Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł żeliwny czy stalowy?

grzeskos

Recommended Posts

Muszę wymienić kocioł węglowy na nowy. Zdecydowałem się na piec z podajnikiem ślimakowym i paleniskiem retortowym opalanym węglem groszkiem, niestety mam problemy z podjęciem decyzji czy wymiennik kotła ma być żeliwny czy stalowy. Co radzicie?

Trwałość wymiennika żeliwnego to 10 lat (potwierdzona gwarancją). Kocioł stalowy na pewno tyle nie wytrzyma.

To, że coś jest potwierdzone gwarancją to jeszcze nic nie oznacza... ale fatk, że kotły żeliwne są trwałę pod warunkiem utrzymania go w wysokiej temperaturze (powrót).

Czy stalowy nie wytrzyma 10 lat... hmmm :roll: skąd masz takie informacje? Wychodzi mi na to że znam same wyjątki :lol:

informacje mam takie wzięte z życia mojej rodziny. Stalowy piec przepalił się w zeszłoroczną wigilię !!!. Kotłownia zalana, w domu zimno, idą święta, wszystkie sklepy i majstry pozamykane !!! KATASTROFA !!!

Piec miał 6 lat. Oględziny wykazały, że nie ma już co spawać...

To jest raczej przykład na to, że coraz więcej producentów używa złej jakości stali do produkcji kotłów. Często gonimi za niskimi cenami za wszelką cenę bez zastanawiania się skąd bierze się taka niska cena. Inna sprawa, że wiele osób użytkuje kotły niezgodnie z DTR'em.

Czysta prawda i święte słowa. Ale jak mówią: "Life is Life" :wink:

Sam palę czym popadnie i piec mam w instalacji zamkniętej, choć piec kosztował majątek

Gość 1950

Trafiłem przez przypadek na to forum. Ale to jest budujące jak wielu jest pomysłowych Dobromirów. Czytam i oczom nie wierzę. Wprawdzie to dział Zrób to sam ale nie każdy musi wszystko zrobić samemu tak jak nie każdy musi być fachowcem we wszystkich dziedzinach. To naprawdę nie grzech!

Grzechem natomiast jest udzielać rad które dla kogoś mogą być szkodliwe.

Pucek to nie jest tak że kotły żeliwne potrzebują wyższej temperatury powrotu. Wszystkie kotły na paliwa stałe potrzebują temperaturę powrotu minimum 53 C bo inaczej wykrapla się kondensat ze spalin i zżera kocioł niezależnie od tego czy to jest żeliwo czy stal.

Powodem tego że wspomniany kocioł stalowy pracował tylko 6 lat i tu jestem pewien, nie jest jakość blachy stalowej tylko za niski powrót co spowodowało korozję kotła.

Ten kto myśli że jak kocił stalowy się „rozcieknie” to go można pospawać to się bardzo myli. Pospawa w jednym miejscu to za chwilę będzie ciekło w drugim. Ta pierwsza dziura zrobiła się w najsłabszym miejscu ale cały kocioł jest skorodowany. I tylko jest kwestią czasu gdzie będzie następna dziura.

A chwalenie się że ma się kocioł na paliwo stałe w systemie zamkniętym i pośrednio zachęcać do mieszkania na bombie to już skandal. Tym bardziej że wiele już było tematów w tej materii.

A chwalenie się że ma się kocioł na paliwo stałe w systemie zamkniętym i pośrednio zachęcać do mieszkania na bombie to już skandal. Tym bardziej że wiele już było tematów w tej materii.

Z lustracji całego forum jakoś nigdzie nie wyczytałem, że komuś piec w ukłądzie zamkniętym wywaliło w powietrze.

Ponadto na zachodzie takie układy są dopuszczalne przy zapewnieniu dostatecznej ochrony.

Nie mówię też, że jest to rozwiązanie zalecane, ale napewno nie boję się w domu mieszkać.

Gość 1950
xavi na tym forum forumowicze dzielą się na tych co mówią że kocioł na paliwa stałe nie może pracować w układzie zamkniętym i odwrotnie,Ty należysz do tej drugiej niereformowalnej grupy i ja osobiście nie zamierzam Ciebie przekonywać co jest dobre a co złe

xavi na tym forum forumowicze dzielą się na tych co mówią że kocioł na paliwa stałe nie może pracować w układzie zamkniętym i odwrotnie,Ty należysz do tej drugiej niereformowalnej grupy i ja osobiście nie zamierzam Ciebie przekonywać co jest dobre a co złe

Topic trochę zboczył z wątku, ale rozumię że ty 1950 masz piec w układzie otwartym ??!!?? - to by wiele tłumaczyło...