Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapety zewnętrzne - jakie, z czego, za ile

Recommended Posts

• 1 year później...

Edde,

"początkującemu" forowiczowi można wybaczyć takie wpadki. Nie każdy urodził się na forum. Grunt, że nie wrzucił tu od razu reklamy typu "parapety firmy X" a w kontekście tematu wypowiedź jest trafna.

• 2 weeks później...
w sumie to masz rację, np. w Helopalu takie mają, a to znana marka z tego co wiem

Miałem w tym roku okazję "zderzyć się" z porównaniem do Helopalu. Na szybko kupiłem parapety u lokalnego producenta.

Ok5-6 szt parapetów stalowych kosztowało - 250zł, aluminione 350zł. Nic tylko brać ALU, ale na miejscu, po porównaniu do wcześniej zamontowanych Helopalu okazało się, że to co przywiozłem to ubogi krewny. Nie dało się ich porównać - zaczynając od grubości, ksztaltu i koloru zakończeń po cenę.. ten niedościgniony ideał kosztował ok 600zł - ale uważam, że byłby warty..

Za to o parapetach wyginanych z blachy mam zdanie.. takie sobie: tylko żę są i odprowadzają wodę. Bo ani ładne, ani bezpieczne (te ostre krawędzie na zagięciach... )

A i cena - jak porównywalem nie są tańsze niż tania stalówka z hurtowni.

Helopal to klasa sama w sobie i o takie parapety mi chodziło - jedynym minusem w tych parapetach jest wysoka krawędź tzw. płetwa (jeśli jest listwa parapetowa to akurat nie ma znaczenia, bo są już nawet gotowe otwory na wkręty). Stalówka ma o połowę niższą krawędź i łatwiej jest ją wcisnąć pod okno.

Jeśli ktoś chce parapety robione przez dekarzy w kolorze dachu -to niech dokupi plastikowe zakończenia, bo jak pisał Finlandia "Bo ani ładne, ani bezpieczne (te ostre krawędzie na zagięciach... ) ".

• 4 years później...

Ja też mam takie i od dwóch lat szukam ekipy która by się podjęła wykucie tego badziewia i montaż tradycyjnych parapetów.

Zlecę wymianę 5 parapetów zewnętrznych z płytek na tradycyjne metalowe.

Tj. wykucie ,wymierzenie, zakup nowych i montaż najlepiej tzw. ciepły. MODEROWNAO

Edytowane przez finlandia
Ogloszenia czy też zlecenia proszę zamieszczać w odpowiednim dziale

• 2 weeks później...