Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Wróć, jak zaktualizujesz tabelę i dodasz do niej komumnę z kosztami za m2, przynajmniej w wątku w którym porównywane są technologie pod katem ekonomiki. Póki do wiecej gadasz, niż robisz. Konsekwencja teżnie jest Twoja mocną stroną. Może to Ty wróć jak zapoznasz się z tabelą i rozpoznasz parametry z tabeli załączonego wyżej badania. Tak jeszcze by dać do myślenia - inne wnioski z innych badań (pewnie również "nie takie" i do skrytykowania przez większość) : Podobno 50% inwestorów w Polsce buduje domy metodą gospodarczą, przy użyciu jako ocieplenie wyłącznie styropianu. Podobno 30% budujących domy z Silikatów jest już przekonanych do tego, by jako izolację ścian zewnętrznych wykorzystać wyłącznie wełnę. Podobno domy pasywne w Polsce to nawet nie 1% rynku. Podobno szybkimi w realizacji, ekologicznymi technologiami wysoce energooszczędnymi zainteresowanych jest w Polsce jedynie 5% inwestorów. Podobno 70% Polaków nie rozumie czytanego tekstu. Proszę nie reagować nerwowo - to tylko dostępne powszechnie wyniki prowadzonych badań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Może to Ty wróć jak zapoznasz się z tabelą i rozpoznasz parametry z tabeli załączonego wyżej badania. Tą tabelką to możesz sobie podetrzeć tyłek bo do niczego innego się nie nadaje a tym bardziej nie do porównania. Ona jest nie aktualna bo tak jak jest to ujęte w tabeli nie można budować,jest to zakazane przez dzisiejsze warunki techniczne budowy domów. Nie zawiera danych kosztowych porównywanych technologii. Ośmieszasz się po raz kolejny i po raz kolejny robisz z siebie błazna. Sprawia Ci to przyjemność ? Własnym nazwiskiem promujesz idiotyzmy ? To się leczy... Podobno 50% inwestorów w Polsce buduje domy metodą gospodarczą, przy użyciu jako ocieplenie wyłącznie styropianu. Podobno 30% budujących domy z Silikatów jest już przekonanych do tego, by jako izolację ścian zewnętrznych wykorzystać wyłącznie wełnę. Podobno domy pasywne w Polsce to nawet nie 1% rynku. Podobno szybkimi w realizacji, ekologicznymi technologiami wysoce energooszczędnymi zainteresowanych jest w Polsce jedynie 5% inwestorów. Podobno 70% Polaków nie rozumie czytanego tekstu. Proszę nie reagować nerwowo - to tylko dostępne powszechnie wyniki prowadzonych badań . Podaj link do tych badań. Sądzę,że nie przepisałeś dobrze tekstu bo powinno być,że podobno 30% budujących jeszcze wierzy w bzdury,że silikaty trzeba ocieplać wełną bo podobno jakiś idiota naopowiadał im głupot,że ściany mają skrzela i oddychają zamiast posiadać w domu sprawną wentylację. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Tą tabelką to możesz sobie podetrzeć tyłek bo do niczego innego się nie nadaje a tym bardziej nie do porównania. Ona jest nie aktualna bo tak jak jest to ujęte w tabeli nie można budować,jest to zakazane przez dzisiejsze warunki techniczne budowy domów. Nie zawiera danych kosztowych porównywanych technologii. Ośmieszasz się po raz kolejny i po raz kolejny robisz z siebie błazna. Sprawia Ci to przyjemność ? Własnym nazwiskiem promujesz idiotyzmy ? To się leczy... Podaj link do tych badań. Sądzę,że nie przepisałeś dobrze tekstu bo powinno być,że podobno 30% budujących jeszcze wierzy w bzdury,że silikaty trzeba ocieplać wełną bo podobno jakiś idiota naopowiadał im głupot,że ściany mają skrzela i oddychają zamiast posiadać w domu sprawną wentylację. Ty się zastanów może co Ty promujesz? I trochę grzeczniej proszę. Podstaw sobie izolację 20 cm - osiągniesz U które pozwoli Ci budować i poczujesz, że rozwiązałeś problem, bo analizować podanych wszystkich parametrów nie potrafisz. Ale nie martw się za bardzo, nie Ty jeden. Tabela powstała nie po to by bronić U, a po to by zwrócić uwagę na inne parametry i zamiar został osiągnięty. Rozumiesz już teraz? Znów będziesz nerwowy i niegrzeczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zwróćcie