Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co moi drodzy myślicie o ogrodzeniu działki z płyt betonowyc

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Sąsiad - 3 metry dalej - 2004 ukradli mu siatkę 2005 - ukradli mu słupki.

No bo po co mu słupki jak nie ma siatki ? :)

Ja wychodze z założenia, że lepiej zapobiegac niż leczyć. A do tego podczas zimy dzikie zwierzaki wyżarły mi kilka roślinek a to już było ponad moje nerwy :)

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Co to znaczy " takiej okolicy " ? Wydaje Ci się, że masz lepszą ? Tylko Ci się wydaje ;) Okazja czyni złodzieja, masz fart, że zostawiając narzędzia na budowie widzisz je na drugi dzień na tym samym miejscu. Pewnie dlatego, że miejscowe żule jeszcze się o tym nie dowiedziały.

Okolica w której mam działkę jest bardzo malownicza, cicha i "spokojna" ;) A to że rzeczy, które nie są w odpowiedni sposób zabezpieczone zmieniają szybko właściciela - wszędzie tak jest.

Co to znaczy " takiej okolicy " ?

Dziwnej

Wydaje Ci się, że masz lepszą ?

Wszystko na to wskazuje.

Okazja czyni złodzieja, masz fart, że zostawiając narzędzia na budowie widzisz je na drugi dzień na tym samym miejscu. Pewnie dlatego, że miejscowe żule jeszcze się o tym nie dowiedziały[quote]
Głupawe jakieś te żule.Od sierpnia się nie dowiedziały?
[/quote]Okolica w której mam działkę jest bardzo malownicza, cicha i "spokojna" [quote]
Taaaaaa......
Pewnie Godów?
[/quote]A to że rzeczy, które nie są w odpowiedni sposób zabezpieczone zmieniają szybko właściciela - wszędzie tak jest. [quote]
Jak widać-nie wszędzie.
Jak myślisz kto to kradnie?Twoi kochani sąsiedzi.[/quote]

Gość M@riusz_Radom
Jak myślisz kto to kradnie?Twoi kochani sąsiedzi.

Heh, łatwo oceniasz ludzi. Nie ma sensu prowadzić dalszej dysputy w tym tonie .

Tak - Godów - ale tam się wychowałem i nigdy mi nic nie zginęło - nie oznacza to, że nie warto się zabezpieczyć.

Gość M@riusz_Radom
Wybacz M@riusz,ale jeśli ktoś nocą kradnie 100mb siatki i wycina słupki w okolicy zamieszkałej,to rozwiązanie jest tylko jedno.

Niby tak, ale nikt nie okradł tego człowieka z dnia na dzień :) Wystarczyło, że nie pojawiał się na działce kilka tygodni i mi gwizdnęli siatkę. Po kilku miesiącach gwizdnęli mu słupki. Inną sprawą jest to, że działka jest strasznie zaniedbana. Widocznie uznali, że ktoś się nią nie interesuje i sprawa kradzieży wyjdzie na tyle późno, że ciężko będzie ustalić sprawcę.

PS: Szkoda, trafiłeś na baranów którzy naopowiadali Ci głupot. Tu jest bardzo fajna okolica - zresztą wystarczy spojrzeć ile nowych domów się buduje teraz na Godowie - aż miło się robi. A że coś komuś gwizdną z działki - powody takich sytuacji opisałem wyżej. Mi, odpukać, jeszcze nic tam nigdy nie zgineło - ale jestem na działce co najmniej raz w tygodniu.

" o ogrodzeniu 70 cm to mi się włos jeży bo już widzę psy atakujące moje dzieci..."

Myślisz że ogrodzenie 1,8m zabezpieczy przed psami ?

Widziałem kiedyś jak dwa spore zwierzaki - owczarek niemiecki i jeszcze coś ganiały się między posesjami ogrodzonymi siatką wysokości ok 1,8m. Dla psa tej wielkości to naprawdę żadna przeszkoda.

pozdr

Gość M@riusz_Radom

Marto - od samego początku piszę o profilaktyce ;)

Nieogrodzona działka to -

- zwierzątka biegające po rabatkach kwiatów i małym ogródku

- większe ryzyko, że ktoś na Twojej własności urzadzi sobie bibkę

- jak będzie bibka to jest znaczne ryzyko, że zniszczą Ci rabatki i ogródek

Mozna ogrodzić :

Siatką

- siatkę łatwo wyciąć

- siatkę łatwo spieniężyć na skupie złomu

- siatka mimo wszystko jest towarem chodliwym

- siatka wymaga większego nakładu pracy

Betonowym płotkiem

- być może wygląda paskudnie, ale jeśli będzie na 1 słownie JEDNEJ stronie to nie powinno się tak rzucac w oczęta

- wymaga mniejszego nakładu pracy

- szybsze w montażu

- łatwiej zabezpieczyć przed kradzieżą

- jak się posadzi wdłuż niego jakieś ładne krzaczki to znacznie poprawi to estetykę

Gość M@riusz_Radom
Te krzaczki to wręcz konieczne są:) Najlepiej bluszczyk, żeby po obydwy stronach zasłonił i zimozielony jest :)

Ja myślałem o winogronach. Z korzyścią dla obu stron, bo i ja zjem i sąsiad się posili jak wyjedzie Ursusem zaorać pole :)

Gość M@riusz_Radom

Chce się odgrodzić z tej strony :

http://tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/sezon2005/marzec/23.jpg

Jak widzicie nikomu się krzywda nie stanie bo sąsiad ma tam pole, którego zresztą nie uprawia i latem rosnąna nim kępy krzaków - przez siatkę byłyby doskonale widoczne.

A co do wału - łatwo po nim wejść na działkę :)

Zresztą mam już jeden i chce się go pozbyc ;)

Pattaya - może Ci potrzebne coś takiego

http://tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/sezon2005/marzec/19.jpg

Te krzaczki to wręcz konieczne są:) Najlepiej bluszczyk, żeby po obydwy stronach zasłonił i zimozielony jest :)

Ja myślałem o winogronach. Z korzyścią dla obu stron, bo i ja zjem i sąsiad się posili jak wyjedzie Ursusem zaorać pole :)

Ale zimą odsłonią paskudztwo.

Można też betonik ziemią obrzucić.Wał zrobić i na nim trawkę zasadzić

Pattaya nie można, bo po trawce złodziej z łatwością przedrepcze na drugą stronę. Ajak profilaktyka, to na całego :(

Gość M@riusz_Radom
Mariusz te krzaki chcesz zasłonić? Czy co? Bo pole jak dla mnie piękne. I te drzewa. Ale ja chyba jestem inna...

Marta - piękne ale bez tych paskudnych krzaków które rok rocznie musze własnoręcznie wycinać 0 dużo pracy z tym jest to fakt. Drzewa też super wyglądają latem i jesienią - ale ogrodzenie zrobić musze. Chciałem wziąć ogrodzenie z MASKYMALNĄ ilością prześwitów ale wg Wag jest to "rokoko" a dla mnie to beton, który spełnia moje założenia użytkowe.

A wiesz jak super to wygląda latem ? Take a look ;)

http://www.tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/d3.jpg

http://www.tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/d1.jpg

A tak zaczyna wyglądać pole sąsiada jesienią :

http://tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/jesien-zima2004/okolica.jpg

Jak widzisz wszystko zarośnięte.