Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papież odszedł ;(

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

mam wrazenie ze to sie zbytnia komercjalizacja momentami robi w tej TV i innych mediach :-?

Zgadzam się. Niektórzy politycy starają się zbić kapitał polityczny tam gdzie nie powinni.. :( Natomiast niektórzy to wypowiedzi takich udzielali, że chyba .. ktoś zapomniał im napisać przemówień. :lol:

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Jeden drugiego brzemiona noście" - to zwięzłe zdanie Apostoła jest inspiracją dla międzyludzkiej i społecznej solidarności. Solidarność - to znaczy: jeden i drugi, a skoro brzemię, to brzemię niesione razem, we wspólnocie. A więc nigdy: jeden przeciw drugiemu. Jedni przeciw drugim. I nigdy "brzemię" dźwigane przez człowieka samotnie. Bez pomocy drugich. Nie może być walka silniejsza od solidarności. Nie może być program walki ponad programem solidarności. Inaczej - rosną zbyt ciężkie brzemiona. I rozkład tych brzemion narasta w sposób nieproporcjonalny. Gorzej jeszcze: gdy mówi się: naprzód "walka" - choćby w znaczeniu walki klas - to bardzo łatwo drugi czy drudzy pozostają na "polu społecznym" przede wszystkim jako wrogowie. Jako ci, których trzeba zwalczyć, których trzeba zniszczyć. Nie jako ci, z którymi trzeba szukać porozumienia - z którymi wspólnie należy obmyślać, jak "dźwigać brzemiona". "Jeden drugiego brzemiona noście".

Jan Paweł II, Gdańsk, 12 czerwca 1987

PS: niestety, po usunięciu całej dyskusji ten cytat ma TUTAJ znaczenie tylko jako słowa Papieża, słowa do refleksji nad życiem.

"[...] Największy człowiek naszych czasów, który przez ponad 26 lat swego pontyfikatu sam dźwigał moralny ciężar całego świata i stał się jedynym i ostatecznym moralnym autorytetem i odniesieniem dla ludzkości w ostatnich latach pełnych wojen i przemocy."

kardynał Jaime Ortega, prymas Kuby

I co tu napisać najpierw ?

Polska dostała króla, o jakim śniła

I strona w wielu językach, ale - niestety - w większości nie po polsku... "Do not be afraid..."

a propos komercjalizacji mediów...

muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony naszą telewizją, szczególnie publiczną.

zazwyczaj jestem dość krytyczny wobec tendencyjnych nurtów oddziaływujących na ramówkę i wręcz na sposób prowadzenia niektórych programów, jednak przez ostatnie dni TVP zdała egzamin niezgorzej...

Prowadzący też...

Odstawał Polsat: formuła, jaką wybrali Smoktunowicz i Lis była mi cokolwiek zbyt osobista a tym samym nużąca, przez powtarzanie w kółko tych samych wręcz zdań w ciągu jednego wyjścia na wizję. Tytaj faktycznie przebijała wyraźna nuta sensacyjności i komercyjnego warszatu studyjnego.

Micugow natomiast przysporzył TVN sporo klasy.

Pozytywne i to bardzo były wszelkie dyskusje z duchownymi. Jakże to madrzy ludzie! tyle mądrych zdań o uniwersalnym znaczeniu, tyle dobrych rozważań. Gdyby choć część tego poziomu zachować na codzień...

Jestem szczęśliwy że mogłem żyć i dorastać przy tak Wielkim Człowieku. Nigdy o nim nie zapomnę. Czuję się jakbym stracił bliską osobę, choć nigdy nie widziałem jej z bliska...

Zastanawiam się tylko jak to będzie z nowy Papieżem ? Bo nie miałem okazji żyć przy innym. Jaki będzie nasz stpsunek do Niego ? Czy bedziemy go porównywać do Jana Pawła II ?

Wiosna smutna jest w tym roku wyjątkowo ...jakby czekała na coś...

...kochani – chciałabym Wam coś przekazać...

Od paru dni patrzę na gałązki, stojące na kuchennym stole w glinianym dzbaneczku – przyniosła je córcia wracając ze szkoły . W porze południowej otwierając jej drzwi zamiast bużki zobaczyłam chochoł brązowych odnóży drzew mijanych przez nią po drodze. Natychmiast wstawiłyśmy je do wody z nadzieją, że zobaczymy ich rozwijające się pąki. I udało się. Od dwóch dni cieszymy oko delikatną, prawie, że przezroczystą zielenią młodych listków. Pączki rozwinęły się odkrywając ich kruchość jak mgłę w dotyku. To niesamowite, pod opuszkami są jak aksamit mięciutkie i tak przeżroczyste, że widać ich wewnętrzną strukturę. Pod słońce można odczytać najmniejszą żyłkę, najdrobniejsze zagięcie a każdy okryty jest peleryną króciuteńkich włosków jak ochronna przed zbyt natarczywym ciekastwem naszych dłoni . Te pierwsze sterczą dumnie jak starszaki w przedszkolu a pod nimi nieśmiało wychylają się drobiazgi z niepewnością i jakby zwątpieniem w swą samodzielność... zupełnie niepotrzebnie – przecież one też za dwa dni będą piękne w swą siłę. Stoję, patrzę i myślę ...- to życie . Ono właśnie tak wygląda. Coś się rodzi , powoli z trudem z niepewnością ale jednak ufne, oczekujące spełnienia , rosnące z wiarą . Jeszcze niedawno były smutkiem, zaklęte prze zimę w śmiertelny sen . Martwe, ale natura wie co czyni – wystarczy jej zaufać. Człowiek też rodzi się, rośnie, rozwija i koleją rzeczy pełny w siłę zdobywa swe szczyty a potem nadchodzi czas spokoju, czas snu – śmiertelnego. A po nim – po nim jest nowe życie – piękne, delikatne i lekkie : właśnie takie, jak te młode listki. Ufajmy...

Boli niezrozumiale nieprzejednana postawa rosyjskiej cerkwi prawosławnej - az trudno uwierzyć, że bardziej jednoczą się w bólu z nami Żydzi i muzułmanie.

Kościoł, to także instytucja. A jeśli INSTYTUCJA, to i polityka. Przykre, ale tak jest. Tak było od wieków.

Poza tym, zgadzam się w całości z Twoją wypowiedzią.