HTD 16.02.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich,mam pytanie - kupiłem dom budowany z MAX'a ściana grubości 25cm chyba, czym i jak grubo ocieplić pod tynk silikatowy lub silikonowy??? Ogrzewanie to kominek z płaszczem i piec gazowy kondensacyjny.Dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich ocieplających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ioc 17.02.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 dom 30 letni, ściana: tynk 1-2cm beton komórkowy 24cm pustka powietrzna 4-5cm cegła dziurawka 6cm tynk 1-2cm zaproponowano mi 15cm styropianu, ale pojawiła się sugestia dodatkowego zlikwidowania pustki powietrznej przez zasypania granulatem styropianowym celem zlikwidowania konwekcji ciepła - podobno to zjawisko znacznie zmniejsza skuteczność ocieplenia. Co o tym sądzicie, co na to fizyka budowli Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 19.03.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 dom 30 letni, ściana: tynk 1-2cm beton komórkowy 24cm pustka powietrzna 4-5cm cegła dziurawka 6cm tynk 1-2cm zaproponowano mi 15cm styropianu, ale pojawiła się sugestia dodatkowego zlikwidowania pustki powietrznej przez zasypania granulatem styropianowym celem zlikwidowania konwekcji ciepła - podobno to zjawisko znacznie zmniejsza skuteczność ocieplenia. Co o tym sądzicie, co na to fizyka budowli Pozdrawiam Dociepl budynek styropianem z zewnątrz i podaruj sobie wypełnianie pustki powietrznej granulatem - efekt niewspółmierny do kosztów. Jeśli pustka jest szczelna to ruch powietrza w niej jest niewielki, a strat wynikłych z tego zjawiska nie zauważysz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 31.03.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Przeczytałem cały wątek, lecz nie znalazłem odpowiedzi.Sprawa wygląda następująco:Jest sobie mieszkanie w bloku z płyty. W latach 2003-2004 okna drewniane zostały powymieniane na PCV i nie działo się nic niepokojącego. W 2006 blok został ocieplony i już w pierwszym sezonie grzewczym pojawiły się problemy: na oknach zaczęła skraplać się woda (zimą z okien dosłownie cieknie), a na ścianach (również w przedpokoju!) wkrótce pojawił się grzyb. Wszystko to, powtarzam, zaczęło się dziać dopiero po położeniu ocieplenia. Regulacja okien nie pomogła - na minimalnym docisku i na maksymalnym docisku - jest to samo.Pytanie brzmi: Czy ten typ tak ma, czy po prostu ekipa od dociepleń spier... znaczy... ŹLE WYKONAŁA robotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 23.04.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 "Ten typ tak ma" Nie wchodząc w szczegóły problemem jest niedostateczne wentylowanie mieszkań. Udrożnienie kanałów wentylacyjnych, zamontowanie nawietrzników ewentualnie instalacja rekuperatora załatwi ten problem, ale proponuje się pospieszyć bo grzyb potrafi się szybko rozwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.04.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 a jak chcesz założyć rekuperator w mieszkaniu w bloku z płyty?ocieplając blok zrobili Wam termos z bloku i to są tego skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 25.04.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Na szczęście, to nie ja tam mieszkam. Najczęściej jest to robione w skrócie tak: styropian+tynk akrylowy. Z tego, co w międzyczasie doczytałem - powinni docieplać tak, żeby styropian był przyklejony na całej swojej powierzchni (a tutaj pewnie położyli go na "placki" lub po prostu kołkami przyłapali) - i nie byłoby tego problemu. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez MarkGyver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 25.04.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 A ja mam tak: Ściany zewnętrzne system ETS - przenikalnośc jakieś 0,09 (neopor, 30 cm styro), podłoga 35 cm styro (zachowana ciągłość izolacji ze ścianą) - całość do 140 m2 kosztowało jakieś 50 tyś zł. Dużo, ale za to potrzebuję kocioł na jakieś 6,5 kW Acha, wymiennik gruntowy i jakieś reku się znajdziena budowie. Bez mostków termicznych (no, prawie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 25.04.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 a jak chcesz założyć rekuperator w mieszkaniu w bloku z płyty? ocieplając blok zrobili Wam termos z bloku i to są tego skutki. No w bloku to jest problem Nie doczytałem problemu, ale ogólnie wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kravietz 07.05.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 a jak chcesz założyć rekuperator w mieszkaniu w bloku z płyty? ocieplając blok zrobili Wam termos z bloku i to są tego skutki. Czli trzeba odkręcić termos patrz;Udrożnic wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.05.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 dokladnie tak, pod warunkiem, że jak ocieplali budynek nie pozalepiali kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 09.05.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Dom ok 40 letni suporeks24+12, wykonawca proponuje styropian 8, wystarczy czy dać więcej? A może lepiej ocieplić wełną? Jakie zalety są styropianu a jakie wełny i jakie różnice w kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kravietz 12.05.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Osobiście uwazam ,że to za mało ,moim zdaniem min.12 cm . Cena jest oczywiście po stronie styropianu .Co do wyższości wełny nad styropianem to temat rzeka,bardzo dobrze opisany na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.05.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 8cm ale termoorganika plus to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kravietz 13.05.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 8cm ale termoorganika plus to wystarczy Dosyć drogi ,trochę taki mercedes wśród styropianu .nie koniecznie 8cm platinum = gr12cm eps70:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.05.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 kravietz,coś za coś. wejdz w swoje PW - wysłałem Ci info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.05.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 czy ktoś w ogóle ociepla wełna czy wszyscy styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.05.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 oczywiście, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 27.08.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Większość argumentów jest na korzyść wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.08.2010 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Większość argumentów jest na korzyść wełny poza ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts