Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapety zewnętrzne - jakie, z czego, za ile

Recommended Posts

ja będe miał z klinkieru bardzo ładnie sie prezentują

I znakomicie wypłukują się fugi, o ile nie są epoksydowe (cena!).

A pod parapetem ciemne, brudne smugi, tak jak leżą fugi. rozejrzyj się wokół. To wszędzie widać.

Można tak zrobić, ale sporo zachodu (epoxydy, lub hydrofobowanie, gatunkowe fugi + dodatki elastyfikujące).

Nigdy bym sobie tak nie robił.

Dobra blacha tytanowo- cynkowa, lub systemowe papapety z aluminium z systemowymi "boczkami" - zamykające plastiki.

Granity można kupić u facetów, co robią nagrobki, cena z m2 od 390-850 pln, standard ok.500 pln. Taniej niż u budowlańców.

Wewnątrz domu mam konglomerat - sztuczny marmur. Tylko grubośc 3 cm, nie zalecam 2cm Rewelacja ! Lepiej się zachowuje niż sam marmur, bo nie pije wody i dobrze sie konserwuje. Wygląda b. efektownie, a względna taniocha, taniej niż kamień naturalny, a lepsze w eksploatacji. jak zadziałałoby to na zewnątrz - nie wiem.

Jeśli chodzi wybór konkretnego kamienia (granitu, czy marmuru) proponuję wejść na stronę http://www.ms.pl i wybrać produkty z kamienia. Są tam zdjęcia i ceny - naprawdę spory asortyment. Jedyny problem (przynajmniej dla mnie) to różnice w kolorze i odcieniu kamieni na zdjęciach i w rzeczywistości - warto przed ostateczną decyzją obejrzeć fizyczną próbkę gdzieś u przedstawiciela.

• 5 months później...

Witam

nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi: na co przykleić parapet zewnętrzny z kształtek klinkierowych jak te:

http://www.zcdie-golowczynski.com.pl/offer2.php

Dodam że mamy już parapety z jastrychu (coś ala marmur - nie znam sie), chcemy je zmatowić i przykleić. Może ktoś coś takiego robił? Jakiej zaprawy / kleju / pianki użyć? Jakiej fugi by jak najmniej się wypłukiwała.

Ja mam klinkierowe i jestem zadowolony.

Moim zdaniem klinkierowe są o.k., choc granitowe są na pewno najtrwalsze, ale i znacznie drozsze. Sądze jednak, że parapety klinkierowe rowniez wiele lat wytrzymają.

Nie zauwazyłem zadnych wad o ktorych pisał Sp5es. Może w opisywanym przypadku cos było nie tak jak nalezy wykonane?

Ja tak dodam swoje 3 grosze w temacie wyboru kamienia. Jeśli wybieracie z katalogu lub próbek a podoba się wam konkretny wzór, odcień czy uziarnienie to pytajcie czy na pewno dostaniecie parapety wykonane z dokłądnie takiej partii. Kamień to surowiec naturalny i między kolejnymi dostawami mogą być pewne różnice. U nas przy wyborze znaleźliśmy kawałek rewelacyjnego kamienia, ale jak ostrzegał nas kamieniarz nie zagwarantuje nam dokłądnie takiego samego, bo próbka jest sprzed roku, a akurat ten konkretny rodzaj ma dość dużą zmienność i odcienia i wzoru.

Po co macie się rozczarować przy odbiorze, albo co gorsza wykłócać z wykonawcą.

My kupiliśmy takie płytki:

http://www.zpc.com.pl/index2.php?id=11&a=2&b=3

Kładę je na zaprawę do klinkieru. Powiem szczerze, że trochę mnie przestraszyliście tymi zaciekami pod parapetem. Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę - a z drugiej strony ... to przecież gdyby tak było, to jakie musiały by powstawać zacieki na elewacji klinkierowej - tam to dopiero jest dużo fug :-).

A przy okazji może ktoś mi podpowie - czy fugi między tymi płytkami zrobić też ze z zaprawy do klinkieru?? (no ewentualnie z tymi zabezpieczeniami o których pisze sp5es.)

• 4 years później...