Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papież odszedł ;(

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jednak jest w związku ze śmiercią papieża tyle przykrych spraw. Boli niezrozumiale nieprzejednana postawa rosyjskiej cerkwi prawosławnej - az trudno uwierzyć, że bardziej jednoczą się w bólu z nami Żydzi i muzułmanie. Boli to niespełnione pragnienie Papieże o pielgrzymce do Rosji.

Byłam wczoraj na Placu Piłsudskiego. I niektórzy ludzie warczeli na siebie. Może byli zdenerwowani tym tłumem, na który chyba sporo osób nie było przygotowanych, ale było mi tak strasznie smutno, gdy jakiej starsze panie zaczęły prawie wrzeszczeć na ludzi idących po trawnikach. A po prostu przy udzielaniu Komunii przy Grobie Nieznanego Żołnierza był taki tłok, że prawie się stamtąd nie dało wyjść. Nawet mojemu Krzyśkowi się dostało. Bo po godzinie spokoju kucnął sobie i zaczął przekładać kamyczki. Nic nie niszczył, nie biegał, nie hałasował, po prostu przekładał kamyczki z miejsca, gdzie leżały, na trawę, o jakiś metr. A ma dwa latka. I jakaś kobieta na niego nawrzeszczała, choć mówiłam że wszystko posprzątam ( i posprzątałam).

Trochę się boję, że teraz jest taka typowo polska manifestacja. Pokażemy szacunek dla Papieża, a potem znowu swoje - kłótnie, pogoń za pieniądzem, politykierstwo. Żeby było jasne, to myślę też o sobie...

Myślę, że największym testem dla Polaków będzie przyjęcie nowego papieża. Żeby nie robić jakiegoś bojkotu. Bo to jednak jest tak, że Kościół trwa. To nie jest tak, że kardynałowie zjechali jas sępy na zbliżające się konklawe - czy można napisać, że Jan Paweł II był sępem, gdy zjechał na konklawe po śmierci Jana Pawła I. Przy wszystkich wadach i błędach Kościoła w tym trwaniu polega jego mądrość. I jak powiedział ksiądz Czajkowski w zeszłym tygodniu - kto wie, może ten nowy papież będzie jeszcze lepszy?

Ale pozostaje wierzyć, że to, co Papież zasiał wyda owoce we właściwym czasie.

To cholernie smutne wydarzenie, odszedł człowiek, który dla prawie wszystkich był Wielkim człowiekiem, nie znajdzie się już następca który będzie mógł go zastapić za wysoka poprzeczka. :cry: :(

Nie wiem, co będzie w przyszłości. Nasz Papież był na prawdę wyjątkowy, ale nie wiemy, czy w przyszłości nie będzie Papieża, który będzie większą osobowością.. :-? Jak Polak chciałbym by nasz Papież rodak był najlepszy, ale chyba jestem za bardzo subiektywny w ocenach..

Wiem jedno: zastąpić go będzie bardzo trudno i jego następca będzie miał bardzo trudne zadanie, bo mimowolnie będzie porównywany do Jana Pawła II...