Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co moi drodzy myślicie o ogrodzeniu działki z płyt betonowyc

Recommended Posts

Sytuacja podobna nieco ( nieco powiadam ) do problemu wełna kontra styropian. Najgłośniejsi są tu zwolennicy wełny, a tymczasem jak sie przejść po budowach, to wszędzie się bieli styropian w murze, bądź na wierzchu. Z tym ogrodzeniem podobnie - wypowiadają sie tutaj zagorzali przeciwnicy, a jak już ktoś postawił i chce o tym napisać, to koniecznie się tłumaczy, czemu to zrobił. A rzeczywistość znowu jest taka, że tych płotów jest pełno wszędzie i będą stawać nowe, bo to tanie i trwałe rozwiązanie. I jak wszystko inne można można to zrobić z głową i wcale nie wygląda źle. Buractwem jest natomiast stawianie takich płotów wzorem do wewnątrz, a widziałem niemało takich rozwiązań i to wokół niebrzydkich domów. Wtedy istotnie można współczuć sąsiadom.

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jaką dużą masz działkę? Bo znajomi ogrodzili się betonami i od razu optycznie działka zmniejszyła się o połowę. Koszmar! Klaustrofobii można dostać!

Nie wiem, czemu tak wszyscy na siatkę psioczą. Piękna nie jest, ale nie każdego stać na kute ogrodzenie wokół całej działki.

Ja bym się zastanowiła nad panelami drewnianymi (ale to też chyba nie jest tanie) albo właśnie siatką obrośniętą szybkorosnącymi pnączami. Są przecież takie i nawet niektóre ładnie kwitną.

A co do walorów obronnych, to nic (poza polem minowym) nie jest skuteczniejsze od gęstych kolczastych jeżyn! Każdy, kto próbował je zbierać wie o tym doskonale. Nie do przejścia!

A jaką dużą masz działkę? Bo znajomi ogrodzili się betonami i od razu optycznie działka zmniejszyła się o połowę. Koszmar! Klaustrofobii można dostać!

Nie wiem, czemu tak wszyscy na siatkę psioczą. Piękna nie jest, ale nie każdego stać na kute ogrodzenie wokół całej działki.

Ja bym się zastanowiła nad panelami drewnianymi (ale to też chyba nie jest tanie) albo właśnie siatką obrośniętą szybkorosnącymi pnączami. Są przecież takie i nawet niektóre ładnie kwitną.

A co do walorów obronnych, to nic (poza polem minowym) nie jest skuteczniejsze od gęstych kolczastych jeżyn! Każdy, kto próbował je zbierać wie o tym doskonale. Nie do przejścia!

Gość M@riusz_Radom
Buractwem jest natomiast stawianie takich płotów wzorem do wewnątrz

Tak sądzisz? A ja właśnie tak zrobie na tyle działki.

Po pierwsze za działką po tej stronie mam szczere pole więc nie ma sensu dawać wzorka na zewnątrz a po drugie będzie to ogrodzenie na wysokości max 150m - także nie powinno się rzucać w oczęta.

http://www.ogrodzenia.betonowe.pl/ogrodzenia/09.jpg

Takie coś będę wstawiał

Osobiście większość ogrodzeń betonowych mie się nie podoba, jednak widać jakiś ruch w tym temacie. Powstają różne wzory które nie wyglądają tak przytłaczająco, jednak ciągle bym na to nie zdecydował.

CO do przeciwników siatki... To czym odgrodzić się od sąsiada? Mam 130 m płotu do zrobienia, pomijam front, bo ten będzie inny. Czym się odgrodzić by nikt nie był niezadowolony? Ja zrobię tam właśnie siatkę którą obsadzę żywopłotem i tyle.

Gość M@riusz_Radom
Też tak chciałem zrobić, ale w moich okolicach siatka jest w cenie. Słupki chyba też, bo sąsiadowi, któremu dwa lata temu ukradli siatkę w tym roku wycięli słupki. Dlatego biorę beton - ze szklanym kruszywem na górnych płytach.

uwazam, ze tego typu odrodzenia powinny byc zabronione!!!

w polskiej architekturze to ikona ogrodzenia cmentarnego i tych skojarzen nie da sie zmienic!

co prawda jest tysiace przepisow architektonicznych ale nikt sie tak waznymi sprawami jak architektura, kompozycja przestrzeni nie zajmuje. Gdy moj sasiad zrobil sobie takie ogrodzenie to bym sie autentycznie zalamal i chyba kupilbym mu zwykla siatke aby tylko tego nie robil cmentarzyska obok.

Gość M@riusz_Radom
w polskiej architekturze to ikona ogrodzenia cmentarnego i tych skojarzen nie da sie zmienic!

