ArtMedia 03.10.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 Witam. Jutro montuję drzwi wejściowe. Ciężkie, ocieplane, ściana gazobeton 24cm. do ocieplenia zewnętrznego.Ponieważ w takiej sytuacji lepiej byłoby aby kołki znalazły się mniej więcej w środku ściany, a drzwi mają być zlicowane ze ścianą, zastanawiam się czy można drzwi zamontować na kotwy takie jak do okien? Czy może koniecznie trzeba na kołki przez ościeżnicę? Zakładając, że i jedno i drugie łatwo wyrwać, chodzi mi tylko o to czy na kotwach pod wpływem ciężaru nie "obsiądą". W końcu kotwy maja pewna sprężystość i ościeżnica może się wygiąć pod wpływem obciążenia skrzydłem? Z drugiej strony poziome elementy ościeżnicy przenoszą część ciężaru na drugą stronę, ale strona z zawiasami będzie chyba bardziej pracować?Może ktoś z Was montował? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2002 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Mam ścianę taką jak Twoja. Gazobeton 24cm ocieplony 12cm styropianu. Drzwi montowałem na kołki przez ościeżnicę przy krawędzi muru i na razie nic się nie dzieje. Kołki są z taką tulejką na końcu, jak się wkręca to ona się przesuwa i blokuje kołek w otworze, bez ciągnięcia ościeżnicy. W otwory przed włożeniem kołka wcisnąłem silikon. Na ościeżnicy należy poszerzyć trochę otwór na łeb śruby, żeby się schował. I zasmarować go gipsem, silikonem czy akrylem. Ja niestety tak nie zrobiłem i mam trochę wystające łby. Przy wierceniu zrób najpierw otwór dużym wiertłem na łeb, a dopiero potem mniejszym na kołek bo inaczej wiertło przy poszerzaniu otworu poszarpie brzegi dziury. Owocnych działań życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts