Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JASIOWA AKACJA - rozmówki o jego budowie

Zielona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ech..... Tu jest pies pogrzebany :sad:

Na parterze niewiele - rezygnujemy z garderób w przepierzeniu pomiędzy sypialniami - byłyby za małe.

Gorzej z poddaszem - w czasie wizji lokalnej okazało się, ze nie da się wejść do łazienki żeby sobie nie nabić guza. Teraz mamy trzy możliwości:

1. Przeprojektować układ funkcjonalny poddasza

2. Zrobic małą ściankę kolankową (jeden rządek - do 50 cm)

3. Zrobić regularna ścianke kolankową 80-120 cm

To ostatnie jest najfunkcjonalniejsze, dodatkowe 50-60 m.kw. za 6-9 tys. ale strasznie szpeci bryłę budynku :sad:

To drugie będzie kosztowac niewiele mniej, rozwiąże problem ale niewiele więcej.

Mamy miesiąc na podjęcie decyzji.

Pozatym same pozytywy :smile: Domek taki jak sobie wymyśleliśmy.

W każdym razie wszystkim, którzy jeszcze nie zaczeli gorąco radzimy: nieważne ile będzie kilometrów do przejechania, koniecznie obejrzyjcie dom przed rozpoczęciem budowy - naprawdę warto.

Brawo!!! Obejrzałem Twoją stronę, krótko, konkretnie i na temat, dla mnie bomba, jeśli miałbym wyrazić swoje zdanie na temat samego projektu to jest on całkiem fajny, jedyne co bym jeszcze zmienił to kierunek otwierania drzwi wejściowych do domu, zarówno tych do wiatrołapu jak i na taras, ze względów bezpieczeństwa lepiej aby otwierały się na zewnątrz.

I jeszcze jedna uwaga, więcej zdjęc!!!

pozdrawiam

maksiu, też mi się wydawało, że drzwi zewnętrzne powinny otwierać się na zewnątrz...

O dziwo zdecydowana większość (jak nie wszystkie, -nie przeglądałem-) projektów na przykład Archetonu ma je otwierane do środka !

Może chodzi o to, że jak są na zewnątrz to zawiasy też muszą być na zewnątrz a to ułatwia wyłamanie czy wyważenie drzwi ?

Ha - mam Cię Jasiu!- spijasz piankę z piwa, które razem warzymy! Zainteresowanych informuję, że fascynujące zdjęcia palików i repera na działce będą wkrótce na stronie. Informuję, że od tej pory będę zamieszczać subiektywne i niekonkretne informacje o budowie naszej Akacji.

Uuuups wydało się. Joasiu_Jasia bądź wyrozumiała dla Jasia. Jasiu bądź silny.

Ged

ps: Jasiu napisałeś:

"W każdym razie wszystkim, którzy jeszcze nie zaczęli gorąco radzimy: nieważne ile będzie kilometrów do przejechania, koniecznie obejrzyjcie dom przed rozpoczęciem budowy - naprawdę warto."

Popieram popieram popieram !!! wyobraźnia czyni cuda, konfrontacja sprowadza na ziemie. Mam na oku dwa projekty gl 47 i gl135 Studia Atrium. Odnalazłem je, popatrzyłem i teraz widzę to całkiem inaczej.

Zebyś wiedział.

To są zdjęcia z wczoraj wieczór. Dzisiaj są już ławy, na jutro ma być papa, piasek, cement, cemplast i bloczki, na poniedziałek styropian, siatka, klej i dysperbit, a w połowie przyszłego tygodnia następne gruchy z podłogą parteru. Ściany mają być za 20 dni, a w drugiej połowie listopada biorą się za dach.

Aż mi w uszach gwiżdże, a na koncie robią się wiry :smile:

To piekarnia. Nie jest zbyt piękna, ale mamy zamiar poobsadzać ją zieleniną (krzaki, drzewa). Poza niezbyt piękną bryłą nie będzie uciążliwa, bo ze względu na bliskość rezerwatu przyrody i ujęcia wody (70 metrów pod nami), musi spełniać dosyć ostre wymogi.

Ale takie sąsiedztwo też ma swoje zalety - zawsze świeże pieczywko i zimą zanim wstanę będzie już droga odśnieżona :smile:

Z piekarnia to nie jest tak jeszcze zle,z plusow takiego sasiada to jeszcze przyjemny zapaszek pieczonego chlebka.

Pozdrawiam

Maciej

P.S

Ogladalem twoje zdjecia i widze ze ziemia jest przyjazna. Mysle tu o oczyszczalni,odprowadzenie deszczowki.

Czy to jest zwirek?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Macias dnia 2002-10-09 12:52 ]