Arek99 30.03.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 powoli przymierzam się do kupna i montażu parapetów - podzielcie się swoimi doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 30.03.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 ja będe miał z klinkieru bardzo ładnie sie prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traper 30.03.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 ja mam parapety z żywicy epoksydowej , były nie drogie, wyglądają jak z plastiku, przekonano mnie tym że są trwalsze od plastikowych i nie poddają się naprężeniom pod wpływem zmian temperatury, siedzą sobie pod oknami od zeszłego lata i na razie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 30.03.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 traper gdzie i po ile kupowałeś parapety? Ja myślę o blaszanych cena 12zł za metr bieżący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.03.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 ja będe miał z klinkieru bardzo ładnie sie prezentują I znakomicie wypłukują się fugi, o ile nie są epoksydowe (cena!). A pod parapetem ciemne, brudne smugi, tak jak leżą fugi. rozejrzyj się wokół. To wszędzie widać. Można tak zrobić, ale sporo zachodu (epoxydy, lub hydrofobowanie, gatunkowe fugi + dodatki elastyfikujące). Nigdy bym sobie tak nie robił. Dobra blacha tytanowo- cynkowa, lub systemowe papapety z aluminium z systemowymi "boczkami" - zamykające plastiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 31.03.2005 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 a co powiecie na parapety z granitu - trwałość gwarantowana, łatwy montaż, chociaż nie tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 31.03.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 a co powiecie na parapety z granitu - trwałość gwarantowana, łatwy montaż, chociaż nie tanie U nas właśnie z granitu - Madura Gold z M&S, cena ok. 190 euro za m2 (przy grubości 3cm). http://republika.pl/manuela/images/064.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.03.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Granity można kupić u facetów, co robią nagrobki, cena z m2 od 390-850 pln, standard ok.500 pln. Taniej niż u budowlańców. Wewnątrz domu mam konglomerat - sztuczny marmur. Tylko grubośc 3 cm, nie zalecam 2cm Rewelacja ! Lepiej się zachowuje niż sam marmur, bo nie pije wody i dobrze sie konserwuje. Wygląda b. efektownie, a względna taniocha, taniej niż kamień naturalny, a lepsze w eksploatacji. jak zadziałałoby to na zewnątrz - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 01.04.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Jeśli chodzi wybór konkretnego kamienia (granitu, czy marmuru) proponuję wejść na stronę http://www.ms.pl i wybrać produkty z kamienia. Są tam zdjęcia i ceny - naprawdę spory asortyment. Jedyny problem (przynajmniej dla mnie) to różnice w kolorze i odcieniu kamieni na zdjęciach i w rzeczywistości - warto przed ostateczną decyzją obejrzeć fizyczną próbkę gdzieś u przedstawiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 15.09.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Witamnie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi: na co przykleić parapet zewnętrzny z kształtek klinkierowych jak te:http://www.zcdie-golowczynski.com.pl/offer2.phpDodam że mamy już parapety z jastrychu (coś ala marmur - nie znam sie), chcemy je zmatowić i przykleić. Może ktoś coś takiego robił? Jakiej zaprawy / kleju / pianki użyć? Jakiej fugi by jak najmniej się wypłukiwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 15.09.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Ja mam klinkierowe i jestem zadowolony. Moim zdaniem klinkierowe są o.k., choc granitowe są na pewno najtrwalsze, ale i znacznie drozsze. Sądze jednak, że parapety klinkierowe rowniez wiele lat wytrzymają. Nie zauwazyłem zadnych wad o ktorych pisał Sp5es. Może w opisywanym przypadku cos było nie tak jak nalezy wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.09.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 A ja mam granitowe i wygladaja rewelacyjnie.Koszt ok 400 m2 czyli jeden parapet kosztuje ok 130 zł ale naprawde warto.przez 2 lata nie mielismy parapetow zewnetrznych bo nie chcielismy prowizorki i wywalac niepotrezbnie kase na blaszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.09.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Ja tak dodam swoje 3 grosze w temacie wyboru kamienia. Jeśli wybieracie z katalogu lub próbek a podoba się wam konkretny wzór, odcień czy uziarnienie to pytajcie czy na pewno dostaniecie parapety wykonane z dokłądnie takiej partii. Kamień to surowiec naturalny i między kolejnymi dostawami mogą być pewne różnice. U nas przy wyborze znaleźliśmy kawałek rewelacyjnego kamienia, ale jak ostrzegał nas kamieniarz nie zagwarantuje nam dokłądnie takiego samego, bo próbka jest sprzed roku, a akurat ten konkretny rodzaj ma dość dużą zmienność i odcienia i wzoru. Po co macie się rozczarować przy odbiorze, albo co gorsza wykłócać z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 15.09.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 a jak montuje się parapet z granitu? ktoś ma może zdjęcia z montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 15.09.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 epoxydy, lub hydrofobowanie, gatunkowe fugi + dodatki elastyfikujące Sp5es, a możesz coś przybliżyć ten temat. Ja będę miał klinkierowe. Ponieważ zacieki na murach pod parapetami już widziałem, to chciałbym zrobić u siebie najlepiej jak można Pozdro Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 15.09.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 My kupiliśmy takie płytki: http://www.zpc.com.pl/index2.php?id=11&a=2&b=3 Kładę je na zaprawę do klinkieru. Powiem szczerze, że trochę mnie przestraszyliście tymi zaciekami pod parapetem. Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę - a z drugiej strony ... to przecież gdyby tak było, to jakie musiały by powstawać zacieki na elewacji klinkierowej - tam to dopiero jest dużo fug . A przy okazji może ktoś mi podpowie - czy fugi między tymi płytkami zrobić też ze z zaprawy do klinkieru?? (no ewentualnie z tymi zabezpieczeniami o których pisze sp5es.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 17.09.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 a jak montuje się parapet z granitu? ktoś ma może zdjęcia z montażu? Też jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 17.09.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Ja mam blaszane po 18 zł za mb. z zaślepkami na końcach. Proste, funkcjonalne i niedrogie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 17.09.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 zewnętrzne tytan-cynk-pod daszek nad tarasem , a w piwnicy pod opaskę klinkierowe.wewnętrzne kashmir white granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 05.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A może ktoś ma z kamienia? Jeśli tak, to z jakiego najlepiej? Kamien kamieniowi równy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts