Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papież odszedł ;(

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drugi kwietnia 2005

Gdy ogłoszono wiadomość o Twojej śmierci, ludzie zgromadzeni na placu Świętego Piotra w Rzymie pochylili głowy. Ale zaraz potem rozległy się oklaski. Oklaski wyrażające uczucia również tych wszystkich, którzy chcieli tam być w tej szczególnej chwili - wcale nie po to, by Cię opłakiwać, ale żeby Ci powiedzieć:

Dziękujemy za to, że byłeś. Dziękujemy, że przypomniałeś nam o darze wytrwałości.

Dziękujemy, że otworzyłeś nam oczy na dar wiary.

Dziękujemy, że poruszyłeś nasze serca darem woli.

Dziękujemy za to, że kiedy czuliśmy się słabi, Twój przykład dodawał nam sił.

Dziękujemy za to, że głosiłeś pokój, mówiąc, że wojna, niezależnie od tego, kto zwycięża, zawsze jest klęską dla ludzkości.

Dziękujemy, że przypomniałeś nam o szacunku dla planety, na której żyjemy, mówiąc: "Całuję ziemię tak, jak całowałem ręce mojej matki".

Dziękujemy, że wyszedłeś na spotkanie swej owczarni, która tak bardzo potrzebowała ujrzenia Cię i usłyszenia Twych słów: "Szukałem was, teraz wy przybyliście do mnie". "Nie lękajcie się wyruszyć w nieznane. Idźcie odważnie, z wiarą i ufnością, wiedząc, że jestem z wami".

To są Twoje słowa. Swoim życiem dałeś nam przykład, a my będziemy iść dalej. Będziemy ronić łzy z nadzieją, że ich nie zauważysz - że usłyszysz tylko nasze oklaski, Janie Pawle II, Papieżu Pielgrzymie.

Paulo Coelho

za http://www.rzeczpospolita.pl

Ostatnia, nienapisana encyklika

Te dni, a szczególnie dzisiejszy, były przejmująco smutne

Wszystko płakało, nawet niebo

Zadziwiające i irracjonalne zupełnie katharsis - oczyszczenie, uspokojenie, pomimo smutku ...

Coś nami potrząsnęło i kazało się przyjrzeć sobie ze zdumieniem

Czerpię garściami z własnego płaczu i płaczu innych - nie wiem czy zdajemy sobie sprawę jak wiele to, co się stało, nam dało