Gość 03.10.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 Witam!Mam pytanie odnośnie malowania ścian gips-karton.Otóż czy po szpachlowaniu należy je zagruntować przed malowaniem?Chcę je pomalować dobrą farbą (np. lateksową z Sigmy).Czy jako podkład malować najtańszą białą emulsją czy też od razu malować dobrą ale i drogą farbą?????Proszę pomóżcie szybko, bo terminy mnie gonią!TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2002 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 On 2002-10-03 14:13, Anonymous wrote: Witam! Mam pytanie odnośnie malowania ścian gips-karton. Otóż czy po szpachlowaniu należy je zagruntować przed malowaniem? Chcę je pomalować dobrą farbą (np. lateksową z Sigmy). Czy jako podkład malować najtańszą białą emulsją czy też od razu malować dobrą ale i drogą farbą????? Proszę pomóżcie szybko, bo terminy mnie gonią! TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 04.10.2002 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Zagruntuj preparatem gruntującym i dopiero maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 07.10.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Najlepiej po zagruntowaniu pomaluj jeszcze białą farbą (tanią)przynajmniej 1 warstwę najlepiej 2. Ja dałem w niektórych pomieszczeniach 1 w innych 2 wyraźnie widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 07.10.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Lateksowa farba słabo kryje - nawet przy malowaniu wałkiem. Lepiej nie malować kiepską farbą na podkład - szczególnie pod lateks - może odłazić.Proponuje grunt - np. Stoplex W a potem farbę białą LATEX 4000 firmy STO. Farba taka nie wychodzi tanio - ale w łazience, kuchni, kotłowni - jestem pewny że zda egzamin ze względu na swoje właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 08.10.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Tanią nie znaczy kiepską. Ja malowałem Polinakiem Dekorala z promocji (11 litrów za 50 PLN). Oczywiście takie rozwiązanie jest dobre jeśli farba ostateczna jest tego samego rodzaju. U mnie gotowe kolorowe farby Dekoralu i Jedynki. Jedynie do pralni daliśmy Dulux-a do łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 08.10.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Czy można pomalować Jedynką lub Jedynką Gold z Polifarbu Dębica, a na to lateksowym Beckerem? Czy może od razu 2 warstwy Beckerem bez malowania wstępnego?Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 A co sądzicie o Dekoralu Acrotix lub o Duluxie?Czy te farby (dużo tańsze od lateksowych) nie sprawdzą się lepiej w domu wybudowanym z Porothermu?Przecież farby lateksowe nie przepuszczają pary wodnej, a taki np. Dulux pozwala ścianie oddychać! Łysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts