Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontowac duże lustro?

AniaS79

Recommended Posts

Witam serdecznie. Marzy mi się w mieszkaniu duże (od podłogi aż do sufitu ok 130x240cm) lustro bez ramy. Jest tylko jeden problem: Nie mam pojęcia jak bezpiecznie przytwierdzic je do ściany, nie brudząc jej i jednocześnie nie uszkodzic lustra od spodu? Jakiego materiału użyc do mocowania, żeby miec pewnośc, że tafla nie spadnie nikomu na głowę? No i jeszcze jeden "maleńki" niuans... jak je wnieśc na drugie piętro bloku o wyjątkowo wąskiej klatce schodowej?

Witam serdecznie. Marzy mi się w mieszkaniu duże (od podłogi aż do sufitu ok 130x240cm) lustro bez ramy. Jest tylko jeden problem: Nie mam pojęcia jak bezpiecznie przytwierdzic je do ściany, nie brudząc jej i jednocześnie nie uszkodzic lustra od spodu? ?

Co to znaczy aby jej nie ubrudzić ? Montowałem niedawno lustra u siebie i zrobiłem to na .... klej do luster :) Dostepny jest w tubach (takie jak z siliconem) w każdym hipermarkecie castoramopodobnym :) CO do wnoszenia do radziłbym ci aby zrobili to szklarze którzy mają odpowiednie ssawki do noszenia szkła i luster. Najlepiej by było tez aby to oni ci to lustro zamontowali, ktoś kto tego nigdy nie robił prawie na pewno je przy montażu uszczerbi.

• 2 weeks później...
... CO do wnoszenia do radziłbym ci aby zrobili to szklarze którzy mają odpowiednie ssawki do noszenia szkła i luster....

Żartujesz..... lustro o wymiarach 130x240cm wnoszone przy pomocy uchwytów- ssawek na drugie piętro bloku o "wyjątkowo" wąskiej klatce schodowej- to prawie pewność, że pęknie podczas tej operacji.

Lustro na czas transportu powinno być włożone w stelaż drewniany.

Najlepiej by było też aby to oni ci to lustro zamontowali, ktoś kto tego nigdy nie robił prawie na pewno je przy montażu uszczerbi.

Z tym się zgadzam całkowicie. Do tej pracy potrzeba "kogoś" z praktyką.

Pozdrawiam

Proponuję oprócz kleju do luster wkleić kilka pasów taśmy klejącej dwustronnej. Sposób sprawdzony przy lustrach o dużej powierzchni. Podparcie na czas zwiazania kleju można wykonac z pasa płyty g-k, oczywiście równo sciętego. Sprawdzone kleje to Soudal i Dan Breaven(chyba dobrze napisałem). Pamietaj, że czas wiązania jest długi, około 24 godzin. Pozdrawiam, Piotr.

Żartujesz..... lustro o wymiarach 130x240cm wnoszone przy pomocy uchwytów- ssawek na drugie piętro bloku o "wyjątkowo" wąskiej klatce schodowej- to prawie pewność, że pęknie podczas tej operacji.

Lustro na czas transportu powinno być włożone w stelaż drewniany.

Niekoniecznie ale jest to rzeczywiscie trudne, dlatego też problem ten zrzuciłbym na szklarzy a czy oni to wniosą w stelazu czy bez jest w tym momencie już bez znaczenia :)

• 5 years później...
aby nie uszkodzić lustra od spodu trzeba użyć dobrego kleju, najlepiej specjalistycznego np. firmy Lakma. Same lustro też powinno być dobrej jakości - problem za klika lat może okazać się dramatyczny! - jakieś wikwity czy przebrawienia. Sam mam w domu dużo większe lustro, przykleiłem je punktowo na wlaśnie ten klej, dwie osoby i po strachu:) Wg mnie najlepsze lustra są belgijskie a wśród nich np lustra firmy Haveren podobno niezniszczalne co moge potwierdzić.

• 2 weeks później...
ja będę mieć kilka dużych luster w domu - i wszystkie będzie montował szklarz - do momentu odbioru zamontowanego lustra- on odpowiada za ewentualne stłuczki. On także przyjdzie na pomiar i wszystko dokładnie wymierzy - trochę drożej to kosztuje, ale znowu nie tak dużo, ale o ile mniej stresu ;-)