uwagę na jeszcze jedną istotną rzecz - wentylacja pomieszczeń to jedno a zagadnienie związane z dyfuzyjnością przegród zewnętrznych to drugie.Zbijanie tych pojęć do jednego i wyciąganie wniosków jest błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Ty się zastanów może co Ty promujesz? I trochę grzeczniej proszę. Podstaw sobie izolację 20 cm - osiągniesz U które pozwoli Ci budować i poczujesz, że rozwiązałeś problem, bo analizować podanych wszystkich parametrów nie potrafisz. Ale nie martw się za bardzo, nie Ty jeden. Tabela powstała nie po to by bronić U, a po to by zwrócić uwagę na inne parametry i zamiar został osiągnięty. Rozumiesz już teraz? Znów będziesz nerwowy i niegrzeczny? Żeby osiągnąć taki współczynnik U jaki osiągnąłem na silikat 18cm trzeba dać o wiele grubszą warstwę wełny niż 20cm,wiąże się to po pierwsze ze znacznie większym kosztem samego materiału izolacyjnego,po drugie,żeby nie osiągnąć wrażenia bunkra okna trzeba zamontować w warstwę ocieplenia na kotwach JB-D lub w systemie MOWO co również jest znacznym kosztem. Wniosek z tego,że izolacja wełną jest kompletnie nie zasadna ekonomicznie a słynne "oddychanie ścian" jest czystą bzdurą marketingową wymyśloną,żeby badziew zwany wełną sprzedać jakimś bezrozumnym inwestorom. Od dwóch lat mam styropian na silikacie,ściana nie oddycha bo styropian jest szczelnie położony na pianę,nie mam ani grana wełny w domu,mieszkam w szczelnym termosie ze styropianu za to ze sprawną wentylacją a klimat w środku jest przyjemny,wilgotność w roku nie przekracza 47% a przez większość roku ok.41%. Wełna narażona na wilgoć traci swoje właściwości izolacyjne i robi się z niej gnój. Także chłopie zamiast ośmieszać się zacznij się edukować zamiast przedstawiać jakieś bzdury rodem z lat 80-tych. Co do dyfuzyjności przez ściany podałem Ci na tacy łącznie z zapytaniem technologię thermomur. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Żeby osiągnąć taki współczynnik U jaki osiągnąłem na silikat 18cm trzeba dać o wiele grubszą warstwę wełny niż 20cm,wiąże się to po pierwsze ze znacznie większym kosztem samego materiału izolacyjnego,po drugie,żeby nie osiągnąć wrażenia bunkra okna trzeba zamontować w warstwę ocieplenia na kotwach JB-D lub w systemie MOWO co również jest znacznym kosztem. Wniosek z tego,że izolacja wełną jest kompletnie nie zasadna ekonomicznie a słynne "oddychanie ścian" jest czystą bzdurą marketingową wymyśloną,żeby badziew zwany wełną sprzedać jakimś bezrozumnym inwestorom. Od dwóch lat mam styropian na silikacie,ściana nie oddycha bo styropian jest szczelnie położony na pianę,nie mam ani grana wełny w domu,mieszkam w szczelnym termosie ze styropianu za to ze sprawną wentylacją a klimat w środku jest przyjemny,wilgotność w roku nie przekracza 47% a przez większość roku ok.41%. Wełna narażona na wilgoć traci swoje właściwości izolacyjne i robi się z niej gnój. Także chłopie zamiast ośmieszać się zacznij się edukować zamiast przedstawiać jakieś bzdury rodem z lat 80-tych. Co do dyfuzyjności przez ściany podałem Ci na tacy łącznie z zapytaniem technologię thermomur. Doczytaj o wełnach bo masz wiedzę sprzed lat. Zobacz jakie wełny produkuje się obecnie zanim będziesz pisał dalej. Porozmawiamy jak doczytasz:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.07.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zwróćcie uwagę na jeszcze jedną istotną rzecz - wentylacja pomieszczeń to jedno a zagadnienie związane z dyfuzyjnością przegród zewnętrznych to drugie. Zbijanie tych pojęć do jednego i wyciąganie wniosków jest błędne. Po części masz rację ale nie do końca. Dzięki wentylacji wymieniamy powietrze na czyste ale jednocześnie zmniejszamy różnicę w zawartości wilgoci pomiędzy pomieszczeniem a jego zewnętrznym otoczeniem, czyli zmniejszamy różnicę w ciśnieniach pary wodnej, która to występuje po wewnętrznej i zewnętrznej stronie ściany. Ale różnica ciśnień to jeszcze nie przepływ, który zależy od oporów na jakie para napotka. W niektórych przypadkach para się kondensuje i zostaje w ścianie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.07.