Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ściana oddycha? Wełna czy styropian? Mity i fakty

Sp5es

Recommended Posts

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Już kiedyś zadawałem pytanie na forum na które nikt mi nie odpowiedział- czy stosowanie paroizolacji na dachu nie spowoduje czasami odwrotnego skutku a mianowicie zawilgocenia wełny i więżby - szczególnie w lecie kiedy na zewnątrz jest cieplej i jest wyższa wilgotność bezwzględna niż w środku. :-?

Spowoduje tylko wtedy, jeżeli paroizolację wyłożysz odwotną stroną. Przepływ wilgoci następuje w niej tylko w jednym kieunku, czyli od wewnątrz na zewnątrz.

Witam po raz pierwszy na tym forum.

Nie przeczytałem do końca całego tematu ponieważ zmęczyło mnie to.

A szukałem odpowiedzi na pytanie:

Budować dom z BK 36cm ściany zewnętrzne i wierzyć, że nie zajdzie konieczność docieplania. Czy też przyjać wersję BK 30cm i z góry założyć, że będzie docieplany.

Ten projekt

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-103,115,61,opis.html

w odbiciu lustrzanym. przy czym znika poz. 13 czyli wiata. Budynek połączony jest z garazem. Wiata i garaż będą stanowiły jedno pomieszczenie (coś w rodzaju pomieszczenia rozrywkowo-rekreacyjnego (bilard, siłownia, rzutki i pierdołki a moze i barek)

Musisz pamiętać o jednym: najlepszym izolatorem cieplnym jest wełna lub styopian (najniejsze współczynniki przenikania ciepła), a nie mateiał konstukcyjny.

W fizyce budowli jest zasada: Najlepsze ściany to tójwastwowe, potem dwu, a potem jedno.

Stosując ścianę jednowastwową, masz zachowany normowy współczynnik przenikania ciepła (jak to poducenci zapewniają), ale pamiętaj że wymagany współczynnik przenikania ciepła dla ścian dwuwastwowych jest inny (niższy, czyli lepszy). Konkluzją tego jest to że sezonowe zapotrzebowanie na ciepło (czyli to ile będziesz płacił rocznie za ogrzewanie), jest niższe w ścianach dwuwarstwowych, gdzie będzie zastosowana izolacja cieplna.

...

Musisz pamiętać o jednym: najlepszym izolatorem cieplnym jest wełna lub styopian (najniejsze współczynniki przenikania ciepła)... .

hmmm

wełna powiadasz ?

Wełna to kamień lub szkło.

Może jednak styro i wełna są ciepłe nie dlatego ze jako materiał słabo przewodzą tylko dlatego że cosw sobie trzymają. Coś co jest doskonałym izolatorem.

Zastanów się troszke :lol:

Może jednak styro i wełna są ciepłe nie dlatego ze jako materiał słabo przewodzą tylko dlatego że cosw sobie trzymają. Coś co jest doskonałym izolatorem.

Zastanów się troszke :lol:

Bije dzwon, ale nie wie gdzie on....bez urazy, ale tak bym określił tę odpowiedź.

Co świadczy o tym iż dany materiał jest dobrym izolatorem cieplnym? Współczynnik 'lambda", czyli współczynnik przewodzenia ciepła, a proszę podaj mi materiał, który miałby mniejszy niż wełna czy styropian?

A ciepło akumuluje zazwyczaj materiał konstrukcyjny, np jakis pustak ceramiczny.

To ja trochę z innej beczki. Podobno styropian świetnie izoluje, ale gorzej z przepuszczaniem pary wodnej. No to co się dzieje na styku styropian - ściana nośna (np. z Silki). Czy przypadkiem nie będzie się tutaj wykraplać wilgoć. Słyszałam opinie od budowlańców, że spotkali się już z „grzybkiem” podczas zrywania starego styropianu. Czy to możliwe? :o

To ja trochę z innej beczki. Podobno styropian świetnie izoluje, ale gorzej z przepuszczaniem pary wodnej. No to co się dzieje na styku styropian - ściana nośna (np. z Silki). Czy przypadkiem nie będzie się tutaj wykraplać wilgoć. Słyszałam opinie od budowlańców, że spotkali się już z „grzybkiem” podczas zrywania starego styropianu. Czy to możliwe? :o

Oczywiście, że możliwe. Sam widziałem grzyba pod styropianem.

PS. Znam jednego chemika (z zamiłowania ekolog), który jak się dowiedział, że budynek w którym pracuje mają ocieplać styropianem a nie wełną, powiedział że odchodzi z pracy, że nie będzie w grzybni pracował.

Kurcze czemu ta wełna jest taka droga . . .

Do weni

Może zbyt szybko przejrzałem stronę, ale nie znalazłam tam nic co mogłoby pokazywać drogę ujścia (ewentualnej) wilgoci powstającej na połączeniu ściana nośna – styropian.

Może mi wyjaśnisz. Będę wdzięczna.

P.S.

To nie złośliwości, ale próba rozwikłania nurtującego mnie zagadnienia. :oops:

Podobno można zastosować szczeliny wentylacyjne, podobne jak w przypadku ocieplana wełną mineralną ściany trójwarstwowej. Tylko, czy ktoś sprawdził już to rozwiązanie?

A gdzie ma ta szczelina być? Pomiędzy murem nośnym i styropianem przymocowanym do ściany osłonowej?