Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To moj pierwszy wpis, wiec jezeli popelnie jakies razace bledy to prosze o wybaczenie :). Mam pytanie, czy ktos wybudowal, lub buduje dom Kinga 3 lub Kinga 4 z pracowni AREX. Strasznie spodobal nam sie ten dom i chcielibysmy zaciagnac jezyka na ten temat. Z gory dziekuje.

Dom jest świetny - byłem w środku. Ale mówię jedynie o domu z pojedynczym garazem. Niestety rozwiązanie pokoju nad garazem 2-stanowiskowym (Kinga 4) jest złe - jakieś dziwne pomieszczenia dodatkowe.

Mogę tylko powiedzieć, że rozkład pomieszczeń w Kindze (oraz Zosi) z tej samej pracowni stał się dla nas wzorcem w naszym projekcie.

Nie wiem skąd jesteś ale na Białołęc stoją takie 3 (może więcej?) - można obejrzeć.... :)

Nas tez najbardziej uzekl rozklad pomieszczen w tym projekcie. wydaje sie byc dla nas idealny. Byloby by super, gbyby mozna bylo zobaczyc jak wyglada "nasz" dom w rzeczywistosci. Czy Bialoleka to dzielnica Wa-wy ? My jestesmy z okolic Bielska, a dokladniej Pszczyny. To troche daleko, ale czego nie robi sie dla wymarzonego domku.

Pozdraiam

• 6 months później...

Wątek dosyć stary, ale dopiero teraz go zauważyłem. Ja także buduję Kingę 3 więc może moglibyście powiedzieć jak przebiega Wasza budowa, czy macie jakieś spostrzeżenia? Ja będę w przyszłym tygodniu stawiał więźbę dachową i jak na razie hmm... jest parę kwiatków, ale domek wychodzi bardzo ładny.

pzdrw

• 2 weeks później...

Do Dr.opsik

Witamy :D . Strasznie cieszymy sie, ze jest na forum ktos kto buduje taki sam domek. My dopiery kupilismy projekt chcemy startowac na wiosne. Ale masz racje "kwiatki" sa. Jeszcze nie wpatrywalismy sie dokladnie w projekt ( troche malo sie na tym znamy ), ale zauwazylem, ze rzuty poddasza w czesci kontrukcyjnej sa inne niz w czesciach z mediami. Udalo sie to jednak zalatwic. Jezeli znalazles jakiekolwiek bledy, to daj zanc, please. Bedziemy wdzieczni, jezeli dasz tez znac jak te sprawy rozwiazales.

Gdzie budujesz ? My w okolicach Pszczyny.

• 2 weeks później...

Witam

Jestem na etapie papierologi ale same kłody pod nogi(a to nie ma planu zagospodarownia a to wody gruntowe za wysokie)

Ledwo sie zdecydowałem to juz poracha!!!!!

Mam na budowe 300tys. a inni forumowicze straszą mnie ze mało

Co o tym sądzisz a Ty na jakim jestes etapie????

Ja mam zaplanowana duza sypialnie z łazienka duża taką aby zmiesciła sie mała sauna( zona ma takie wymagania)

Pozdrawiam

Witam.

My tez jestesmy na etapie papierow. W tej chwili czekam na mapki do celow projektowych. Powinny byc gotowe w przyszlym, wiec zacznie sie ostra walka. Dzisiaj rozmawialem z potencjalnym wykonawca. W przyszlym tygodniu bedziemy wiedziec ile bedzie nas kosztowal stan surowy. Wydaje mi sie ze 300 000 powinno byc OK. Wszystko zalezy od wykonczenia. Niestety nasz dach jest dosc skaplikowany, wiec tutaj trzeba sie liczyc z wydatkiem okolo 50 000 :cry: . Niektorzy forumowicze przeznaczaja na dom okolo 250 000 i da sie z tego wybudowac, jezeli robi sie to metoda gospodarcza. Mysle, ze Dr.opsik moglby nam tutaj pomoc, bo z tego co widze, to chyba juz konczy budowe.

• 1 month później...

Witaj Dr.opsik

Mam prosbe. Chcialibysmy sie poradzic. Dostalismy oferte na wykonanie stanu surowego, bez dachu. Firma chce 25 tys za robocizne. Nie wiemy,czy to duzo, czy nie. Mozesz dac znac ile to bylo w twoim przypadku ? Tak w przyblizeniu oczywiscie. Z tego co sie dowiedzielismy, to strop jest z terivy, ale nie calkowicie, bo czesc jest wylewana. Tez tak robiles u siebie ? Z czego robiles sciany dzialowe ? W projekcie jest cegla pelna, ale gosc powiedzial, ze lepiej bedzie z porothermu.

Prosze daj znac.

Sorry, że sie wcinam ale przypadkiem zobaczyłam ten post i wydaje mi się, że 25 tys. za stan surowy to dużo za dużo. Powinnaś z dachem zaplacić za niego ok. 30 tys. (górna granica) Ja byduję Wandę IV (286 m2) za 45 tysięcy z dachem i uważam teraz że to jest też drogo. Upewnij się czy wykonawca zrobi ci scianki działowe, schody zew, wew. oraz tarasy. Myślę, że za dach zaplacisz jakieś 15 tys. z więźbą. Więc już cena urosła do 40 tys. złotych a to b. dużo kasy. projekty Arexa można trochę wyszczuplić np. dając ściany działowe z pustaka a nie z pełnej cegły, elementy więźby często mają stalowe a można je zamienić na drewniane itd. Arex niestety to jeden wielki kwiatek, niestety to wychodzi najczęściej podczas budowy (ja mam np. bardzo nieczytelny plan więźby a dach jest skomplikowany). Pozdrawiam i życzę wytrwałości w walce z wykonawcami

Bardzo sie ciesze, ze sie wcinasz :) . Tez mam takie wrazenie, ze 25 tysiecy to troche duzo, zwlaszcza, ze dach bedzie nas dosc duzo kosztowal. Czytajac posty innych forumowiczow widze, ze cena za stan surowy z dachem to 20 do 30 kPLN. Poniewaz nasz dach jest dosc trudny, wiec liczylismy sie z tym, ze moze byc wiecej. Stan surowy bez dachu wedlug nas to okolo 15, max 20 tys i wyglada na to, ze chyba sie nie pomylilismy. Ach ci zachlanni wykonawcy :wink: .

Juz zdazylismy sie przekonac, ze Arex znaczy klopoty i wiedzielismy to wczesniej, ale ich projekty sa po prostu najladniejsze.

Jeszcze raz dzieki za rady i powodzenia.

• 1 month później...

Witaj Maja :)

Jeszcze nie, szukamy dalej. Mamy czas, bo projekt sie adaptuje a potem pozwolenie, wiec jeszcze mamy czas na wybrzydzanie 8) . Pojutrze powinna pojawic sie kolejna oferta. W miedzyczasie doznalismy szoku, bo pewna firma wycenila sie na 195 tys netto ( oczywiscie z materialem ). Ci ludzie to chyba sumienia nie maja.

A co tam u ciebie ? Jak zaawansowanie w pracach ?

Pozdrawiam.