Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena za robocizne st.surowego 17 000

hankamaciek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiesz znajdz kogos kto wie o co w tym budowaniu chodzi- wiesz taki zlota raczka , ktory ma pojecie o technice, moze jakis emeryt, moze tesc

egal

no i niech on bedzie sobie nadzorowal a do pomocy wez mu zwyklych zuli z ulicy, co za flaszke i zagryche beda robic jak trzeba

wiesz znajdz kogos kto wie o co w tym budowaniu chodzi- wiesz taki zlota raczka , ktory ma pojecie o technice, moze jakis emeryt, moze tesc

egal

no i niech on bedzie sobie nadzorowal a do pomocy wez mu zwyklych zuli z ulicy, co za flaszke i zagryche beda robic jak trzeba

Uśmiałem się.

Słuchajcie ludzie.5 osób będzie stawiało stan surowy bez więźby czyli fundamenty,ściany zewnętrzne,strop,ścianki kolankowe minimum 2-2,5 miesiąca.Krzykną za to 15tys.To tak dużo?1200-1500 zł na łebka miesięcznie?

Leon ,pracowałbyś za 400-500 zł miesięcznie?

hanka@maciek

Podajcie dokładnie co jest w tej wycenie.

Cena uważam bardzo przystępna. Ja za dom 238 netto z poddaszem użytkowym, bez podpiwniczenia (w tym garaż) płacę 25K + 2K kierownik cały czas na miejscu). Zakres jak u Ciebie - fundamenty, mury, utwardzenie, chodziak, ścianki działowe, balkony, schody, taras. Dach robi inna ekipa. Sprzęt + stęple, szalunki itp oraz logistyka zapewnia ekipa w podanej cenie (zakupy pozostałych materiałów robimy my, oni zajmuja się pilnowaniem, organizacją dowozu, rozładunkiem, wspólnie ustalamy kolejność zakupów - na niektóre rzeczy trzeba czekać)

Tak jak mówili poprzednicy, sprawdźcie, czy w ofercie nie ma niespodzianek - np rozmawialiśmy z "tanimi" ekipami, które ze sprzętu własnego miały młotek i dobre chęci :o , a w przypadku pytania o rozładunek materiału odpowiedź brzmiała - to się dogadamy ;-)

W przypadku bardzo tanich jest jeszcze ryzyko, że zarobią swoje i... tyle ich widzieli. I szukaj tu człowieku w sezonie sensownej ekipy..

BabaB

Do Pattaya

Dzis sie okazalo, ze 17000 nie obejmuje np scianek dzialowych ani murku pod dach czyli nieczego ponad stropem. Na jutro maja mi obliczyc ile z tym - tymczasem bylby w stanie cos zjechac z tamtego ukladu - teraz jednak dojdzoe to co na stropie wiec pewnie cena i tak bedzie wyzsza

Dzis przyjechal inny fachowiec - na poczatku spytal na ile mi ktos inny wycenil - powiedzialem mu, ze na 17 000 wszystko lacznie z tym nad stropem - zdziwil sie, pytal z tym tez, z tym tez, po dluzszej chwli odparl nieoczekiwanie ze tam jest drogo i zrobi za 16 000 z Porotherm lub 15 000 z Solbetu(Suporex) - czemu dal dwie ceny - latwiejsza obróbka?

Poza tym w zakres prac mialoby wejsc: fundamenty ( polecal bloczki), sciany, sciany dzialowe,strop,taras,kominy(3)Leyer, wylewki i to co nad poddaszem. Pytal czy z materialem ma robic itd. Szukal innych form dorobiebienia. W kazdym razie zostal polecony - w czwartek mam ogladac jego dziela online. Co myslisz

moj maz ostatnio rozmawial z szefem pewnych budowlancow i oni zaproponowali 110 pln brutto za stan surowy otwarty pow. netto - czy to duzo czy malo??? I co to jest stan surowy otwarty??

Stan surowy otwarty-fundamenty,mury ,strop,ścianki działowe,chudziak.

Rozumiem,że poprzez określenie "pow.netto" rozumieją pow.na poziomie podłóg?No i za m2 ? Czyli za mój dom (240 m2 netto) zapłaciłbym 26400 brutto.A ja płacę 21400 (7% VAT) i biorę wszystkie materiały na wykonawcę (7% VAT).Trudno jednoznacznie określić czy to dużo czy mało.Wiele zależy od projektu,stopnia skomplikowania konstrukcji,pracochłonności.

Ja uważam,że należy poprosić o bardzo szczegółowy kosztorys,który zawiera dokładny zakres prac i wartości poszczególnych robót bądź ceny za m2 czy mb.

Wiele firm podaje zaniżone wyceny,które nie zawierają "drobiazgów" takich jak np.

-robocizna za słupy

-szalowanie

-izolacje poziome

-ocieplenie fundamentów

-układanie wieńców,podciągów,żeber

-stopy fundamentowe pod schody,kominki,kominy

-same schody

-zasypywanie fundamentów z zawibrowaniem

-i wiele innych.

Miła

Najpierw opisz zakres robót u Ciebie,bo nie wiem o czym dokładnie mowa.

Nie wiem też skąd ten znak równości pomiędzy robocizną 40 czy 200m2

Pattaya mam do zrobienia: rozebrać 2 werandy posadowione na piasku (rozwalają się już same) i w miejsce to postawić od zera jedną o takich samych wymiarach tylko murowaną z Silki ocieplić odeskować o powierzchni 2x2x2,5 wysoka kryta papą i drugą po rozebraniu będzie poszerzona do 4x2x2,5 wysoka też pokryta papą i odeskowana. W tych werandach będą łzzienki więc trzeba to odpowiednio zaizolować.

Układ jest taki weranda-pokoj-kuchnia-weranda jako jeden ciag ok 40 m2. A więc w związku z murowaniem nowych werand przy okazji trzeba przedłużyć kanalizację i wodę w odpowiednie miejsca po podłogą, rozebrać kawałek obecnej ściany i zrobić mały strop na 4m2 , bo jest mała piwnica. I na tym obszarze aktualnego pokoju i kuchni trzeba zrobić podłogi, bo teraz legary leżą na piasku morskim. Wymyśliłam, ogrzewanie podłogowe wodne, a więc pod ogrzewanie podłogowe trzeba zrobić odpowiednio wylewki i przygotować .

Acha i 3 ścianki dzialowe oddzielajace łazienki od korytarzy wejsciowych, bo z dwóch stron jest wejście do domu.

Jest jeszcze ewentualnie do pociągnięcia instalacja elektryczna nowa. Ale mówimy o robotach murarskich .

Nie wiem czy to coś Tobie rozjaśniło. I za same ławy czy fundamenty pod werandy i zrobienie podłóg chcą Panowie fachowcy od 8.000-12.000,00 , bez tynków i wstawiania okien i drzwi. pozdr Ewa

Pattaya ja wychodzę z założenia, że budowlaniec ma mi to zrobić zgodnie z projektem i ze sztuką budowlaną a ja nie będę mu wyliczała co po kolei należy do jego obowiązków - bo jak tak to za co on chce pieniądze? Tylko za mieszanie piasku z cementem i wodą i postawienie ściany?