A jest jakies rozporządzenie prezesa rady ministrów w tej sprawie? Ot kolejny co chce aby uszanować jego wolę do dysponowania własnym terenem ale nie pozwala na to samo innym ;)

A jest jakies rozporządzenie prezesa rady ministrów w tej sprawie? Ot kolejny co chce aby uszanować jego wolę do dysponowania własnym terenem ale nie pozwala na to samo innym ;)

Wolnosc jednostki i praw to inna kwestia. Ja tylko odpowiedzialem na zadane pytanie "Co sadzicie o ogrodzeniu ....itd?"

Gość M@riusz_Radom
Mariusz, piekny kawał kiczu chcesz sobie wstawić :roll: :wink:

Niestety, wolę wstawić 40metrów kiczu niż zapłacić 1000PLN za wykonanie ogrodzenia z siatki , która zniknie szybciej niż ją założę .

Ja się zastanawiam nad tym swobodnym dysponowaniem własnym terenem. Wiem, że są różne gusta, może nawet betonowe ogrodzenia niektórym się podobają :o, ale ja wolałabym, żeby przed podjęciem decyzji o postawieniu takiego ogrodzenia mój sąsiad poinformował mnie o tym. Na głowie bym stanęła, żeby go zniechęcić. Kurcze ja chyba bym mu siatkę zafundowała :-? Jak dla mnie to paskudztwo!

Ja tylko odpowiedzialem na zadane pytanie "Co sadzicie o ogrodzeniu ....itd?"

A "powinny być zabronione" to pewnie ja napisałem ? :)[/i]

myslalem o tym w szerszym kontekscie - sa dokladne przepisy jaka odleglosc domu od granicy sasiada, wysokosc, % zabudowy itd, ale nie ma zbyt wielu uregulowan w kwestii architektury w Polsce, gminy nie troszcza sie o zachowanie spojnosci stylistycznej, nie tworza "charakteru" miejscowosci.

Dlaczego to jest wazne? Bo wyobrazmy sobie - kupiles sobie fajna dzialke, przyjechales, zobaczyles spodobalo ci sie bardzo i kupiles - tu chcesz mieszkac, jednak w zime wszyscy sasiedzi na ulicy zmienili ogrodzenia na betonowe? jaka jest twoja reakcja gdy przyjezdzasz na dzialke wiosna? czy nadal ci sie tam podoba?

Gość M@riusz_Radom
...ale ja wolałabym, żeby przed podjęciem decyzji o postawieniu takiego ogrodzenia mój sąsiad poinformował mnie o tym.

Czyli mimo wszystko wpływasz na jego wolność w podejmowaniu decyzji. A fe ;)

Z drugiej strony chętnie widziałbym Cię jako moją sąsiadkę. Tez bym wolał siatkę albo żywopłocik - ale pierwsze szybko ukradną drugie szybko zniszczą (lub ukradną) - niestety czasem okoliczności wymuszają zastosowanie środków które nie do końca nam się podobają.

Gość M@riusz_Radom
Dlaczego to jest wazne? Bo wyobrazmy sobie - kupiles sobie fajna dzialke, przyjechales, zobaczyles spodobalo ci sie bardzo i kupiles - tu chcesz mieszkac, jednak w zime wszyscy sasiedzi na ulicy zmienili ogrodzenia na betonowe? jaka jest twoja reakcja gdy przyjezdzasz na dzialke wiosna? czy nadal ci sie tam podoba?

Co bym zrobił ? Zrobiłbym takie samo betonowe ogrodzenie jakie oni mają - coby się nie wyróżniało spośród innych a od wewnątrz wsadziłbym tuje albo inszy zywopłocik.

Mariusz, piekny kawał kiczu chcesz sobie wstawić :roll: :wink:

Niestety, wolę wstawić 40metrów kiczu niż zapłacić 1000PLN za wykonanie ogrodzenia z siatki , która zniknie szybciej niż ją założę .

No tak, ale czy musi to być betonowe rokoko czy wypasiony barok? :roll:

...ale ja wolałabym, żeby przed podjęciem decyzji o postawieniu takiego ogrodzenia mój sąsiad poinformował mnie o tym.

Czyli mimo wszystko wpływasz na jego wolność w podejmowaniu decyzji. A fe ;)

Z drugiej strony chętnie widziałbym Cię jako moją sąsiadkę. Tez bym wolał siatkę albo żywopłocik - ale pierwsze szybko ukradną drugie szybko zniszczą (lub ukradną) - niestety czasem okoliczności wymuszają zastosowanie środków które nie do końca nam się podobają.

Ale czemu mieliby ukraść? Albo zniszczyć? Kup działkę obok mnie, a nic się Twojemu żywopłotowi nie stanie :) Będę go broniła!

A może gęsty drewniany płoteczek? Lub płocisko jak kto woli...