two_people 27.01.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Muszę przyznać że pierwszy raz się spotykam ze styropianem wentylowanym, ale według mnie jest to sprzeczne rozwiązane (również chcę się odnieść do zagadnienia grzyba, o którym kilka postów wstecz była mowa) Rolą styropianu (izolacji cieplnej) jest jak najbadziej szczelne zamknięcie powierzchni ścian (przegody zewnętrznej). W przypadku styropianu wentylowanego zmine powietrze zewnętrzne dochodzi do przegody (zapewne mikrokanałkami, co może powodować jakieś dobne mostki temiczne), czyli taki styropian nie może posiadać takiego samego współczynnika przewodzenia ciepła jak każdy inny...czyli wychodzi na to że ocieplamy ściany po to aby z powrotem dopuścić do nich dostęp działania powierza zawnętrznego. A jeśli chodzi o grzyb. Pamiętajcie że wełna przepuszcza około "aż i tylko" 3% wilgoci, więc i pod wełną może wystąpić grzyb. Taki styropian miałby ponoć likwidować skutki, a nikt nie zastsnawia się co może być przyczyną. Według mnie mogą być dwie, a one są związane z pytaniem: W jaki sposób dostała się tam wilgoć i dlaczego? (wilgoć i zimne powietrze jest idealnym śodowiskiem dla rozwoju grzybni)1. Z wewnątrz, czyli w budynku znajdują się słabo wentylowane pomieszczenia. Nie trzeba wcale stosować wentylacji mechanicznej (choć bym ją polecał), wystaczy wietrzyć pomieszczenia przez otwacie okien, a należy to robić krótko, ale intensywnie, co nie powoduje mocnego obniżenia temperatuy w pokoju.2. Z zewnątrz, czyli mogłobyc błędnie wykonane ocieplenie Reasumując, przy ocieplaniu budynku, nalezy pamiętać że wilgoć, która wcześniej bez poblemu przedostawała się przez ściany, teraz zaczyna gromadzić się na ścianach. Może na jakimś etapie mojego myślenia gdzieś śię mylę, więć bardzo proszę o inne zdania, bo wcale nie twierdzę że zjadłem wszystkie rozumy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Najlepszym izolatorem termicznym są gazy w "bezruchu".Powietrze w tych kanalikach jest zamknięte. Nie ma więc obawy o jego ruch, a więc nie będzie mostków cieplnych.Dlaczego mówisz, że wełna przepuszcza tylko 3% wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 27.01.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 ja zawsze polecam nawiewniki higrosterowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 27.01.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 wełna przepuszcza między 30a60% więcej wilgoci niż np;porotherm.to są przybliżone wartości ponieważ żadna firma nie precyzuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damaster 28.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 SERDECZNIE WITAM. Mój problem polega na tym iż zakupiłem domu w którym mieszkam już 2 lat. jest to dom wybudowany z pustaka żużlowego , cały pustak -styropian5 cm-połówka lub w innej kolejności. Mój problem polega na tym iż w niektórych częściach domu pojawił się grzyb,pleśń. jest to dom tzw przy ziemi, bez piwnic. Chociaż posiada drenaż oraz jest obłożony fonduliną wilgoś przechodzi do domu od fundamentów oraz w niektórych miejscach ścian. Niewiem czy po miedzy pustakami styropian był poukładany szczelnie. Teraz mam problem czy docieplać dom , styropianem , czy wełną, czy jest sens docieplania i oczywiście jaką grubością to mam zrobić jeżeli jest taka możliwość. Oczywiście boję się takiego stwierdzenia tzw. ze nie powinno się 2 razy docieplać domu. Proszę o fachowe i przejrzyste uwagi w moim problemie. Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weni 28.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 a z jakiego miasta jesteś?jak będe przejazdem to obejrze ten twój "problem"pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 31.01.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Spowoduje tylko wtedy, jeżeli paroizolację wyłożysz odwotną stroną. Przepływ wilgoci następuje w niej tylko w jednym kieunku, czyli od wewnątrz na zewnątrz. paroizolacja ma dwie strony? - przecież to zwykła folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Uffffff... Przeczytałem wszystko Co do tej wilgoci na styku ściana-styropian to może rozwiązaniem jest styropian ryflowany? Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Rozwiązaniem jest brak wilgoci na styku styropianu ze ścianą. Najprostsze i najskuteczniejsze i najłatwiejsze do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Sorki Jezier, ale nie bardzo Cię zrozumiałem. Twierdzisz, że nie pojawi się pod styropianem wigoć? Jeśli możesz to odpowidając wyłącz cynizm P.S. Swoją drogą pozdrawiam kolegę żeglarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 31.01.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 U mnie będzie ściana jednowarstwowa, więc nie ma problemu i chyba dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Tomek_W. W prawidłowo wykonanej ścianie dwuwarstwowej nie pojawi się wilgoć która w jakiś sposób miałaby zagrozić ścianie. Nie trzeba stosować styropianu ryflowanego czy nawet dziurawionego albo wełny zamiast styropianu. Nawet jeśli ściana będzie wymurowana i ocieplona szybko i będzie w niej sporo wilgoci technologicznej to ta ściana w miarę upływu czasu wyschnie nawet jeśli izolacja będzie styropianowa.