Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lenistwo wybiórcze - ci??ka choroba

Zielona

Recommended Posts

Mężów należy wychowawywać. Mój w latach swej młodości za swój obowiązek miał trzepać dywany /2x do roku/, sporadycznie myć naczynia i uczyc się. W związku z tym wyszłam za mąż za szalenie mądrego człowieka :razz: i kompletnie bezradnego /raczej udającego bezradność/wobec obowiązkow domowych. Po paru latach małzeństwa

opanował już większość czynności /nawet umie coś ugotować oprócz herbaty :razz: /. Ale faktycznie jest tak, jak piszecie: mężczyźni potrafią pół dnia zgrabnie omijać śmieci na podłodze, byle by ich nie podnieść. Panowie mam nadzieję, że nie poczuliście się urażeni :razz:

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Największy problem z tą wybiórczą pedantycznością, to PERCEPCJA. Ponieważ taki "pedant" będzie pouczał resztę rodziny z wyższością (no bo jest jedynym prawdziwym pedantem w domu) na temat szczegółów życia i organizacji (ma patent na wszystko), gdy tymczasem rodzina (w zasadzie żona tylko, bo reszta jest nieletnia i tylko bałagani) boryka się ze sposobem zdjęcia przydasiów z oczu postronnych, bez rujnowania misternej pajęczyny "porządku" domowego pedanta. Mówię Wam - dyplomacja!

Alanta: rozumiem cie dokładnie; ja też nienawidzę jak ktoś mi robi porzadek w moim własnym bałaganie - wtedy już kompletnie nie wiem gdzie coś jest.

Mężczyźni są z Marsa a kobiety sa z Wenus. Tak mozna to skomentować. Facet, który popełnił ta książke chyba dośc dobrze zaobserwował i zdefiniował problem. W kazdym razie trzymając się opisanych tam reguł faceci moga z łatwością (i obupólną przyjemnością) sterować zachowaniem babek i vice versa. :grin:

Oczywiście to chłop wymyślił sobie zgrabną teorię.:wink: Po co? Abyśmy przstały się czepiać biedaczków.Nie powiem, sporo racji jest w tej książce, i uśmiałam się serdecznie, jak też podziwiam taką zdolność ujęcia tego , co się zaobserwowało.

Ale zdarzają się (znam, widziałam na własne oczy) męskie przypadki nieczepliwe.

A jedynacy?? O Matko, przechlapane.....

Kobiety dzielą się na 3 rodzaje:

-te co lubią sprzątać

-te co lubią gotować

-i na fachowców

:lol:

Ja lubię gotować.

Niestety, moja teściowa lubi sprzątać.(co stwarza mi problemy w życiu, bo ma być moim niedoścignionym wzorem :wink:

Moja mama to fachowiec-wszystko potrafi zrobić. Taki Adam Słodowy w spódnicy. :lol:

Jeżeli się jest małżeństwem z pewnym stażem to znamy się jak łyse konie; swoje nawyki, przywary, wady i zalety. Nadal drażnią pewne zachowania, ale już nie czas i pora je zmieniać. Teraz to można tylko machnąć ręką ...

Jaki jest wasz staż małżeński?

Nasz 9 lat. Mam nadzieję, że 10 rocznicę będziemy obchodzić już we własnym domu.

Znaki zodiaku Bliźniak'70 & Bliźniak'70

Nie mogę się tu odnaleźć, bo ani gotować ani sprzatać nie lubię. Fachowiec? W jakiej dziedzinie???? :-o

Jedyny podział w którym się odnajduję to:

- na tych którzy są bardziej żarłoczni niż leniwi (gotują żeby zjeść)

- i tych co są bardziej leniwi niż żarłoczni (nie jedzą nic, byle tylko nie gotować)

Jestem z tej drugiej kategorii... Niestety!

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-10-03 14:37 ]

Wiem cos o tym, nasze starsze dziecko to tez Panna i juz zaczyna przejawiac skłonności. Uwierzycie ze raz mi zarzucił że mu niedokładnie umyłam noge i sam ja szorował przez 15 minut (nic nie przesadzam). No teraz Bogu dzieki juz sam sie myje.

Na marginesie: nasz staż to 8 lat. Blizniak'71 i Byk'67 (To oczywiscie Paweł). A swoją droga strasznie tu duzo Blizniaków :smile:

No to dołożę jeszcze jednego Bliźniaka/mój mąż/ i Wodnik /ja/ staż za dwa tygodnie stuknie 15 lat.Czytając post Alicjanki miałam wrażenie, że pisze o moim mężu wypisz wymaluj wszędzie jego bardzo potrzebne papiery.Jak czasem delikatnie coś sprzątnę to dowiaduję się,że "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu" bo zupełnie jest zagubiony w uporządkowanym obszarze.