Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ściana oddycha? Wełna czy styropian? Mity i fakty

Sp5es

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
zarówno wełna jak i styropian ma plusy i minusy, milion razy o tym było, cześć plusów wełny to marketingowy bełkot, najważniejsze żeby materiał izolacyjny który kupujemy był wysokiej jakości, na rynku mamy wiele firm jeśli mam być szczery to wśród styropianów moim faworytem jest Termo Organika, wełna to Rockwool, Isover,

Gość Konto usunięte na żądanie
Mój szwagier też żył mitem oddychania ścian dopóki nie podsunąłem mu tematu z wentylacją i badań w tym temacie.

U mnie od roku grzyba brak mimo 20cm styro (jest wentylacja mech.:-)

Sprawdź w przegrodzie czy go nie ma. To że grzyba nie widzisz nie znaczy, że go nie ma.

• 2 weeks później...
A tak z innej beczki, czy to prawda, że w Niemczech i na półwyspie skandynawskim jakoś nie ocieplają za wiele styropianem, że znacznie więcej wełny idzie niż styropianu. Ciekawe czy to plotki, czy tamte rynki jakoś bardziej doceniły wełnę. Sam nie mam wiedzy, dlatego podpytuje.

• 2 weeks później...

Lobby styropianowe w PL jest wciąż bardzo silne. Nie mniej ludzie pomału zaczynają sami analizować parametry fizyczne, a era

kierowników budów edukowanych na "wielkiej płycie" pomału się na szczęście kończy. Dla tych właśnie pojawiający się

styropian w latach 70 - tych był jedynym słusznym, świetnym materiałem izolacyjnym i tu byli pod wrażeniem przez kolejne dekady. Fizyka jednak

omawia wiele parametrów, które są często istotniejsze niż właściwości stricte izolacyjne - ... przede wszystkim dla naszego zdrowia.

Kto chce czytać i się uczyć zaglądnie do rozwiązań światowych w tej materii i sam dokona dobrego wyboru. Lobby styropianowe nadal będzie się rozwijało

w otoczce wątpliwych wspieranych i powoływanych stowarzyszeń "opiniowytwórczych" kreujących fizykę na swoje potrzeby ( .. i swoich mocodawców - reklamodawców).

Od siebie dodam, że do ocieplenia własnego domu używałem i wełny i styropianu i to samo czynie na usłudze, staram się po prostu używać odpowiedni materiał w odpowiednim miejscu, kierunek dyfuzji, przekonanie inwestora czy możliwości finansowe, a kto w ówczesnym sporze ma racje, przekonamy się za naście lat, ale wtedy producenci już innymi materiałami nas będą wabić i wtedy pewnie też niedoinformowanie będzie na rynku, już dzisiaj słyszałem opinie 'czy to oby na pewno ten super areożel nie straci próżni??

tak tak, a jak ktoś nie uwierzy w twoje fale kształtu, i domy które masowo mordują swoich mieszkańców, to go na 3 zdrowaśki do pieca wsadzisz ??

Kolejna konkretna fachowa riposta.

Od siebie dodam, że do ocieplenia własnego domu używałem i wełny i styropianu i to samo czynie na usłudze, staram się po prostu używać odpowiedni materiał w odpowiednim miejscu, kierunek dyfuzji, przekonanie inwestora czy możliwości finansowe, a kto w ówczesnym sporze ma racje, przekonamy się za naście lat, ale wtedy producenci już innymi materiałami nas będą wabić i wtedy pewnie też niedoinformowanie będzie na rynku, już dzisiaj słyszałem opinie 'czy to oby na pewno ten super areożel nie straci próżni??

A dlaczego nie wyłącznie styropianu? Przecież jest tańszy.

U siebie główny argument z doborem izolacji-> kierunek dyfuzji pary wodnej w przegrodzie.

Poproszę jaśniej tak by każdy potencjalnie zainteresowany budową domu zrozumiał.

Co to znaczy kierunek dyfuzji?

Jak konkretnie wygląda ten argument?

Co by się mogło Pana zdaniem wydarzyć gdyby zastosował Pan wyłącznie styropian?

Jaki jest układ warstw i użyte w przegrodzie kolejne warstwy?

Jak wygląda temat dyfuzji w konkretnej ścianie o które Pan pisze (przy zastosowanych warstwach)?

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Krzesło oddycha, stół oddycha, to i ściana może pooddychać, wałkowany od stu lat mit branży wełniarskiej. Panowie Panie liczy się wentylacja, reszta to bzdury

Oczywiście, że wentylacja jest istotna - nikt nie mówi, że nie. Zjawiska fizyczne zachodzące w przegrodzie bada się oddzielnie i nie koniecznie muszą one mieć jakikolwiek związek z wentylacją.

Poproszę jaśniej tak by każdy potencjalnie zainteresowany budową domu zrozumiał.

Co to znaczy kierunek dyfuzji?

Jak konkretnie wygląda ten argument?

Co by się mogło Pana zdaniem wydarzyć gdyby zastosował Pan wyłącznie styropian?

Jaki jest układ warstw i użyte w przegrodzie kolejne warstwy?

Jak wygląda temat dyfuzji w konkretnej ścianie o które Pan pisze (przy zastosowanych warstwach)?

OK. Dziękuję za telefon Artur-69 - wszystko jasne. Mowa o ścianie ceramicznej ocieplonej wełną - i to się chwali :) Pozdrawiam.

• 2 weeks później...