Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykończenia domu

Andrzejj

Recommended Posts

Witam,

jestem nowym użytkownikiem - zastanawiam się na kupnem rozpoczetej budowy domu - SOLIDNY D47B 145m2 netto. Aktualnie stan surowy otwarty - czyli mury plus dach i prąd na działce (bez okien, tynków i ocieplenia dachu....) na początek planuję skończenie parteru tj. ok.100m2. Część prac typu inst. elektryczna, woda, podłogi .. jestewm w stanie wykonać sam. Mam trudności z oszacowaniem kosztu dokończenia domu (standard , bez fajerwerków) - czy 80-90 tys. wystarczy???

Witam. Samemu mozesz wszystko tylko protokoły zdawczo odbiorcze kto popodpisuje?? Na wode, gaz, co, kanalize, prąd wszystko zarówno wewnatrz i na zewnatrz. Geodeci sa tez potrzebni zeby to powrysowywac.

Jam ma taki sam problem a firmy które robia cokolwiek muszą miec uprawniwenia .... (jakies tam - elektryczne na przykład) ALE w BUDOWNICTWIE - tak to sie teraz nazywa.

a ci licza sobie sporo. rozmawialem z elektrykiem, jak to widzi gdy zrobie sam i poprosze o "stempel" - powiedział 500 zł :(

a potrzebne jest to do odebrania pozniej budynku.

ja mam nieco mniej na dole ale stan zamkniety i bez fajerwerków, caly czas licze i dodaje sam juz nie wiem...

mysle ze tyle wystarczy ale czy na pewno, mozesz spróbowac z tą kasa, jezeli braknie to nie wiele.

Kochani!

jeczcze raz proszę o pomoc- czy na dokończenie tego domu (mam nadzieję, że ten link odpali)

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=57

(stan surowy), bez fajerwerków -sam parter- wystarczy 80-90tysPLN? 100tys to już będzie dla mnie ostatnia krew......

Za 80-90 tys. może być ciężko.

co najmniej 20 tys. będą kosztaowały same okna i drzwi.

Dalej minimum kilka tysiecy za tynki wew.

Kolejnych kilka za elelwację i jeszcze kilka za posadzki.

Już się nazbiera ninimum 40 tys.

Instalacje też Cię pociągną po kieszeni - a to nawet nie bedzie jeszcze połowa - oczywiście uwzgledniając koszt całkowity, z wykończeniem.

Ale jeśli byś spytał czy warto - to na pewno.

Zwałaszcza jeśli potrafisz coś zrobić sam

Powodzenia