grzeskos 30.03.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Muszę wymienić kocioł węglowy na nowy. Zdecydowałem się na piec z podajnikiem ślimakowym i paleniskiem retortowym opalanym węglem groszkiem, niestety mam problemy z podjęciem decyzji czy wymiennik kotła ma być żeliwny czy stalowy. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 01.04.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Żeliwny podobno jest bardziej sprawny, natomiast z tego co się zorientowałem to większość żeliwnych kotłów wymaga dość wysokiej temperatury powrotu, przez co trzeba instalować mieszacz co trochę komplikuję instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 03.04.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Witam Moim zdaniem kocioł stalowy W razie awarii bedzie łatwiej go naprawić --da sie spawać--.Żeliwo nie lubi szybkich zmian temperatury wydajność to pewnie bedzie taka sama.marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 05.04.2005 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Trwałość wymiennika żeliwnego to 10 lat (potwierdzona gwarancją). Kocioł stalowy na pewno tyle nie wytrzyma. Odnośnie spawania to nie ma już żadnego problemu. (zawodowo jestem spawalnikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.04.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Trwałość wymiennika żeliwnego to 10 lat (potwierdzona gwarancją). Kocioł stalowy na pewno tyle nie wytrzyma. To, że coś jest potwierdzone gwarancją to jeszcze nic nie oznacza... ale fatk, że kotły żeliwne są trwałę pod warunkiem utrzymania go w wysokiej temperaturze (powrót). Czy stalowy nie wytrzyma 10 lat... hmmm skąd masz takie informacje? Wychodzi mi na to że znam same wyjątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 06.04.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 informacje mam takie wzięte z życia mojej rodziny. Stalowy piec przepalił się w zeszłoroczną wigilię !!!. Kotłownia zalana, w domu zimno, idą święta, wszystkie sklepy i majstry pozamykane !!! KATASTROFA !!! Piec miał 6 lat. Oględziny wykazały, że nie ma już co spawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.04.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Czyli po jednym piecu wydajesz opinię o całej grupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 06.04.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 To jest tylko przykład który obrazuje słuszność tego faktu potwierdzanego przez instalatorów, sprzedawców i materiałoznawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.04.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 To jest raczej przykład na to, że coraz więcej producentów używa złej jakości stali do produkcji kotłów. Często gonimi za niskimi cenami za wszelką cenę bez zastanawiania się skąd bierze się taka niska cena. Inna sprawa, że wiele osób użytkuje kotły niezgodnie z DTR'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 06.04.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 To jest raczej przykład na to, że coraz więcej producentów używa złej jakości stali do produkcji kotłów. Często gonimi za niskimi cenami za wszelką cenę bez zastanawiania się skąd bierze się taka niska cena. Inna sprawa, że wiele osób użytkuje kotły niezgodnie z DTR'em. Czysta prawda i święte słowa. Ale jak mówią: "Life is Life" Sam palę czym popadnie i piec mam w instalacji zamkniętej, choć piec kosztował majątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.04.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Trafiłem przez przypadek na to forum. Ale to jest budujące jak wielu jest pomysłowych Dobromirów. Czytam i oczom nie wierzę. Wprawdzie to dział Zrób to sam ale nie każdy musi wszystko zrobić samemu tak jak nie każdy musi być fachowcem we wszystkich dziedzinach. To naprawdę nie grzech! Grzechem natomiast jest udzielać rad które dla kogoś mogą być szkodliwe.Pucek to nie jest tak że kotły żeliwne potrzebują wyższej temperatury powrotu. Wszystkie kotły na paliwa stałe potrzebują temperaturę powrotu minimum 53 C bo inaczej wykrapla się kondensat ze spalin i zżera kocioł niezależnie od tego czy to jest żeliwo czy stal. Powodem tego że wspomniany kocioł stalowy pracował tylko 6 lat i tu jestem pewien, nie jest jakość blachy stalowej tylko za niski powrót co spowodowało korozję kotła.Ten kto myśli że jak kocił stalowy się „rozcieknie” to go można pospawać to się bardzo myli. Pospawa w jednym miejscu to za chwilę będzie ciekło w drugim. Ta pierwsza dziura zrobiła się w najsłabszym miejscu ale cały kocioł jest skorodowany. I tylko jest kwestią czasu gdzie będzie następna dziura.A chwalenie się że ma się kocioł na paliwo stałe w systemie zamkniętym i pośrednio zachęcać do mieszkania na bombie to już skandal. Tym bardziej że wiele już było tematów w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 11.04.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 A chwalenie się że ma się kocioł na paliwo stałe w systemie zamkniętym i pośrednio zachęcać do mieszkania na bombie to już skandal. Tym bardziej że wiele już było tematów w tej materii. Z lustracji całego forum jakoś nigdzie nie wyczytałem, że komuś piec w ukłądzie zamkniętym wywaliło w powietrze. Ponadto na zachodzie takie układy są dopuszczalne przy zapewnieniu dostatecznej ochrony. Nie mówię też, że jest to rozwiązanie zalecane, ale napewno nie boję się w domu mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.04.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 xavi to nie tak. poszukaj na forum toczyły się dyskusje gdzie juz było wyjaśniane dlaczego nie układ zamknięty. jest co poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.04.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Chyab nawet w którymś muratorze (ostatnie 2 lata) o tym pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 12.04.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 pewnie macie na myśli tzw. bufor o pojemności ok. 1000l kompensujący wzrost objętościowy zładu "w razie czego". To już jest kompletna przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.04.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Raczej chodzi o naczynie wzbiorcze... i przelew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 12.04.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 xavi na tym forum forumowicze dzielą się na tych co mówią że kocioł na paliwa stałe nie może pracować w układzie zamkniętym i odwrotnie,Ty należysz do tej drugiej niereformowalnej grupy i ja osobiście nie zamierzam Ciebie przekonywać co jest dobre a co złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 12.04.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Naczynie wzbiorcze mam 28 litrowe + zestaw bezpieczeństwa + 3 bezpieczniki ciśnieniowe. Myślę, że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 12.04.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 xavi na tym forum forumowicze dzielą się na tych co mówią że kocioł na paliwa stałe nie może pracować w układzie zamkniętym i odwrotnie,Ty należysz do tej drugiej niereformowalnej grupy i ja osobiście nie zamierzam Ciebie przekonywać co jest dobre a co złe Topic trochę zboczył z wątku, ale rozumię że ty 1950 masz piec w układzie otwartym ??!!?? - to by wiele tłumaczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.04.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 On raczej zawodowo trzyma się przepisów. Jak ktoś by wyleciał w powietrze to będą szarpać instalatora...xawi - co ile sprawdzasz zawory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts