Macko136 31.03.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Witam wszystkich i proszę o odpowiedz na pytanie: Czy przepisy określające minimalne odległości ścian zewnętrznych budynku mieszkalnego do granicy sąsiedniej działki ( ściana bez okna 3m, ściana z oknem 4m ) liczone są od krawędzi zewnętrznej ściany ( czyli z uwzględnieniem grubości warstw ocieplenia i tynku ) czy może liczy się od materiału konstrukcyjnego ściany ( bez innych dodatkowych warstw ) ? W moim przypadku jest to istotna kwestia, ponieważ jeżeli budynek ocieplę 12 cm warstwą styropianu to wymiary zarówno 3m jak i 4 m do granicy działki nie będą zachowane ( biorąc pod uwagę zewnętrzny obrys budynku liczony wg ścian zewnętrznych ) i mogę nie dostać w Starostwie pozwolenia na budowę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 02.04.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2005 Odległości 3 lub 4 m liczą się od zewnętrznych krawędzi ścian wykończonego budynku, czyli dokładnie od tynku na ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.04.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 i mogę nie dostać w Starostwie pozwolenia na budowę. Jeżeli ocieplasz już istniejący budynek, to (do wysokości bodaj 12 metrów) nie potrzebne jest pozwolenie. Wystarczy zgłoszenie. Jeśli projektujesz nowy budynek to odległości muszą być zachowane jak w ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 03.04.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 03.04.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Też miałem podobny problem mam 4 m od ściany konstrukcyjnej, ale konstruktor powiedział że wspomniane 3 i 4m liczy sie od ściany konstrukcyjnej czyli bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Można odjąć grubość tynku, ale - jak zgaduję - nie chodzi ci o 1 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts