Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja: ile za m2?

Recommended Posts

Szczerze mowiac nie gdzy roznica w czesci zostalaby pochlonieta kosztem robocizny malowania poza tym chodzilo mi o tynk barwiony w masie zeby nie bylo potem jakis odpryskow i widokow bialego/szarego tynku/podkladu.

Poza tym miałem nie najgorsza oferte na komplet podkladu tynku + materialy Moj dostawca mial dobre warunki.

Fugas

To się taką fasadę robi w kolorowym tynkui i 1 raz maluje. JEST SUPER.

• 3 weeks później...

Poznań - technologia Ceresit -caly kompletny system - kolejne warstwy

gruntowanie wstępne

styropian FS15 8 cm x2 na zakładke (pierwsza warstwa punktowo klejona druga na całej powierzczni paca 10mm

kołki+listwy narozne

2xklej +siatka ( siatka podwójna przy oknach i naroznikach)

impregnat pod tynk mineralny

tynk mineralny 2,5 barwiony

farba silikonowa jako zabezpieczenie elewacji

materiał za 1m2 - ok 48 zł netto

robocizna ok 30 zł netto

całosc liczona na 240 m2

ALE JESZCZE WALCZĘ O NIŻSZE CENY !!

• 1 month później...
Poznań - technologia Ceresit -caly kompletny system - kolejne warstwy

gruntowanie wstępne

styropian FS15 8 cm x2 na zakładke (pierwsza warstwa punktowo klejona druga na całej powierzczni paca 10mm

kołki+listwy narozne

2xklej +siatka ( siatka podwójna przy oknach i naroznikach)

impregnat pod tynk mineralny

tynk mineralny 2,5 barwiony

farba silikonowa jako zabezpieczenie elewacji

materiał za 1m2 - ok 48 zł netto

robocizna ok 30 zł netto

całosc liczona na 240 m2

ALE JESZCZE WALCZĘ O NIŻSZE CENY !!

Rezi

ta oferta wydaje mi sie juz atrakcyjna. Ja jednak jeszcze nie jestem zdecydowany na rodzaj tynku i farby (mam na razie zatarty styropian). Jakie masz zdanie o tej firmie i marce twojego systemu? Jesli mozesz polecic swoja firme bede wdzieczny za namiary (tynkowanie planuje na jesien).

Pzdr

Rezi,

Ty lepiej nie walcz o te klejenie punktowe, bo będziesz mógł mieć kłopoty.

ŻADEN Z PRODUCENTOW ocieplen nie dopuszcza takiej technologii.

A klejenie dwóch warstw na siebie , to tylko daremne wywalanie kasy na drugą warstwę klejącą i robociznę z tym związaną. Tu masz PRAWDZIWE oszczędności.

Sp5es

Zgadzam się, wprowadziłem zmiany za namową wykonawcy i forum , zamiast 2 warstw styropianu bede kładł jedną o grubości 16 cm + obowiazkowe ew uszczelnianie spoin pianką . (faktycznie szkoda pieniędzy na druga warstwę) Co do klejenia punktowego ..oczywiscie miałem na myśli standartowe klejenie czyli 5 placków + klej na obwodzie płyty.

tom soyer

bazuję na rabatach w hurtowni w której zaopatruje się od roku. Wykonawca sprawdzony widziałem jego prace i jako jedyny stosuje tasmy rozprężne np Soudal czy Illbruck przy obrabianiu okien.

Wykonawca zachwala mi Ceresit pommo tego iz jest droższy od Atlasa, Kraeisla etc, porównywalny jest z Knaufem i niewiele tańszy od STO, na elewacje jednak położe chyba farbę silikonową STO zamaiast Ceresit ( chyba najlepsza na rynku ...zresztą był wątek o tym na forum)

robocizna doszła do 28 zł za 1 m2, materiały bez zmian

Do umowy dopisz jeszcze listwę cokołową i uszczelnienie wokół otworów - połączenia ocieplenia i oknami i drzwiami oraz narożniki - stalowe, lub plastikowe lub z włókna szklanego, ale nie aluminium (rozszerzalność), podwójne siatkowanie w sektorze cokołowym i przy wejściach, siatka 160 g/m2 - tu też wykonawcy kombinują.

Farba Sto jest rzeczywiście ok.