Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiś specjalny sposób mocowania blachy do ściany w kuchni?

AniaS79

Recommended Posts

Wymyśliłam sobie, że na ścianie kuchennej, w miejscu kuchni gazowej, będzie metrowej szerokości blacha sięgająca aż do wysokości górnych szafek. Resztę ściany będzie pokrywac mozaika. Czy jest jakiś specjalny klej do blachy nierdzewnej? Co zrobic z brzegami łączącymi się z glazurą? Chciałabym uniknąc łączników po bokach, żeby blacha "wchodziła w głąb" płytek. Tylko czy wtedy nie będzie ryzyka odklejania się krawędzi?

ania - widoczne wkręty nadają styl,ale można też blachę przykleić.

Aby były równe poziomy można w miejscu mozaiki skuć tynk.Często się tak robi,choć to wymaga sporej precyzji od glazurnika.

Dziękuję za porady. Mimilapin - nie znalazłam niestety w pobliżu płytek, które by mi odpowiadały i które byłyby dostępne od zaraz (i do tego jeszcze miały rozsądną cenę) :( Jedne jedyne "metalopodobne" kosztowały znacznie ponad 200zł/m2 i w dodatku trzeba było na nie czekac prawie miesiąc. Nie mam tyle czasu:( No i blacha już jest.

ania - widoczne wkręty nadają styl,ale można też blachę przykleić.

Aby były równe poziomy można w miejscu mozaiki skuć tynk.Często się tak robi,choć to wymaga sporej precyzji od glazurnika.

Hmm!!! :lol: Droga mimi mozaika z klejem ma grubosc ok. 8mm i podkuwanie na grubosc 7,5mm to znacznie gorsza robota niz podszpachlowanie lub podklejenie sciany plyta budowlana np.4mm+gladz 3mm.Ale ,jak mowisz ,mozna kazac skuwac i patrzyc jak glazurnik rwie wlosy i przeklina moment kiedy sie zgodzil na robote u nas :D

AniaS79 - blache stalowa podkleja sie klejem epoksydowym - klej na blache, przylozyc do sciany, docisnac i oderwac po kilku minutach jeszcze raz przylozyc i docisnac juz na gotowo.

pozdrawiam

PS nie zgódź sie na przyklajenie blachy w kuchni klejem montazowym

Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na znęcanie się nad glazurnikiem, bo cały remont robi jedna osoba i w dodatku członek mojej rodziny... W życiu bym się na to drugi raz nie dała namówić! Remont trwa i trwa i trwa... A na każdą moją uwagę ów kuzyn odpowiada: "ale Ty upierdliwa jesteś!". Płaci się oczywiście sporo więcej niż obcemu, więc w sprawach poważnych stawiam na swoim. Niech będzie, że jestem upierdliwa - w końcu to moje mieszkanie, nie?:)

A właśnie... Wojtku mam zrywać tę przyklejoną blachę ze ściany? Dobrze zrozumiałam?

blache stalowa podkleja sie klejem epoksydowym - klej na blache, przylozyc do sciany, docisnac i oderwac po kilku minutach jeszcze raz przylozyc i docisnac juz na gotowo.

pozdrawiam

PS nie zgódź sie na przyklajenie blachy w kuchni klejem montazowym

I jeszcze jedno - czym się różni klej epoksydowy od montażowego?

PS. Proszę mi wybaczyć - w tym temacie jestem zielona :oops:

Wojtek

moja sąsiadka robiła tak dwa razy - też podziwiam jej fachowca :D

Ale jest trochę łatwiej,jeśli się to zaplanuje od razu,przed tynkowaniem.

Zapewne, zapewne :lol: :lol: tylko to i tak niewiele zmienia, bo mozaike kladzie sie na przygotowane wstepnie podloze i blache tez , wiec roznica grubosci bedzie za kazdym razem, czyli w miejscu klejenia blachy trzeba choc sie nie chce dodac tynku a nie skuwac mur pod plytki, jak by nie bylo.No chyba ,ze ktos ma kilkucentymetrowy tynk i lubi sobie pokuc. :lol: Tylko po co robic glupia robote? Ale ja moze znowu tradycyjnie nie mam racji.

A właśnie... Wojtku mam zrywać tę przyklejoną blachę ze ściany? Dobrze zrozumiałam?

I jeszcze jedno - czym się różni klej epoksydowy od montażowego?

:oops:

AniaS79 Wybacz ale troche nieuwaznie przeczytalem Twoje pierwsze pytanie i podalem odpowiedz nie w ta strone :lol: Z tego co piszesz to blacha bedzie w poblizu kuchenki.Jesli masz kuchenke gazowa to raczej klej montazowy a nie epoksydowy.Przepraszam za mieszanie. Epoksyd jest lepszy ale w przypadku wody-nie wiem czemu tak zrozumialem? Natomiast kleje montazowe sa elestyczne, wiec beda podatne na zmiany temperaturowe czyli "ruchy" blachy. Najodpowiedniejszym wiec bedzie klej montazowy na bazie gum neopronowych /smierdzi jak rozpuszczalnik/.Mniej skuteczny moim zdaniem bedzie natomiast klej mozntazowy na bazie akrylu.

Z tym zrywaniem dobrze zrozumialas .... no chyba ,ze instrukcja przewiduje zupelnie inaczej :lol:

Może pytanie zabrzmi równie głupio jak poprzednie, ale.... po co właściwie mam zrywac tę blachę ze ściany?:) Lepsza przyczepnośc potem czy co?

Nie ma glupich pytan, sa najwyzej glupie odpowiedzi :lol: Masz racje, lepsza przyczepnosc.Za jednym zamachem , rozprowadzasz klej, gruntujesz, przyspieszasz odparowanie kleju i wiazanie/do tego na powlokach o roznej nasiakliwosci i przyczepnosci/Chyba warto? :lol: