowy ale powiedzmy w celach kontrolnych po wykonawcy ) , wymyśliłem narazie że kupię poziomicę, taśmę mierniczą ...i co jeszcze może się przydać z takich tego typu drobiazgów ?

tak tak, poziomica, jak najbardziej - im dłuższa, tym lepsza

taśma też

pozatym:

gumniaki (do inspekcji w dni deszczowe)

latarka (naloty nocne)

spodnie muratorki i kurtka łachudra (do siadania na cegłąch i opierania się o worek z cementem)

krzesełko wędkarskie (do czekania na dostawców)

no i może jeszcze:

worki na śmieci (dać od razu robotnikom i kazać śmieci bytowe do nich wrzucać, bo inaczej robi się straszny syf)

muszę iść, bo dziecko się obudziło, może coś jeszcze wymyślę

a tak na powaznie:

- mlotek (dobry!! np stanley'a) (zobaczysz ile razy sie przyda)

- poziomica (PRO, albo stanley)

- lopata (sztychowka) (rownierz dobra, np Fiskars)

- jesli cokolwiek lapiesz z zakresu elektryki.elektroniki to multimetr (taki miernik uniersalny)

- raczek

- imadlo

i to takie minimm, natomias jesli cos chcesz sam robic jeszce to:

- mlotowiertarka na SDS+

- siekiera (Fiskars)

- podnosnik hydrauliczny

- naciagacz do lin

- bloczek (a nawet bloczki)

- liny

- szlifierka katowa

- wkretarka akumulatorowa

- do bardziej precyzyjnych prac wiertarka + stojak

- dobre srubokrety (Bost)

- dluga poziomica (lata)

- komplet kluczy widlastych

- -||- nasadkowych

- pilarka tarczowa

- pila lancuchowa (mzoe byc elektrychna)

- kilof

- lopata (szufla)

- lutownica transformatorowa (i tu wazne zeby nie miala jak te TOPEX'y z marketow grotow zakrecanych na zacisk, zaraz na wyjsciu z obudowy, to tandeta jakich malo, ja mam hyba z 15 lat stara dobre lutole, i robie nia wszytsko, nawet czasami wielopinowe SMD, jak i zarowno grube klable w ins. elektrycznej)

i to tak na poczatek, w miare uplywu czasu bedziesz dokupywac i zasob narzdzi sie powiekszy, wiem ze to kosztuje, ale naprawde nie oplaca sie kupowac taniochy, ja kiedys kupowalem, i sie juz wyleczylem, co mnie to nerwow kosztowalo, i czasu :evil: i kasa stracono bo nawet tego naprawiac sie nie oplaca

:wink:

jak by sie ktos pytal po co podnosnik po co liny, to ja powiem, ze dzieki temu mozna zaoszczezic, na sile roboczej :wink: majac to i troche pomyslu sam wciagniesz na dach i wielkie krokwie 6m ktore normalnie 5 chlopa by bralo :wink: sam uzywalem tego wiele razy, a podnosnikiem to nawet drzewo podnosilem jak sie z korzeniami wywalilo, i rosnie do dzis :lol: piekna jablon, a jakie jabka ma :wink:

plastry opatrunkowe (turystyczne)

krople do oczu

rękawice ochronne

zioła uspakajające (do parzenia lub łykania w drażetkach)

papier taletowy

może tego wszystkiego nie kupisz w castoramie ale gdzieś po drodze?

A no i kup powodzenie aby Ci się powodziło, czego wszyscy Tobie serdecznie życzymy! :D :D :D .