finlandia 04.07.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Woland, z ciekawosci zapytam ile kosztuje Twoj HS na sigeni? Na pewno widzialem takie na targach zrobione przez KRC Olecko, ale jak sie zachowywały na tych okuciach.. nie pamietam, za duzo ich było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 04.07.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Już dziś wiem że cena w zależności od producenta będzie się wahac od 11 do 14tys zł. Szyba P43 skrzydła 1,5m długosci i 2,60wysokościSigienia HS ... tanio nie jest, oczywiście w drewnie dąb, maranti od 14tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 05.07.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 ja za okno 4m x2,35 (dzielone na dwa) - bezprogowe - zapłaciłam ok. 7 tys (półtora roku temu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.07.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 hmmm... to chyba dobra cena, choć okno niższe... My na dzień dzisiejszy chyba z 3 skrzydeł zejdziemy do dwóch po 2,3metra .... Będziemy wiedzieć w poniedziałek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekoz 05.07.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 przesuwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 O rety... Woland, 230cm skrzydła? Dużo,dużo. Co prawda da się zrobić nawet i 3metry skrzydła, ale nie zapominaj o wadze. Twoje skrzydło z P4 i pewnie grubszą szybą od wewnątrz (5 lub nawet 6mm) będzie ważyło ponad 200kg i nawet technologia HS nie sprawi że się to samo przesunie. Widziałem HS-a obciążonego 300kg i owszem - chodził sprawnie, ale był krótki (bo sztucznie obciążony do testu) i dobrze podparty, więc szyna pod nim się nie wyginała. Jednak trzeba bylo uzyć naprawdę dużej siły - jak do przesunięcia wielkich drzwi do chłodni (niestety - tak mi sie to kojarzy). I jeszcze jedno - w tej sytuacji dogadaj się co do podparcia progu - nie wylewka betonowa która będzie przemarzać, ale profile poszerzające z PCW (GU ma specjalne, chociaż myslę że i od zwykłego plastiku dałoby się coś dobrać). Będzie kosztowało kilkaset złotych więcej, ale co istotnie przy HS - będzie idealnie podparte i nigdy nie osiądzie. Ważne, bo HS jako takiej regulacji nie ma i tak istotnie jest prawidłowe osadzenie. powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 06.07.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 @finlandia Dzięki za info. Właśnie wróciłem z ostatniego juz chyba spotkania z architektami i jednak stanęło na 3 x 1,5m na HS wysokość 2.60m. Co do tej wagi to masz racje.. ale. Jeszcze większe tefle można namac\alnie sprawdzić w domotece http://www.excellent.pl. mają 2x 1,6m w P4 wysokość 2.8m!!! i chodzi bosko. Choc tak jak mówisz może to być też zrobione pod reklame. Tak czy inaczej zostajemy przy 3x 1,5. Jeden kłopot z głowy... uffffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 06.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Przesuwne są wygodniejsze i ładniejsze - niestety są znacznie droższe i wymagają sporego otworu. Przesuwne wąskie już mi się tak nie podobają, po otwarciu wyjście jest troche za wąskie i ogólnie wyglądają dziwnie. Zespuć to się mogą przy dzieciach i imprezkach wszystkie okna, otwieralne też, chociaż naprawa na pewno tańsza.Ja nie zrobię przesuwnych ze wględu na ograniczone finanse (podwyżki wiosenne omal mnie nie zabiły i stan surowy "zjadł' za dużo kasy), no i też mam za małe wyjście na taras i nie da się za bardzo go poowiększyć bez gruntownych zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 07.07.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam otwor 270 x 135 cm wybraliśmy dwuskrzydłowe przesuwne drzwi tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 19.07.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 woland1980 Możesz napisać, na jakie skrzydła się zdecydowaliście? Planuję 3 skrzydła po 1,5 m i chętnie skorzystałabym z Twojego doświadczenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 19.07.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 My zdecydowaliśmy się na przesuwne, wiem, ze droższe, ale trudno, muszę takie mieć Okno ma wymiary 300cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 20.07.