Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JASIOWA AKACJA - rozmówki o jego budowie

Zielona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan zero ma być w przyszłym tygodniu - na początku grudnia ma być stan surowy lekko-pół-ciężko-otwarty.

Wszystko skrzętnie notuje i stan zero w zasadze mogę już opublikować bo wszystko co było do kupienia już jest kupione. Nie znam tylko dokładnej ilości betonu jaka pójdzie na wylewke (ca 15 m3).

A opisze na stronach - tylko chcę zestawić w cenach z kosztorysu, cennikowych i rzeczywistych - żeby było widać jakie są różnice pomiędzy tymi wartościami, a na to będę miał czas dopiero jak zrobię media, dostanę kredyt i ruszą ściany - na razie to co się dzieje to istne szaleństwo. Dzięki Bogu nasz kerownik to góra spokoju - wszystko robi niby powoli, ale badzo skutecznie.

Wiesz Jasiu, serce rośnie jak się widzi takie postepy na budowie jak u Ciebie, aż strach pomyśleć co to będzie jak przyjde do pracy w poniedziałek i zajrzę na Twoją strone, stan surowy ? :smile:))

A co do kosztów to chętnie się z nimi zapoznam, gdyż z tego co obserwuje to czekają mnie prawie indentyczne, no i jak to mówia najlepiej się uczyć na błędach, a całkiem najlepiej na cudzych :smile:)

pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: maksiu dnia 2002-10-11 11:55 ]

Aż tak dobrze nie ma, ale do końca przyszłego tygodnia mamy stan zero :smile:

A co do kosztów to po wstępnej analizie wyszło mi, że w stosunku do cen cennikowych udało mi się wytargować ca 18% rabatu plus transport gratis (a trochę mi marudzili, że daleko).

I tak jak już gdzieś pisałem, trzeba uważać na dodatki, bo:

1. Przy tanich rzeczach (okorki, piasek, itp...) transport wychodzi czasem drożej niż materiał.

2. Do ceny pewnych materiałów należy doliczyć "rozładunek" (np.: pompa do gruchy, czy HDS do bloczków).

Teraz walcze na drugim etapie górskim (z premią lotną) - ściany parteru. Okazało się (i to też przestroga), że wszystkie ceny należy sprawdzić - nawet te z superrabatami. Bo nie ma takiego rabatu, żeby ni można dostać lepszego, a każdy tysiąc zaoszczędzony (bez uszczerbku na jakości) na etapie stanu surowego to dodatkowy tysiąc na wykończenie :wink:

• 2 weeks później...

Ech....:sad:

Utknęliśmy chyba na dobre - tym razem chodzi o talary.

Było już tak późno, że postanowiliśmy zagrać vabanque - czyli zaczęliśmy budowę bez prawomocnego pozwolenia. Sądziliśmy, że uda się jakoś zgrać te sprawy ale znowu rozplaszczyliśmy sobie nosy na urzędniczych dupskach.

W sumie musieliśmy przerwać do czasu uzyskania kredytu, a ten dostaniemy najwcześniej w przyszłym tygodniu. A wtedy będzie za późno żeby ciągnąć ściany (bo lanie stropu wypadnie w drugiej połowie listopada, a to już trochę niebezpieczne).

Wygląda więc na to, że w tym roku poprzestaniemy na stanie zerowym plus pełne uzbrojenie (właśnie robimy wodę, gaz i prąd, a kanalizacja jest już tuż tuż).

Dlatego nic nie pisałem, bo nam się wizje troszkie zamazały i nastroje spadły między kolana. Ale jak się znam to za parę dni wrócę do foremki :smile:

A czerpnia to rura Q150, która idzie pod posadzką z ogrodu. Tą rurą będzie czerpane powietrze do kominka bo przy szczelności współczesnej stolarki albo kominek by się nie palił albo nasze mózgi by się zlasowały.

PS. Na naszym wjuwjuwju publikujemy fotki z cieniutkim komentarzem. Na głębsze przemyślenia ostatnio nie mamy czasu, a szacowne Forum wymaga zaangażowania wszystkich władz umysłowych

• 1 month później...

Oj to bardzo się cieszymy, że dostaliście ten kredyt. Rozmawiałem z Jasiem /mailem/ na różne tematy i po burzliwym starcie, byłem szczerze zmartwiony, że tak wszystko szybko ucichło.

Rozumiem, że teraz wszystko się zacznie.

W tym roku coś planujecie, czy spokojnie czekacie do wiosny.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Wracjacie na forum

Na razie liżemy rany :smile:

A konkretnie do końca roku planujemy jedynie dokończyć media i ogrodzić teren (bo juz większego rycia nie będzie).

Pozatym nadrabiamy zaległości w pracy i już na spokojnie (od nowa) negocjujemy z dostawcami coby ich jeszcze troszke wycisnąć.

Nuuuuudy :smile:

...i dlatego nie bardzo jest o czym pisać :sad:

Jak nie będzie mrozów to zaczynamy na nowo w lutym - jak będą to w marcu. Nasz kerownik twiedzi, że stan surowy zrobi w dwa miesiące, a jak nasz kerownik coś powie to tak będzie (jak skończymy to z przyjemnością polecimy naszą ekipę tym, którzy mają zamiar budować w 2003). A to znaczy, że w maju/czerwcu zaczynamy wykańczać (się/finanse/budowę :smile:), a pod koniec wakacji jesteśmy już wsiokami. W przyszłym roku o tej porze mam zamiar grzać stare kości przy kominku :smile:

PS. Przy okazji odkryliśmy następnych znajomych, którzy się budują parę kilometrów obok przez łąki. To budowanie to jakaś wyjątkowo zaraźliwa choroba :smile:

• 2 months później...

Ale nas przyłapałaś :smile:

Gdy zaczynaliśmy w zeszłym roku to wydawało nam się, że panujemy nad sytuacją. Być może z tego powodu Bogowie postanowili nas pokarać. Urzędniczka ze starostwa pokazała nam kim jest petent, bankowa komisja kredytowa nauczyła nas, że nie ważne jak jest ważne co jest w papierach, wykonawcy przyłączy udowodnili, że cena usługi logarytmicznie zależy od pośpiechu zleceniodawcy, a z nowego sąsiada wylazło 100% polaczka :-/

Z tego wszystkiego straciliśmy sporo z pierwotnego animuszu. Ale nie straciliśmy czasu. Wyczyściliśmy sobie przedpole i mądrzejsi o doświadczenia solidnie przygotowaliśmy się do sezonu budowlanego A.D.2003.

Na razie napisałem małe usprawiedliwienie. Od przyszłego tygodnia mam nadzieję raportować postępy z prac.