Ściana jednowarstwowa pod względem wilgotności nie jest lepsza od dwuwarstwowej czy trzywarstwowej. Jest raczej gorsza. Nic się jej nie dzieje ale poziom zawilgocenia może mieć niekorzystny wpływ na współczynnik przenikania ciepła takiej ściany jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Ad Jezier. Sorki, ale chyba nadal nie rozumiem Nie mówię o wilgoci technologicznej z etapu budowy. To zupełnie osobny temat. "Rozchodzi" mi się wyłącznie o wilgoć na etapie normalnego użytkowania domu. Piszesz, że w prawidłowo wykonanej ścianie nic takiego się nie stanie. Jeśli dobrze rozumiem to ważny jest tylko styk ściany ze styropianem. Pozostałe warstwy (siatki, tynki etc) nie mają już znaczenia, bo jeśli już, to para wykropli się właśnie na styku ze styropianem. W związku z tym pytanie: co znaczy dobrze wykonana ściana dwuwarstwowa? Na tyle na ile ja się orientuję to trudno mi sobie wyobrazić skopanie przyklejenia styropianu Nie bardzo wiem jak można to wykonać dobrze lub źle. Abstrahując od kwestii dokładności, solidności przyklejenia/kołkowania etc, ale to nie ma tutaj znaczenia. Po prostu. Co można skopać, żeby para się jednak na styku ze styropianem wykraplała? (w domyśle oczywiście jakich błędów się wystrzegać?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Ad Jezier. Sorki, ale chyba nadal nie rozumiem Nie mówię o wilgoci technologicznej z etapu budowy. To zupełnie osobny temat. "Rozchodzi" mi się wyłącznie o wilgoć na etapie normalnego użytkowania domu. Piszesz, że w prawidłowo wykonanej ścianie nic takiego się nie stanie. Jeśli dobrze rozumiem to ważny jest tylko styk ściany ze styropianem. Pozostałe warstwy (siatki, tynki etc) nie mają już znaczenia, bo jeśli już, to para wykropli się właśnie na styku ze styropianem. W związku z tym pytanie: co znaczy dobrze wykonana ściana dwuwarstwowa? Na tyle na ile ja się orientuję to trudno mi sobie wyobrazić skopanie przyklejenia styropianu Nie bardzo wiem jak można to wykonać dobrze lub źle. Pomijając kwestię dokładności, solidności przyklejenia/kołkowania etc, ale to nie ma tutaj znaczenia. Po prostu. Co można skopać, żeby para się jednak na styku ze styropianem wykraplała? (w domyśle oczywiście jakich błędów się wystrzegać?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Ad Jezier. Sorki, ale chyba nadal nie rozumiem Nie mówię o wilgoci technologicznej z etapu budowy. To zupełnie osobny temat. "Rozchodzi" mi się wyłącznie o wilgoć na etapie normalnego użytkowania domu. Piszesz, że w prawidłowo wykonanej ścianie nic takiego się nie stanie. Jeśli dobrze rozumiem to ważny jest tylko styk ściany ze styropianem. Pozostałe warstwy (siatki, tynki etc) nie mają już znaczenia, bo jeśli już, to para wykropli się właśnie na styku ze styropianem. W związku z tym pytanie: co znaczy dobrze wykonana ściana dwuwarstwowa? Na tyle na ile ja się orientuję to trudno mi sobie wyobrazić skopanie przyklejenia styropianu Nie bardzo wiem jak można to wykonać dobrze lub źle. Pomijając kwestię dokładności, solidności przyklejenia/kołkowania etc, ale to nie ma tutaj znaczenia. Po prostu. Co można skopać, żeby para się jednak na styku ze styropianem wykraplała? (w domyśle oczywiście jakich błędów się wystrzegać?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 31.01.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Przepraszam, coś się pokopało i poszło 3 razy Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.02.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Pisałem o wilgoci technologicznej bo to jej teoretycznie w murze może być sporo.W prawidłowo wykonanej tzn takiej która nie zacieka, nie ma szpar między styropianem wypełnionych np zaprawą itp. W nieszczelnościach i nieudolnym wentylowaniu połączenia styropianu z murem widzę zagrożenie. Moim zdaniem im szczelniej tym lepiej. Niech temperatura połączenia tych dwóch warstw będzie jak najwyższ. Wyprawa zewnętrzna też powinna byś szczelna bo deszcz i wiatr mogą zrobić o wiele więcej złego niż dyfundująca przez przegrodę para wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 01.02.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Jezier napisał: Tomek_W. W prawidłowo wykonanej ścianie dwuwarstwowej nie pojawi się wilgoć która w jakiś sposób miałaby zagrozić ścianie. Nie trzeba stosować styropianu ryflowanego czy nawet dziurawionego albo wełny zamiast styropianu. Nawet jeśli ściana będzie wymurowana i ocieplona szybko i będzie w niej sporo wilgoci technologicznej to ta ściana w miarę upływu czasu wyschnie nawet jeśli izolacja będzie styropianowa. Ściana jednowarstwowa pod względem wilgotności nie jest lepsza od dwuwarstwowej czy trzywarstwowej. Jest raczej gorsza. Nic się jej nie dzieje ale poziom zawilgocenia może mieć niekorzystny wpływ na współczynnik przenikania ciepła takiej ściany jednowarstwowej. A co ze ścianą trójwarstwową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Zasadniczo to samo co z dwuwarstwową. W przypadku izolowania wełną koniecznie szczelina wentylacyjna między wełną a warstwą osłonową. W przypadku styropianu szczelina nie zaszkodzi, ale nie jest tak niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 01.02.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts