Jasiu 09.10.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Z piekarni zapachów ma nie być bo mają tam mieć jakieś supernowoczesne piece. Pożyjom uwidiom. A ziemia to mułek rzeczny (bardzo drobny piaseczek z dna rzeki): czyściutki, żółciutki bez żadnych kamyczków, korzonków ani robaczków.Kierownikowi bardzo się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.10.2002 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Jasiu super zdjęcia. I robota czyściutka ! Aż serce rośnie jak się widzi takie budowy !Gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 10.10.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Nic tylko pogratulowac postępów na budowie, to kiedy będziesz miał stan zero??? Rozumiem że szczegółowo notujesz wydatki i w odpowiedniej chwili ujawnisz światu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.10.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Stan zero ma być w przyszłym tygodniu - na początku grudnia ma być stan surowy lekko-pół-ciężko-otwarty. Wszystko skrzętnie notuje i stan zero w zasadze mogę już opublikować bo wszystko co było do kupienia już jest kupione. Nie znam tylko dokładnej ilości betonu jaka pójdzie na wylewke (ca 15 m3). A opisze na stronach - tylko chcę zestawić w cenach z kosztorysu, cennikowych i rzeczywistych - żeby było widać jakie są różnice pomiędzy tymi wartościami, a na to będę miał czas dopiero jak zrobię media, dostanę kredyt i ruszą ściany - na razie to co się dzieje to istne szaleństwo. Dzięki Bogu nasz kerownik to góra spokoju - wszystko robi niby powoli, ale badzo skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 11.10.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Wiesz Jasiu, serce rośnie jak się widzi takie postepy na budowie jak u Ciebie, aż strach pomyśleć co to będzie jak przyjde do pracy w poniedziałek i zajrzę na Twoją strone, stan surowy ? )) A co do kosztów to chętnie się z nimi zapoznam, gdyż z tego co obserwuje to czekają mnie prawie indentyczne, no i jak to mówia najlepiej się uczyć na błędach, a całkiem najlepiej na cudzych ) pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: maksiu dnia 2002-10-11 11:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.10.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Aż tak dobrze nie ma, ale do końca przyszłego tygodnia mamy stan zero A co do kosztów to po wstępnej analizie wyszło mi, że w stosunku do cen cennikowych udało mi się wytargować ca 18% rabatu plus transport gratis (a trochę mi marudzili, że daleko). I tak jak już gdzieś pisałem, trzeba uważać na dodatki, bo: 1. Przy tanich rzeczach (okorki, piasek, itp...) transport wychodzi czasem drożej niż materiał. 2. Do ceny pewnych materiałów należy doliczyć "rozładunek" (np.: pompa do gruchy, czy HDS do bloczków). Teraz walcze na drugim etapie górskim (z premią lotną) - ściany parteru. Okazało się (i to też przestroga), że wszystkie ceny należy sprawdzić - nawet te z superrabatami. Bo nie ma takiego rabatu, żeby ni można dostać lepszego, a każdy tysiąc zaoszczędzony (bez uszczerbku na jakości) na etapie stanu surowego to dodatkowy tysiąc na wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 22.10.2002 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Jasiu!Żadnego wpisu w Dzienniku od tygodnia?Co się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 22.10.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Nie widziałaś. "Ślady psich łap na betonie." Jasio odpoczywa http://www.afternight.com/smiles/pint1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.10.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Jasiu - właśnie wpadłem na twoją stronkę o domku. No no - prawidziwie profesjonalne podejście - zarówno w tworzeniu stron jak i w budowaniu (bardzo podoba mi się porządek na Twojej budowie - nie często tak się zdarza - wiem to po swojej ) POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 22.10.2002 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Aaaaha! To teraz Jasiu tylko tam pisze.A forum sobie odpuścił, coby dziennik był tylko dla wtajemniczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo 22.10.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Jasiu, możesz zdradzić co to jest "czerpnia powietrza pod kominek"? Jak to działa?