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 @sharoon No więc stanęło na 3x 1,5m w tym środkowe przesuwne. Drewno, szyba P4+bezpieczna, okucia Sigienia. Producent: tu mamy jeszcze czas, ale gdybyśmy dzisija wybierali to byłby to excellent.pl - 14tys zł, lub dziadek.pl ok 11tys. zł Tanie to to nie jest, ale u nas to jest ten jeden element domu który może być extrawagancko drogi. A co tam, inni mają 2 piętra i piwnicę, to ja mam okno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 25.08.2007 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Otwierane. Kierowałam się kosztem.___________PozdrowionkaAleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 17.07.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 podnoszę temat - tak przy okazji mam zaprojektowane w moim domu drzwi z salonu na taras wymiary 4.5 x 2.35, i mają być przesuwne. Wymyśliłem sobie że zrobię 4 skrzydła, dwa skrajne jako rozwierne a dwa wew. przesuwne z ruchomym słupkiem. - czy mozna tro zrobić z PVC ? - czy znacie producentów takich okien z PVC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 W drewnie bez problemu... w pcw nie znam i moze byc ciezko bo to wymaga nietypowych profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 17.07.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 fin dzięki za szybka odpowiedz, podpytam Cie jeszcze jeśli pozwolisz. Generalnie wybieram okna PVC ze względu na :- niższy koszt- bezobsługową obsługę (brak konieczności malowania/konserwowania)czy możesz mnie zweryfikować czy powyższe jest prawdą ? i jeszcze, czy zakładając, że zamówię okno tarasowe z drewna to czy pozostałe okna można zamówić w takiej samej kolorystyce lecz z PVC ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 17.07.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 podnoszę temat - tak przy okazji mam zaprojektowane w moim domu drzwi z salonu na taras wymiary 4.5 x 2.35, i mają być przesuwne. Wymyśliłem sobie że zrobię 4 skrzydła, dwa skrajne jako rozwierne a dwa wew. przesuwne z ruchomym słupkiem. - czy mozna tro zrobić z PVC ? - czy znacie producentów takich okien z PVC ? my mamy mieć 4 skrzydła o wymiarach 2,30*1,25; dwa zewnętrzne na stałe, środkowe rozsuwane. W pvc. Z tego co się orientuję, każde skrzydło jest "osobnym tworem", każde ma swoją pełną ramę. Wydaje mi się, że można zrobić takie drzwi, o jakich myślisz, o ile klamka tych drzwi zewnętrznych pozwoli na nasuwanie drzwi środkowych. Sprawdzaliśmy - pomiędzy skrzydłem nieotwieralnym a przesuwnym, po przesunięciu, pozostaje miejsce o szerokości karty kredytowej. http://images34.fotosik.pl/315/48b32315ffe4f6a1m.jpg http://images30.fotosik.pl/250/0c2cc78b25b5c1fdm.jpg Ale pewności nabiorę jutro, kiedy zadzwonię do ich producenta. pozdrawiam, b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 17.07.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 czesc Bartolinka możesz podać namiary na tego producenta, to jest chyba dokładnie to o co mnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.07.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Zamontowałem przesuwne, szerokość 300 cm, wysokość 235 cm, dzielone w połowie, kosztowało 3700. Tam gdzie kupiłem pokazali mi dziesięcioletnie okno zbliżonej wielkości, nadal działało mimo codziennego używania. Były firmy tańsze ale zakup byłby w ciemno, bez obejrzenia przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.07.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 podnoszę temat - tak przy okazji mam zaprojektowane w moim domu drzwi z salonu na taras wymiary 4.5 x 2.35, i mają być przesuwne. Wymyśliłem sobie że zrobię 4 skrzydła, dwa skrajne jako rozwierne a dwa wew. przesuwne z ruchomym słupkiem. - czy mozna tro zrobić z PVC ? - czy znacie producentów takich okien z PVC ? my mamy mieć 4 skrzydła o wymiarach 2,30*1,25; dwa zewnętrzne na stałe, środkowe rozsuwane. W pvc. Z tego co się orientuję, każde skrzydło jest "osobnym tworem", każde ma swoją pełną ramę. Wydaje mi się, że można zrobić takie drzwi, o jakich myślisz, o ile klamka tych drzwi zewnętrznych pozwoli na nasuwanie drzwi środkowych. Sprawdzaliśmy - pomiędzy skrzydłem nieotwieralnym a przesuwnym, po przesunięciu, pozostaje miejsce o szerokości karty kredytowej. http://images34.fotosik.pl/315/48b32315ffe4f6a1m.jpg http://images30.fotosik.pl/250/0c2cc78b25b5c1fdm.jpg Ale pewności nabiorę jutro, kiedy zadzwonię do ich producenta. pozdrawiam, b. Bartolinka, czy ja dobrze widzę? Czy to skrzydło wjeżdża na ścianę wewnętrzną? Widzialem coś takiego na targach, w rzeczywistości realnej jeszcze nie.. I chyba bym nie polecał bez zastosowania poszerzeń i lepszego ocieplenia glifów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts