Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co moi drodzy myślicie o ogrodzeniu działki z płyt betonowyc

Recommended Posts

co moi drodzy myślicie o ogrodzeniu działki z płyt betonowych...

imitacja cegły --rozmiar 2 m na 2 m ...wiem że to szpetnie wyglada ale mam działke przy drodze asfaltowej -- załamka--kurz , hałas..

czy macie podobny dylemat? myśle o przemalowaniu na brąz

nie bede przeciez sadził drzewek i czekał kilka lat aż oddzielą mnie od ulicy... czy istnieją płyty 2 stronne tzn imitacja np. cegły z 2 stron?

dzieki pa

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooo... ja myslę, że to... sorry... jest paskudne.

Chyba, ze puścić na to dzikie winko, takie szybko rosnace, wtedy wygląda całkiem, całkiem, widziałam.

A jesienią wręcz cudo mieniące się wszystkimi kolorami tęczy!

Gorzej zimą, ale po paru latach same pędy wina tworzą malowniczą mozaike, szczególnie, jak snieg popada.

Poza tym upewnij się, jak to wygląda w Twojej gminie,

moja gmina w WZ-ce wyraźnie napisała, że nie wolno mi zrobić ogrodzenia z płyt betonowych.

Pozdrawiam.

:D

W szczególności na działkę nie pasuje. Po wizycie w Kanadzie zmieniłem punkt widzenia na płoty . Tam płot ma... 70cm. Chałupa jak otwarta. Popatrz na amerykańskich filmach. Jeśli myślisz , że taki bunkier ochroni Cię przed niepożądanymi goścmi , to się mylisz. To zależy tylko od nich, czy chcą i wejdą.

Ja na działce mam drut kolczasty parę rzedów w poziomie między stalowymi słupkami. Tak było jak kupiłem. Pomalowane słupki zielone, drut czarny i wcale go nie widać.

Chcesz się odseparować - nasadź żywopłot.

Gdybyś to jednak chciał ten beton, pomaluj ładnymi farbami do betonu, pastelowymi kolorami, ze dwa kolory, najlepiej pierwszy raz akrylem, drugi silikonem. To najlepiej działa technicznie i nie brudzi się,.

Wybacz, ale dla mnie to paskudztwo. Ze względów wizualnych pewnie bym takiego płotu nie zrobił, a jeśli już by był, to moja żonka z pewnścią kazałaby to rozebrać.

Jeśli chcesz się szczelnie odgrodzić od drogi, to proponuję inne rozwiązanie (choć niestety trochę droższe): murek betonowy i nad nim sztachety drewniane przylegające do siebie lub kładzione z dwóch stron (co druga sztacheta) :wink:

No to będe pierwszy na tak (no może nie całkiem ;) ).

Wybralismy takie własnie ogrodzenie ze względu na konieczność oddzielenia się optycznego

od drogi. Poza tym w warunkach dotyczących ogrodzenia dostaliśmy wytyczne że ma to być

ogrodzenie tymczasowe ( z mozliwością demontazu) bo linia ogrodzenia przebiega na wielgachnej

rurze z wodą - jak to pęknie to niestety muszą się jakoś do niej dostać.

Jesli chodzi o akustykę to juz jest gorzej bo te płyty działaja jak memebrany - więc zbyt wiele

nie wytłumiają hałasu. W naszym przypadku to ogrodzenie będzie stało kilka lat - dopóki od

zewnętrznej strony nie urośnie zywopłot - wtedy zmienimy je na inne. A pólki co od wewnątrz

chcemy je przemalować na kolor zgniłozielony i puścic na to coś szybko pnącego się. Takie

rozwiązanie widzieliśmy w którejś gazetce domowej ostatnio - wyglądało nieźle.

Betony są szpetne jak cholera - tego się nie da ukryć. Ale jak ktoś nie ma fury kasy może sie

okazać że jest (w pewnych sytuacjach) jedynym mozliwym wyjściem . Oby tylko nie docelowym.

Pozdrawiam

sp5s jak pomyślę o ogrodzeniu 70 cm to mi się włos jeży bo już widzę psy atakujące moje dzieci w trakcie zabawy itd. ja jestem za ogrodzeniem pancernym a te betonowe teraz takie ładne robią, koło Wrocka jest forma produkująca super ogrodzenia tego typu naprawdę i wcale nie wyglądają paskudnie

w niejakim Praktikerze widzialem panele drewniane (rozne plecione wzorki) cos takiego jak te plyty betonowe, tylko wykonane z drewna (albo bambusu, albo czegos innego - nie pamietam). do tych paneli byly pale drewniane (calkiem solidne).

calosc w naturalnych, zielonych odcieniach.

czy to nie mogloby byc alternatywa dla betonu?

mnie osobiscie - podobaly sie.

mur betonowy grubosci metra i ma 3 metry wysoki. pole minowe szerokosci conajmniej 10 metrow, zasieki, drut kolczasty, budki straznicze, szperacze, karabiny - jejku - ludziska ;) wszak dom to moja twierdza ale bez przesady. Po coz az do Kanady jechac - polecam za miedza u NIemcow, wiejskie klimaty :) popatrzec na sasiedzkie stosunki - zywoplocik na 50 cm i basta. Nic nie zabezpieczy nas przed zlodziejem czy tez psem ludozerca.

Co do betonowego murka - hmmm.... wyglada to tak jak wyglada :( szkaradztwo ale ma tez swoje zalety - jak trzeba latwo mozna rozebrac.

Od srodka zaslonic chocby dzikim winem - a ze z zewnatrz wyglada jak wyglada - my tego nie widzimy ;)

no ja jakoś nie widzę tych 70 cm w naszym kraju może ja w jakiejś dziwnej okolicy mieszkam, ale jedyna rodzina z takim 70 cm żywopłocikiem właśnie ma pieska może i nie ludojada ale grasującego po drogach i okolicach i tu nie żartuję w końcu ubiję to zwierzę bo do właścicieli nie dociera.

Pancernych rzecy też nie widzę będziemy mieć kute ogrodzenie, ale jakoś mnie nie porażają betonowe gorzje na mnie działają te 70 cm ogrodzenia z pieskami

Stałem przed podobnym wyborem dwa lata temu i wybrałem płyty, mur cmentarny, koszarowy, czy jak tam chcecie (alternatywą była siatka).

Decyzji nie żałuję i dziś postąpiłbym dokładnie tak samo. W odróżnieniu od siatek i innych wynalaków na sąsiednych posesjach, moje ogrodzenie trzyma się prosto, nic się nie powyciągało, nic się nie poprzerywało, niczego nie trzeba było malować, itp. Ma w sumie prawie 140 mb, wys. 1,60 jeden lub dwa panale ażurowe - dół pełny.

Zaznaczam, że ogrdzenie frontowe jest inne: granit łamany + przęsła metaloplastyka w ocynku (ale bez żadnych kutasów, włóczni, szpikulców, kulek, itp.).

W 70 zm w naszych warunkach nie wierzę, chyba że się mieszka na odgrodzonym od świata osiedlu z ochroną.