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.10.2002 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Ech.... Utknęliśmy chyba na dobre - tym razem chodzi o talary. Było już tak późno, że postanowiliśmy zagrać vabanque - czyli zaczęliśmy budowę bez prawomocnego pozwolenia. Sądziliśmy, że uda się jakoś zgrać te sprawy ale znowu rozplaszczyliśmy sobie nosy na urzędniczych dupskach. W sumie musieliśmy przerwać do czasu uzyskania kredytu, a ten dostaniemy najwcześniej w przyszłym tygodniu. A wtedy będzie za późno żeby ciągnąć ściany (bo lanie stropu wypadnie w drugiej połowie listopada, a to już trochę niebezpieczne). Wygląda więc na to, że w tym roku poprzestaniemy na stanie zerowym plus pełne uzbrojenie (właśnie robimy wodę, gaz i prąd, a kanalizacja jest już tuż tuż). Dlatego nic nie pisałem, bo nam się wizje troszkie zamazały i nastroje spadły między kolana. Ale jak się znam to za parę dni wrócę do foremki A czerpnia to rura Q150, która idzie pod posadzką z ogrodu. Tą rurą będzie czerpane powietrze do kominka bo przy szczelności współczesnej stolarki albo kominek by się nie palił albo nasze mózgi by się zlasowały. PS. Na naszym wjuwjuwju publikujemy fotki z cieniutkim komentarzem. Na głębsze przemyślenia ostatnio nie mamy czasu, a szacowne Forum wymaga zaangażowania wszystkich władz umysłowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 22.10.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Jasiu - Joasiu, gratuluję Wam budowy i trzymam kciuki, żeby Wasze nastroje nie musiały spadać na podłogę albo i na fundamenty. No i życzę profesjonalnej kariery Waszemu fotografowi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.11.2002 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Oj to bardzo się cieszymy, że dostaliście ten kredyt. Rozmawiałem z Jasiem /mailem/ na różne tematy i po burzliwym starcie, byłem szczerze zmartwiony, że tak wszystko szybko ucichło. Rozumiem, że teraz wszystko się zacznie. W tym roku coś planujecie, czy spokojnie czekacie do wiosny. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Wracjacie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.11.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Na razie liżemy rany A konkretnie do końca roku planujemy jedynie dokończyć media i ogrodzić teren (bo juz większego rycia nie będzie). Pozatym nadrabiamy zaległości w pracy i już na spokojnie (od nowa) negocjujemy z dostawcami coby ich jeszcze troszke wycisnąć. Nuuuuudy ...i dlatego nie bardzo jest o czym pisać Jak nie będzie mrozów to zaczynamy na nowo w lutym - jak będą to w marcu. Nasz kerownik twiedzi, że stan surowy zrobi w dwa miesiące, a jak nasz kerownik coś powie to tak będzie (jak skończymy to z przyjemnością polecimy naszą ekipę tym, którzy mają zamiar budować w 2003). A to znaczy, że w maju/czerwcu zaczynamy wykańczać (się/finanse/budowę ), a pod koniec wakacji jesteśmy już wsiokami. W przyszłym roku o tej porze mam zamiar grzać stare kości przy kominku PS. Przy okazji odkryliśmy następnych znajomych, którzy się budują parę kilometrów obok przez łąki. To budowanie to jakaś wyjątkowo zaraźliwa choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 17.02.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Jasiu - Joasiu jak tam budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.02.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Ale nas przyłapałaś Gdy zaczynaliśmy w zeszłym roku to wydawało nam się, że panujemy nad sytuacją. Być może z tego powodu Bogowie postanowili nas pokarać. Urzędniczka ze starostwa pokazała nam kim jest petent, bankowa komisja kredytowa nauczyła nas, że nie ważne jak jest ważne co jest w papierach, wykonawcy przyłączy udowodnili, że cena usługi logarytmicznie zależy od pośpiechu zleceniodawcy, a z nowego sąsiada wylazło 100% polaczka :-/ Z tego wszystkiego straciliśmy sporo z pierwotnego animuszu. Ale nie straciliśmy czasu. Wyczyściliśmy sobie przedpole i mądrzejsi o doświadczenia solidnie przygotowaliśmy się do sezonu budowlanego A.D.2003. Na razie napisałem małe usprawiedliwienie. Od przyszłego tygodnia mam nadzieję raportować postępy z prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 19.02.2003 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Jasiu.Za rok (a może wcześniej?) będziesz przy kominku, z kieliszkiem w ręku, z rozrzewnieniem wspominał te kłody pod nogi, które Ci teraz rzucają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.02.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Jasiu kto jeszcze sie buduje obok naszych okolic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.02.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 jasiu - miło mi niezmiernie, że odpisałes :smile: zyczę, aby z wiosną wszystkie opóźnienia poszły w niepamięć. U nas mrozi i jak na razie na budowie też cisza....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts