Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi tarasowe - otwierane czy przesuwne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieli na wystawie piękne przesuwki HS ale naczytałam się o tych oknach, że kiepsko ze szczelnością. Wcześniej byliśmy już zdecydowani na pcv AP Żory - mieli właśnie świetną przesuwkę z takim mechamizmem MZ, który wspomaga otwieranie (i niesamowicie tanią bo mają teraz jakąś promocję targową - 40% mniej na przesuwki) Fajna rzecz. Okazało się, że do drewnianych też można sobie takie "cóś" domówić. Trochę daje po kieszeni ale myślę, że warto - otwierałam drzwi z mz-tem i bez - mz praktycznie sam się przesuwa w tych zwykłych trzeba trochę sily.

Cytat
I jak mogę się tu wpisać Zdecydowaliśmy się na okna przesuwane wychodzące na ogród. Oglądaliśmy okna trzech firm i póki co nr 1 są okna drewniane firmy natura http://www.natura.pl - wiecie coś o tej firmie?

Wybór firmy, u której zamówimy wszystkie okna, uzależniamy właśnie od okna przesuwnego...

My mamy okna i drzwi z tej firmy , jeszcze nie mieszkamy , ale polecali znajomi , użytkuja już i chwalą sobie .

• 1 month później...

W przypadku drzwi przesuwnych proszę zwrócić uwagę na :

- wysokość wylewki oraz przyszłej podłogi ( tutaj należy uwzględnić ogrzewanie podłogowe )

Drzwi przesuwne są charakterystyczną konstrukcją wymagającą nieco odmiennego podejścia w kwestii obmiarów. Prowadnica, po której jeździ skrzydło przesuwne jest z reguły obniżona w stosunku do dolnej krawędzi ramy o około ~ 7mm w związku z czym prawidłowo wymierzone drzwi powinny uwzględniać ten fakt.

- drzwi przesuwnych z uwagi na ciężar w żadnym wypadku nie można montować w powietrzu ( należy montować poszerzenia ramy na wysokość wylewki z uwzględnieniem dylatacji na pianę montażową ).

- ostatnio spotkałem się z ciekawym podejściem swojej konkurencji, która zaproponowała w celu usztywnienia całej konstrukcji grubszą szybę z jednej strony 6 mm - paranoja ! Do powierzchni 3 m kw. spokojnie można używać szyby 4/16/4 lub na wyraźne życzenie klienta zastosować inny pakiet.

W celu usztywnienia konstrukcji drzwi przesuwnych stosuje się : grubszą stal w słupku to dzięki temu konstrukcja jest w lepszy sposób zabezpieczona przed naprężeniami.

Mamy u siebie troje drzwi HS o wym. 360x260 (takie są dwa zestawy) i jeden zestaw 280x260 wszystkie są z szybą P4 (wszystkie dzielone na pół), drewniane. Ponieważ użytkujemy je JUŻ :lol: jeden rok mogę pokusić się o jakąś ocenę.

1. Ciężar drzwi nie stanowi problemu przy ich przesuwaniu choć całe okna ważą po około sześćset kilo - przenosiło je dwunastu facetów. Chodzą lekko chociaż przeżyły już wylewki, tynki zewnętrzne i wewnętrzne, klejenie płytek na tarasie i drewna w domu. W szynę potrafiło się dostać wiele brudu budowlanego, ale to w istotny sposób nie wpływało na ich przesuwanie. Najtrudniejszym momentem jest pokonanie ich bezwładności, potem suną leciutko - nie jest to problemem np.dla mojej dziewięcioletniej córki, strasznego chuchraka.

2. Przy dobrym montażu nie ma mowy o jakichkolwiek przewiewach. Są bardzo szczelne i nie czuć jakiegokolwiek ruchu powietrza w ich pobliżu bez względu na pogodę.

3. Co do utraty ciepła wiadomo, że to zależne od współczynnika przenikalności szyb - zawsze będzie gorzej niż przy ocieplonym murze, ale chyba widoki wiele rekompensują. U nas akurat jest całkiem ok, ale wiadomo, że zależy to od kilku czynników.

4. Zastanawiam się natomiast nad kanałowym grzejnikiem pod takim oknem. Mamy taki pod jednym z HS- na całej długości okna (głębokość kanału 50 cm), a przy innych jest podłogówka - moim zdaniem bez różnicy, a skoro nie ma różnicy to nie warto przepłacać. Takie są wrażenia na dzień dzisiejszy może się jeszcze zmienią bo sezon grzewczy trwa od niedawna.

5. A propos postu gdzieś wyżej o dziecku i patyczku i uszkodzonym HS-sie. Szczerze, ciężko mi to sobie wyobrazić chyba, że to był jakiś wielki badyl. Szyny są wytrzymałe i nie wyginają się. Są też wąskie więc niewiele rzeczy może tam wylądować. U nas okna jeździły po gruzie - wiadomo budowlańcy :roll: małe kawałki chowały się w szynie, a duże spadały. To nie są drzwi od szafy, że byle sznurówka może je wyrzucić z szyn.

6. Myje się je ....długo :lol:

pepe666 napisał:
Mamy w projekcie drzwi tarasowe 400x230. Jak na razie mamy propozycje z kilku firm - okna PCV 3 lub 4 częściowego (wybierzemy raczej opcję 3 częściową). Ceny oscylują w okolicach 4,5 do 6 tyś. Czekam na wycenę i zastanawiam się jaka różnica będzie w drewnie...

4 metry podzielone na 3 częsci w PCW to raczej tylko przesuwka z dwoma fixami i jednym skrzdydłem jezdnym.

W drewnie da się to wykonać jako czteroskrzydłowe, rozsuwane na boki.

Albo opcja przesuwki HS dzielonej na dwie części..

bardzobardzo napisał:
  Cytat
Zdecydowaliśmy się na okna przesuwane wychodzące na ogród. Oglądaliśmy okna trzech firm i póki co nr 1 są okna drewniane firmy natura http://www.natura.pl - wiecie coś o tej firmie?

Wybór firmy, u której zamówimy wszystkie okna, uzależniamy właśnie od okna przesuwnego...

My mamy okna i drzwi z tej firmy , jeszcze nie mieszkamy , ale polecali znajomi , użytkuja już i chwalą sobie .

To dobra wiadomość, że znajomi polecają. Oglądaliśmy różne drewniane okna przesuwne i jesteśmy w zasadzie przekonani do tych z firmy Natura. U nas okno będzie na ok. 5 metrów :)

• 2 weeks później...
  Koncept napisał:
W oknoplascie wykonasz również HST jako dwukwaterowe- max szer. dla drzwi przesuwnych HST - 5000 mm - imponujaca szerokosc dla dwóch skrzydeł

5 metrów jest imponujące dopóki nie zobaczy się 6300 mm ! to dopiero jest szerokość, a fizycznie można wykonać jeszcze więcej - ograniczeniem nie jest materiał a możliwości logistyczne.

Drewno ma tu lepsze właściwości niż PCW :D

• 2 months później...

My montowaliśmy u klienta drzwi z oknoplastu HST aluminiowe w okleinie , podział na 3 skrzydła o wymiarach: 9030 x 2650mm oraz 6600 x 2650mm.

Musi być przewidziane stałe podparcie na całej szerokości i odpowiednia precyzja montażu. Waga jednej szyby w szerszych drzwiach to 298kg.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich kupiłem mieszkanie które jest w trakcie budowy

w standardzie mam okno w salonie otwierane normalnie nie przesuwne wymiar

270/230/szer/wys podzielone na 2 części. Developer zaproponowała za dopłata okna przesuwne albo jak to określił zwykłe progowe lub HS wydaje mi się że przesuwne były by lepsze tylko do zwykłych dopłata wynosi około 3500 a do HS 6500zl dla mnie jest to dosyć istotna różnica. Z drugiej strony wydaje mi się że tzw zwykłe przesuwne mogą być bardziej awaryjne mechanizm jest jakby bardziej skomplikowany. Proszę o rady co byście wybrali wkoncu ie kupuje tego na rok może warto zaszaleć:p dodam że są to okna drewniane

Pozdrawiam