zmijek 31.03.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 nie znalazłem w ustawie odpowiedzi na pytanie Dlaczego wg niektórych interpretacji duza ulga budowlana (ta do 1 stycznia 1997) przysługuje na jeden budynek/mieszkanie. Jest tylko kwota - 189 tys ograniczajaca odliczenia. Zastanawiam się nad tym, bo w 1996 kupiliśmy kawalerkę , odliczyliśmy trochę pieniązków , pozostało mi z dużej ulgi sporo do odliczenia. Czuy mogę wykorzystać pozostałośc ulgi ? Czy mgę sobie odliczyć w ramach praw nabytych w duzej uldze wydatki z 2004 na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.04.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Duża ulga budowlana przysługiwała nie najeden budynek lecz na jednego (małżeństwo) podatnika. W ramach tej ulgi mozna było wydatkować kwotę do 189 000 zł na nieograniczona ustawą ilość inwestycji mających na celu zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych podatnika.Tak było do dnia 31.12.2001 r. Z dniem 1.01.2002 r. Duża ulga budowlana została zniesiona. W związku z tym w ramach praw nabytych można było kontynuować odliczenie tylko tych rozpoczętych inwestycji których odliczanie od podatku (lub od dochodu) miało miejce przed dniem 1.01.2002.Reasumując. Uprawnienie do kontynuowania ulgi w ramach praw nabytych dotyczy nie tylko podatnika jako takiego lecz także samej, konkretnej rozpoczetej inwestycji. Tylko suma tych dwóch warunków uprawnia do odliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts