Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKIE TYNKI ?? MASZYNOWO CZY RĘCZNIE

Recommended Posts

czyli z tego co rozumiem to tynki cem. wap. maszynowe robione sa z innego cementu i piasku niż "kręcone na budowie"? a nie jest to tak jak z wylewkami robionymi miksokretem - cment ten sam, piasek ten sam a efekt zupełnie inny niz wylewek robionych recznie??

Z piaskiem właśnie tak jest. Nie oznacza, że nie da się kupić dobrego piasku. Ale za dużo elementu przypadkowości. Producent zapraw ma kontrolę jakości surowców wejściowych. A Ty?

Z cementem mniej, ale też trzeba uważać. Jak Ci sprzedadzą białoruski (taki chodzi)?

A co do kamieni w tynkach fabrycznych, to może zależy co i od jakiego producenta się kupuje. jak najtańszy w supermarkecie to i może. markowi producenci takich rzeczy nie robią.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomijając zalety -wady tynku przygotowanego na budowie a gotowej

kupionej mieszanki we workach , jak to sie ma do kosztów czy tynk przygotowywany na budowie jest zdecydowanie tańszy ?jak tak to o ile

czy gra warta swieczki mam do wytynkownia 600 m2 ile zaoszczędze?

jakie jest realne zużycie gotowej zaprawy (ile kilogramów) na 1 m2 tynku grubosci 10mm

Sp5es, czy ścianę z betonu Ytonga (lub B K) doradzałbyś obrzucić wpierw tzw. szprycem cementowym?Bo piszesz ze tynk ma być lekki, a ja rozmawiałem z tynkarzem i mówi ze szpryc ma być.

I o co chodzi z tym cementem białoruskim,o ile go legalnie sprzedaja - brak mu czegoś ?

Zależy czy wewnątrz czy na zewnątrz. jaki typ tynku ? Gips? Cementowo -wapienny?

Wewnątrz dopuszczalny jednowartwowy, konieczne gruntowanie, pod obydwa typy , na zewnątrz - niedopuszczalny gips, pod cementowo-wapienny - niezbędny szpryc cemantowy, byle by nie za mocny.

Lekkie tynki lepiej odprężają, mniej pękają, za to są nieco słabsze.

Biłoruski cement nie trzymał parametrów.

Sp5es, czy ścianę z betonu Ytonga (lub B K) doradzałbyś obrzucić wpierw tzw. szprycem cementowym?Bo piszesz ze tynk ma być lekki, a ja rozmawiałem z tynkarzem i mówi ze szpryc ma być.

I o co chodzi z tym cementem białoruskim,o ile go legalnie sprzedaja - brak mu czegoś ?

Zależy czy wewnątrz czy na zewnątrz. jaki typ tynku ? Gips? Cementowo -wapienny?

Wewnątrz dopuszczalny jednowartwowy, konieczne gruntowanie, pod obydwa typy , wewnętrzny wielowarstwowy cementowo-wapienny - konieczny szpryc, na zewnątrz - niedopuszczalny gips, pod cementowo-wapienny - niezbędny szpryc cementowy, byle by nie za mocny.

Lekkie tynki lepiej odprężają, mniej pękają, za to są nieco słabsze. Główne stosowanie - gipsowe tynki lekkie do wewnątrz, na lekkkie podłoża jak Ytong, BK.

Szpryc musi odstać ze 3 dni przed dalszym tynkowaniem. WAŻNE ! Wykonawca będzie się jeżyć... ale to jego problem.

Biłoruski cement nie trzymał parametrów.

Juras74 nidawno zadalem takie pytanie w poscie i zdecydowana wiekszosc odradzila mi to rozwiazanie i przekonala do tynku gips.

Dzięki, znalazłem doczytałem. Sciany mam równe, bo z silikatu, ale w kilku miejscach wybrzuszyło mi lane nadpoża z betonu :( i będę miał niemało zabawy żeby to skuć i doprowadzić do równości.

Ja wybrałem tynk reczny, cementowo - wapienny bez gładzi, ale zacierany na gładko. Jestem zadowolony, mieszkam ponad rok. Gdybym ponownie wybierał, wybrałbym tak samo.

Nie stwierdziłem problemow o ktorych wyżej wspomniano (nie mam pekniec, nie było problemow z piaskiem, wapnem, cementem, kreceniem zaprawy na budowie itp.)

Znam dwie osoby, ktore dawały gładz. Obydwie stwierdziły, że popełniły błąd.

W 100% tak. Rozumiem, ze bez tynku. Istnieją technologie cienkowarstwowe, kladzione na wymurówkę bez tynku.

W tym układzie to nie zafunkcjonuje.

Jeśli się położy 12 mm tynku i gładź to zadziała. Nic nie pisałeś o tynku.

Tak, bez tynku.

W takim układzie chyba zdecyduję się na tynk gipsowy z agregatu.

Czy na tynki gipsowe w kuchni można kleić kafelki czy lepiej zrobić tam cementowo-wapienne i dopiero na nie kafelki :( :( :(

Można też na gipsie, ale nie na lekkim gipsie, tylko normalnym. Koniecznie dobrze gruntować .

Tynk C-W oczywiście nie zaszkodziłby, bo jest mocniejszy. Można go zrobić również tylko lokalnie w stefie pod płytkami.