zahir1000 04.12.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 moje ściany sie pocą.. uff gorąco dość przecie - oby do lata tak hheheh Użyj antiperispiranta no dobra już znikam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 ...u mnie będzie styropian, a wełna na stropach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 11.12.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Fajną stronkę podał w sąsiednim wątku adam_mk:http://www.republika.pl/mieszkaj_lepiej/przegrody_zewnetrzne.htm Warto poczytać m.in. o "oddychaniu" ścianPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Fajnie facet pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
two_people 25.01.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Już kiedyś zadawałem pytanie na forum na które nikt mi nie odpowiedział- czy stosowanie paroizolacji na dachu nie spowoduje czasami odwrotnego skutku a mianowicie zawilgocenia wełny i więżby - szczególnie w lecie kiedy na zewnątrz jest cieplej i jest wyższa wilgotność bezwzględna niż w środku. Spowoduje tylko wtedy, jeżeli paroizolację wyłożysz odwotną stroną. Przepływ wilgoci następuje w niej tylko w jednym kieunku, czyli od wewnątrz na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
two_people 25.01.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam po raz pierwszy na tym forum. Nie przeczytałem do końca całego tematu ponieważ zmęczyło mnie to. A szukałem odpowiedzi na pytanie: Budować dom z BK 36cm ściany zewnętrzne i wierzyć, że nie zajdzie konieczność docieplania. Czy też przyjać wersję BK 30cm i z góry założyć, że będzie docieplany. Ten projekt http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-103,115,61,opis.html w odbiciu lustrzanym. przy czym znika poz. 13 czyli wiata. Budynek połączony jest z garazem. Wiata i garaż będą stanowiły jedno pomieszczenie (coś w rodzaju pomieszczenia rozrywkowo-rekreacyjnego (bilard, siłownia, rzutki i pierdołki a moze i barek) Musisz pamiętać o jednym: najlepszym izolatorem cieplnym jest wełna lub styopian (najniejsze współczynniki przenikania ciepła), a nie mateiał konstukcyjny. W fizyce budowli jest zasada: Najlepsze ściany to tójwastwowe, potem dwu, a potem jedno. Stosując ścianę jednowastwową, masz zachowany normowy współczynnik przenikania ciepła (jak to poducenci zapewniają), ale pamiętaj że wymagany współczynnik przenikania ciepła dla ścian dwuwastwowych jest inny (niższy, czyli lepszy). Konkluzją tego jest to że sezonowe zapotrzebowanie na ciepło (czyli to ile będziesz płacił rocznie za ogrzewanie), jest niższe w ścianach dwuwarstwowych, gdzie będzie zastosowana izolacja cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.01.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 ... Musisz pamiętać o jednym: najlepszym izolatorem cieplnym jest wełna lub styopian (najniejsze współczynniki przenikania ciepła)... . hmmm wełna powiadasz ? Wełna to kamień lub szkło. Może jednak styro i wełna są ciepłe nie dlatego ze jako materiał słabo przewodzą tylko dlatego że cosw sobie trzymają. Coś co jest doskonałym izolatorem. Zastanów się troszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
two_people 26.01.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Może jednak styro i wełna są ciepłe nie dlatego ze jako materiał słabo przewodzą tylko dlatego że cosw sobie trzymają. Coś co jest doskonałym izolatorem. Zastanów się troszke Bije dzwon, ale nie wie gdzie on....bez urazy, ale tak bym określił tę odpowiedź. Co świadczy o tym iż dany materiał jest dobrym izolatorem cieplnym? Współczynnik 'lambda", czyli współczynnik przewodzenia ciepła, a proszę podaj mi materiał, który miałby mniejszy niż wełna czy styropian? A ciepło akumuluje zazwyczaj materiał konstrukcyjny, np jakis pustak ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 26.01.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 To ja trochę z innej beczki. Podobno styropian świetnie izoluje, ale gorzej z przepuszczaniem pary wodnej. No to co się dzieje na styku styropian - ściana nośna (np. z Silki). Czy przypadkiem nie będzie się tutaj wykraplać wilgoć. Słyszałam opinie od budowlańców, że spotkali się już z „grzybkiem” podczas zrywania starego styropianu. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 26.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 To ja trochę z innej beczki. Podobno styropian świetnie izoluje, ale gorzej z przepuszczaniem pary wodnej. No to co się dzieje na styku styropian - ściana nośna (np. z Silki). Czy przypadkiem nie będzie się tutaj wykraplać wilgoć. Słyszałam opinie od budowlańców, że spotkali się już z „grzybkiem” podczas zrywania starego styropianu. Czy to możliwe? Oczywiście, że możliwe. Sam widziałem grzyba pod styropianem. PS. Znam jednego chemika (z zamiłowania ekolog), który jak się dowiedział, że budynek w którym pracuje mają ocieplać styropianem a nie wełną, powiedział że odchodzi z pracy, że nie będzie w grzybni pracował. Kurcze czemu ta wełna jest taka droga . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 26.01.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 "grzybek" może być czasami ale to jest błąd wykonawcy!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 26.01.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Heh... A co wykonawca ma zrobić ze styropianem? podziurkować aby przepuszczał wilgoć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 26.01.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Podobno można zastosować szczeliny wentylacyjne, podobne jak w przypadku ocieplana wełną mineralną ściany trójwarstwowej. Tylko, czy ktoś sprawdził już to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 26.01.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 wykonawca "klei" styropian tylko na placki bo tanio i oszczędnie a jak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 26.01.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 http://www.semprefarby.pl/poradnik.html i po kłopocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 26.01.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 a czy wiecie że dziurkowany styropian jest od roku w ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 26.01.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 a czy wiecie że dziurkowany styropian jest od roku w ofercie? Poproszę o więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 26.01.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Do weni Może zbyt szybko przejrzałem stronę, ale nie znalazłam tam nic co mogłoby pokazywać drogę ujścia (ewentualnej) wilgoci powstającej na połączeniu ściana nośna – styropian. Może mi wyjaśnisz. Będę wdzięczna. P.S. To nie złośliwości, ale próba rozwikłania nurtującego mnie zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 26.01.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 http://www.adexplus.pl/Pliki/proterm.pdf to są szczegółowe szczegóły oni są moją konkurencją ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 26.01.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Podobno można zastosować szczeliny wentylacyjne, podobne jak w przypadku ocieplana wełną mineralną ściany trójwarstwowej. Tylko, czy ktoś sprawdził już to rozwiązanie? A gdzie ma ta szczelina być? Pomiędzy murem nośnym i styropianem przymocowanym do ściany osłonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts