Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie znalazłem w ustawie odpowiedzi na pytanie Dlaczego wg niektórych interpretacji duza ulga budowlana (ta do 1 stycznia 1997) przysługuje na jeden budynek/mieszkanie. Jest tylko kwota - 189 tys ograniczajaca odliczenia. Zastanawiam się nad tym, bo w 1996 kupiliśmy kawalerkę , odliczyliśmy trochę pieniązków , pozostało mi z dużej ulgi sporo do odliczenia. Czuy mogę wykorzystać pozostałośc ulgi ? Czy mgę sobie odliczyć w ramach praw nabytych w duzej uldze wydatki z 2004 na budowę ?
https://forum.murator.pl/topic/31097-duza-ulga-budowlana/

Duża ulga budowlana przysługiwała nie najeden budynek lecz na jednego (małżeństwo) podatnika. W ramach tej ulgi mozna było wydatkować kwotę do 189 000 zł na nieograniczona ustawą ilość inwestycji mających na celu zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych podatnika.

Tak było do dnia 31.12.2001 r. Z dniem 1.01.2002 r. Duża ulga budowlana została zniesiona. W związku z tym w ramach praw nabytych można było kontynuować odliczenie tylko tych rozpoczętych inwestycji których odliczanie od podatku (lub od dochodu) miało miejce przed dniem 1.01.2002.

Reasumując. Uprawnienie do kontynuowania ulgi w ramach praw nabytych dotyczy nie tylko podatnika jako takiego lecz także samej, konkretnej rozpoczetej inwestycji. Tylko suma tych dwóch warunków uprawnia do odliczeń.

https://forum.murator.pl/topic/31097-duza-ulga-budowlana/#findComment-593709