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Zwróćcie uwagę na jeszcze jedną istotną rzecz - wentylacja pomieszczeń to jedno a zagadnienie związane z dyfuzyjnością przegród zewnętrznych to drugie. Zbijanie tych pojęć do jednego i wyciąganie wniosków jest błędne. Nie wiem czy dobrze rozumiem : Czy Ty uważasz że dyfuzyjność a raczej przegroda "dyfuzyjnie otwarta" to jest zaleta przy wełnie mineralnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 07.07.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Nie wiem czy dobrze rozumiem : Czy Ty uważasz że dyfuzyjność a raczej przegroda "dyfuzyjnie otwarta" to jest zaleta przy wełnie mineralnej? Ja nic nie uważam. Dane fizyczne mówią wszystko. Edytowane 7 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.07.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Poste pytanie: zaleta czy wada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.07.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 http://forum.muratordom.pl/media/images/eksp_logo_s/logo-isover-small.jpg[h=5]FORUM EKSPERCKIE: ISOVER - Izolacja. Czekamy na merytoryczne, bez marketingu, odniesienie się do powyższego tematu. Pozdrawiam.[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 07.07.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Wróć do początku wątku, przeczytaj wszystkie wypowiedzi, przemyśl i być może wtedy nasuną Ci się poprawne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.07.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Nie jestem specjalistą od izolacji, ale mam jakoś w głowie poukładane i póki co, nie widzę powodów aby to zmieniać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 10.07.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Nie jestem specjalistą od izolacji, ale mam jakoś w głowie poukładane i póki co, nie widzę powodów aby to zmieniać. Pozdrawiam. A ... rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.07.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 A ... rozumiem. I bierz przykład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 10.07.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 I bierz przykład. Pozdrawiam Dziękuję. Nie szukam dodatkowych zajęć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 jednak niewiedza to taki błogi stan: Szanowny Pan Adam tez nie wie że też nie jest specjalistą od izolacji. Ale żyje i dobrze się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 10.07.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 uważaj coulignon pan Adam w innym wątku dał się już poznać jako ekspert od szatańskich domów z pamięcią ścian w których mieści się źródło zła, w skrócie: [h=1]Domy, które zabijają[/h]będziesz się z niego nabijał to rzuci na ciebie urok (fale kształtu), i ci ściany z BK popękają, zostaniesz starym kawalerem i konieczny będzie pierścień atlantów :P:P Wątpliwe by ten pierścień w czymkolwiek Panom mógł pomóc .... Nie podzielam optymizmu.Nie mniej dobrej dalszej zabawy na forum Panom życzę .... A co tam, grunt to produktywne zajęcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 12.08.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Czy ściana oddycha? Coś w tym jest ,ponieważ mój brat 8 lat temu ocieplił dom styropianem , niestety pokazał mu się grzyb . Natomiast szwagier w tym samym czasie położył na ściany wełnę mineralną i ściany są suche. Dlatego ja wybrałem wełnę i w tej chwili jestem w trakcie ocieplania stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.08.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 niezłe.... I jesteś święcie przekonany że jak masz wełnę to nie będziesz miał grzyba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts