Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JASIOWA AKACJA - rozmówki o jego budowie

Zielona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

tak się ucieszyłam jak zobaczyłam nowy wpis :D :D :D .....ale jak go przeczytałam do końca to zrobiło się nieciekawie :( :( :( :(

...i nie mam niestety pojęcia co z tymi kornikami się robi :-? ....kurczę, chyba pójdę pooglądać moją więźbę :-?

mimo wszystko pozdrawiam serdecznie.....fajnie Cię tu znów widzieć :p

może.........dzięcioły :oops: , tylko jak dostaną się do tych krokwi :roll:

a poważnie, czy więźba była impregnowana?, przez dostawcę, czy robiliście

to sami, a może kupiliście suszoną komorowo :roll: :-?

czy da się obejrzeć krokwie np. w szczycie albo pod podbitką

jamles: o dzięciołach to ja już myślałam :)

A na serio to mam wizję ściągania dachówek i impregnowania od nowa całej więźby (nota bene impregnowanej przez dostawcę - metoda zanurzeniowa). A co ze stroną krokwi od regipsów? Poddasze jest przecież użytkowe? A co z obróbkami? kto to zrobi? a kto zapłaci? Zacznie się ping-pong z dostawcą, sprawa utknie w sądzie na kilka lat. Za kilka lat np ich nie będzie (firma padnie np) -a mi się zacznie sypać dach na łeb...

A same miejsca podcięcia krokwi i słupów osobiście dopilnowałam zeby moi górale zaimpregnowali -a potem jeszcze 2 razy sama opryskiwałam. One są w miejscach gdzie jest oflis - w korze - bo mam takie 3 miejsca na trzech słupach...

help? help? help?

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 8 months później...

Joasiu,

Bardzo ucieszyłam się znajdując w Waszym dzienniku dzisiaj wpis. Wasz dziennik i pamiętnik był dla mnie natchnieniem podczas budowania mojej Akacji. Na przełomie 2004-2005 kilkakrotnie pisałam do Was z prośbą o rady (dzięki nim m.in. podnieśliśmy poddasze, powiększyliśmy otwór na schody). Trzy tygodnie temu minął rok odkąd zamieszkałam z rodziną w mojej Akacji II D.

Pozdrawiam serdecznie,

Danka

PS. Pewnie jak wszyscy na forum, czekam na zdjęcia Wasze "dzisiejszej" Akacji ;)

To było w sierpniu 2002. W gazecie Murator znalazłem link do forum, wszedłem i przeczytałem pierwszy post, to pisał Jasiu ze Szczecina :D

Łezka się w oku kręci. Pamiętam to oczekiwanie na następne odcinki dziennika. Dziś na forum prawie nikogo nie ma z tamtych czasów :-?

Pisz !!!