Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnie wiercone czy kopane, Ceny?

MarG

Recommended Posts

Mam wode na poziomie ok. 2 m ponizej poz. gruntu. Do ok. 1,5 m jest piasek drobny. Mam tez oczysczalnie przydomowa i studnie chce tylko do podlewania kwiatow.

Co bardziej sie oplaca? Wiercona czy kopana?

CZy wystarczy dla 2 rodzin? Wydajnoci? Cena pompy i jakies godne polecenia?

Z gory dziekuje za informacje jesli ktos ma juz doswiadczenia. Po zainstalowaniu dam znac ile mnie to kosztowalo.. w Poznaniu

• 2 weeks później...

To jest dylemat wszystkich inwestorów, nikt Ci nie powie co się bardziej opłaca bo tak naprawdę to nigdy nie wiadomo co się bdzie działo w ziemi.

Popytaj sąsiadów czy mają wodę w studniach.

Jeśli chcesz tlko mieć wodę do podlewania ogródka to myśl, że wystarczy Ci zwykła kopana.

W moich stronach wykopanie jednej dryny kosztuje ok. 100 zł za metr,

znalazłam również wykonawcę, który wykopie mi studnię głębinową również za 100 zł tyle tylko, że przy dobrych układach głębinową kopie się na ok. 28 m. Ceny pomp również bardzo się różnią, głębinowe są o wiele droższe. Moim zdaniem można się zastanawiać jeśli chce się mieć wodę pitną.

Dzieki! Poki co wszyscy wykonawcy twierdza, ze wydajnosc kopanej jest minimalna i do podlania ogrodka 1000 m nie wystarczy.. Sasiedzi studni nie maja i czekaja na pierwszego..

Ale jak sobie przelicze glebinowa, to mi sie w ogole nie oplaca (poza tym ze mam niezalezne i wydajne zrodlo..)

Moim zdaniem to ci wykonawcy poprostu chcą namówić Was na głębinową bo chcą zarobić.

Trzeba pomyśleć logicznie, skoro są tacy, którzy wyłącznie korzystają ze studni kopanej(podlewanie+świnki+krowy+własne potrzeby) i dają sobie radę to dlaczego nie miało by wystarczyć na samo podlewanie. Chyba, że tam naprawdę nie ma wody, ale tego nie wiecie. W mojej okolicy sąsiedzi bardzo narzekają na brak wody ale ja widziałam w tych gospodarstwach te świnki i krówki, więc jeśli nie zamierzacie trzymać takich milusińskich to studnia kopana moim zdaniem Wam wystarczy.