Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JASIOWA AKACJA - rozmówki o jego budowie

Zielona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdecznie współczuję parszywego sąsiada. Umie taki uprzykrzyć życie na całego :evil:

Pomysł z karaoke mi się podoba. Nie wiem tylko, czy- wybacz :oops: - masz odpowiednio kiepski głos na takie występy. W razie potrzeby służę swoim :wink:

Znam ból z mleczami. Serce mnie boli jak widzę te tumany wręcz, które lecą prosto na moją świeżutką trawkę. Jestem wtedy w nastroju do mordu. Tyle, że sąsiad nieuchwytny, bo kupił działkę, zmienił adres, w Konikowie się nie pojawia i nic nie buduje. A chwasty rosną... Choć za to mamy ładny widok i sąsiadów nie za blisko :lol:

Jest takie przysłowie- co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Nie daj się dziadowi!

Pozdrawiam!

mbz - wiesz co... ja tak tego nie rozpatrywałam... to znaczy, że jak? że my niby tacy super... no właściwie tak, czemu nie! Natychmiast powiem dzieciakom :) żeby wiedziały, jakich mają starych :)

A na serio, to następnego (po wagarach) poranka - scenka przy stole:

siedzą, jedza, uśmiechy pod nosem i wąsem i tekst: "Nooo, to dokąd dzisiaj jedziemy?? na pewno do szkoły??" :) Łobuzy.

• 2 weeks później...

Ja tak już zrobiłam. Tylko na kury sąsiada nic nie mogę bo nam przez płot przełażą :wink: Pomóc moze tylko proca :lol:

A tak na poważnie- to dosiewałam już trawę. Parę tygodni temu. Ale wiatr robi swoje i placki wciąż są. Wiem, ze z czasem same znikną, gdy trawa się dobrze ukorzeni, gdy zwalczymy lebiodę, perz i mlecze. Tylko włąśnie- kiedy to będzie? Ilu lat potrzeba, by trawniczek był gęsty i zwarty?

• 3 weeks później...

Na samą myśl o bobie i groszku dostałam ślinotoku.

Przede wszystkim gratuluję postępu robót.

Poza tym chciałam spytać o wydajności farb. Czy zużycie teoretyczne pokrywa się z praktycznym? Ile litrów dekoralu wyszło ci powiedzmy na salon? Czy pokoiki na poddaszu masz ze skosami? Czy regipsy na suficie (zakładając, że je masz) malowałaś tym samym kolorem, co ściany? Jakie kolory? Jaki efekt?

Trochę dużo tych pytań, ale lada dzień (a może tydzień) zaczynam te same zmagania. Powiedz, poradź, plizzzz :D

Józia S. :)

Cholernie dużo idzie gruntu - bo tym paćkam bez opamiętania. Ale warto. To chyba jedyny wyrób Śnieżki godny uwagi.

Gruntu na pokój ok 40 m2 (po podłodze) ze skosami - poszło ok 12 -14 l.

A farby właściwej - około 3-5 l na wszystko. Kolory i efekt. Hmm...Przy oknach pomalowałam na biało. Skosy na miodowy pastelowy, jedna ściana (jedyna pionowa) na ciemny szafirowy (dziecie zażądało:)). Generalnie - bardzo dobrze kryją intensywne kolory - tylko trzeba uważać przy krawędziach. Tam gdzie malowane pędzelkiem - to widac inną strukturę farby. Dlatego koniecznie używaj małego wałeczka przy brzegach - łączeniach kolorów. Jesteśmy ogólnie zadowoleni. Gdzieniegdzie wyszły kiksy wynikające ze złego zaszpachlowania - ale są głądkie :) Zdjęcia zrobię jak zrobię - i pokażę :)

A - i wałek - ważna rzecz - z krótkim włoskiem, nie gąbka i teleskop - koneiczny do malowania wysokich poddaszy.

Odpowiedź dla mh

Oświetlenie schodów jak i same schody nie są jeszcze ostatecznie skończone. Na dole mamy lampy w opuszczonym suficie (nie podobały nam sie podciągi w holu więc je zasłoniliśmy). U góry moja małżowinka wymyśliła sobie system bezsufitowy. Skutecznie uniemożliwia to zrobienia jakiegokolwiek oświetlenia górnego. Zrobiłem więc dwa kinkiety po dwu stronach i chcę tam dać reflektorki skierowane na skosy. Może być ciekawie.

Aha - myślę również o jakiś lampkach nocnych oświetlającychj same stopnie, ale jeszcze takich nioe znalazłem coby mi się zdały :)

Co do łazienki na górze to jest gdzie indziej niż chciał projektant. Dokładnie wygląda to tak. Z prawej strony rzutu masz rozetkę - poklikaj na jej listkach to zobaczysz więcej :)

Hmmm.... na rysunku nie ma wanny, a ostatnio postanowiliśmy, że u góry też będzie wanna - zwyczajna, prosta. A wogóle to poddasze jest w trakcie robienia :)

dzięki za odpowiedź. Z tą przeróbką poddasza to jest świetna sprawa szkoda, że ja na to też nie wpadłem. Naprawdę lepiej jest wykorzystana przestrzeń. Ja mam garaż przeniesiony na drugą stronę tj. od strony dwóch pokoi i przedłużony do końca budynku, więc powiększyła mi się powierzchnia poddasza o 3,4x9m (ten pokój na przeciw schodów). Co do oświetlenia schodów to też nie planuję oświetlenia centralnego. podświetlenie schodów bardzo ładnie wygląda widziałem kilka rozwiązań. Jeżeli szukasz światełek przeglądnij katalog Conrada może coś wybierzesz. Pozdrawiam :D

Joasiu - musze się Tobie pochwalić bom jakoś emocjonalnie związana z Tobą i takimi różnymi wspólnymi przejściami ;-) np. brakiem firanek przez dłuższy czas :lol: .... wczoraj zrobiłam przypadkowy zakup firan do pokoju dziennego :D :D :D :D Za całe 20 zł za metr kupiłam na przecenie piękny woal ecru i teraz będę go szyć, szyć, szyć ...a potem juz tylko czekać za karnisze 8) 8) 8)

pozdrawiam