coulignon 13.08.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Mój kolega miał samochód na gaz i się rozbił. Dlatego ja mam tylko diesle. Mniej więcej taki tok rozumowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 21.09.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Otóż właśnie stan wiedzy na forach jest jaki jest. Nie polecam uczyć się na forach nikomu, nawet wrogom i oponentom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gombro 08.10.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 zarówno wełna jak i styropian ma plusy i minusy, milion razy o tym było, cześć plusów wełny to marketingowy bełkot, najważniejsze żeby materiał izolacyjny który kupujemy był wysokiej jakości, na rynku mamy wiele firm jeśli mam być szczery to wśród styropianów moim faworytem jest Termo Organika, wełna to Rockwool, Isover, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 10.10.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Mój szwagier też żył mitem oddychania ścian dopóki nie podsunąłem mu tematu z wentylacją i badań w tym temacie. U mnie od roku grzyba brak mimo 20cm styro (jest wentylacja mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 17.10.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Mój szwagier też żył mitem oddychania ścian dopóki nie podsunąłem mu tematu z wentylacją i badań w tym temacie. U mnie od roku grzyba brak mimo 20cm styro (jest wentylacja mech. Sprawdź w przegrodzie czy go nie ma. To że grzyba nie widzisz nie znaczy, że go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 26.10.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 A tak z innej beczki, czy to prawda, że w Niemczech i na półwyspie skandynawskim jakoś nie ocieplają za wiele styropianem, że znacznie więcej wełny idzie niż styropianu. Ciekawe czy to plotki, czy tamte rynki jakoś bardziej doceniły wełnę. Sam nie mam wiedzy, dlatego podpytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 03.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 We FR. również odchodzą od docieplania domów styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.11.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 a w Chlewkach talibowie trzymają UFO w piwnicy O ... i to jest merytoryczny argument za styropianem;). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Ale uwaga trafiona, jak parę lat temu informacja o więzionych Talibach błądziła po kraju, to nikt nie dowierzał -wyśmiewał te infa, dziś są dowody i wstyd szyderców, może za naście lat i z opinią o styropianie tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 11.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Lobby styropianowe w PL jest wciąż bardzo silne. Nie mniej ludzie pomału zaczynają sami analizować parametry fizyczne, a era kierowników budów edukowanych na "wielkiej płycie" pomału się na szczęście kończy. Dla tych właśnie pojawiający się styropian w latach 70 - tych był jedynym słusznym, świetnym materiałem izolacyjnym i tu byli pod wrażeniem przez kolejne dekady. Fizyka jednakomawia wiele parametrów, które są często istotniejsze niż właściwości stricte izolacyjne - ... przede wszystkim dla naszego zdrowia. Kto chce czytać i się uczyć zaglądnie do rozwiązań światowych w tej materii i sam dokona dobrego wyboru. Lobby styropianowe nadal będzie się rozwijało w otoczce wątpliwych wspieranych i powoływanych stowarzyszeń "opiniowytwórczych" kreujących fizykę na swoje potrzeby ( .. i swoich mocodawców - reklamodawców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 11.11.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Od siebie dodam, że do ocieplenia własnego domu używałem i wełny i styropianu i to samo czynie na usłudze, staram się po prostu używać odpowiedni materiał w odpowiednim miejscu, kierunek dyfuzji, przekonanie inwestora czy możliwości finansowe, a kto w ówczesnym sporze ma racje, przekonamy się za naście lat, ale wtedy producenci już innymi materiałami nas będą wabić i wtedy pewnie też niedoinformowanie będzie na rynku, już dzisiaj słyszałem opinie 'czy to oby na pewno ten super areożel nie straci próżni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 tak tak, a jak ktoś nie uwierzy w twoje fale kształtu, i domy które masowo mordują swoich mieszkańców, to go na 3 zdrowaśki do pieca wsadzisz ?? Kolejna konkretna fachowa riposta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Od siebie dodam, że do ocieplenia własnego domu używałem i wełny i styropianu i to samo czynie na usłudze, staram się po prostu używać odpowiedni materiał w odpowiednim miejscu, kierunek dyfuzji, przekonanie inwestora czy możliwości finansowe, a kto w ówczesnym sporze ma racje, przekonamy się za naście lat, ale wtedy producenci już innymi materiałami nas będą wabić i wtedy pewnie też niedoinformowanie będzie na rynku, już dzisiaj słyszałem opinie 'czy to oby na pewno ten super areożel nie straci próżni?? A dlaczego nie wyłącznie styropianu? Przecież jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.11.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 U siebie główny argument z doborem izolacji-> kierunek dyfuzji pary wodnej w przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) U siebie główny argument z doborem izolacji-> kierunek dyfuzji pary wodnej w przegrodzie. Poproszę jaśniej tak by każdy potencjalnie zainteresowany budową domu zrozumiał. Co to znaczy kierunek dyfuzji? Jak konkretnie wygląda ten argument? Co by się mogło Pana zdaniem wydarzyć gdyby zastosował Pan wyłącznie styropian? Jaki jest układ warstw i użyte w przegrodzie kolejne warstwy? Jak wygląda temat dyfuzji w konkretnej ścianie o które Pan pisze (przy zastosowanych warstwach)? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 12.11.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Krzesło oddycha, stół oddycha, to i ściana może pooddychać, wałkowany od stu lat mit branży wełniarskiej. Panowie Panie liczy się wentylacja, reszta to bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Krzesło oddycha, stół oddycha, to i ściana może pooddychać, wałkowany od stu lat mit branży wełniarskiej. Panowie Panie liczy się wentylacja, reszta to bzdury Oczywiście, że wentylacja jest istotna - nikt nie mówi, że nie. Zjawiska fizyczne zachodzące w przegrodzie bada się oddzielnie i nie koniecznie muszą one mieć jakikolwiek związek z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 12.11.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Poproszę jaśniej tak by każdy potencjalnie zainteresowany budową domu zrozumiał. Co to znaczy kierunek dyfuzji? Jak konkretnie wygląda ten argument? Co by się mogło Pana zdaniem wydarzyć gdyby zastosował Pan wyłącznie styropian? Jaki jest układ warstw i użyte w przegrodzie kolejne warstwy? Jak wygląda temat dyfuzji w konkretnej ścianie o które Pan pisze (przy zastosowanych warstwach)? OK. Dziękuję za telefon Artur-69 - wszystko jasne. Mowa o ścianie ceramicznej ocieplonej wełną - i to się chwali Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trailer77 27.11.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 W kwestii rzekomego oddychania ścian wypowiadał się wielokrotnie prof. Pogorzelski wystarczy wygooglać i poczytać, że tzw. oddychanie ścian to ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 27.11.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 TAK MASZ RACJĘ, ściana nie oddycha -to nie płuca, to trzeba przyznać i dopiero tłumaczenie profesorów to wyjaśnia ale czy DOM ODDYCHA? Ale gazo-przepuszczalności wełny nikt nie kwestionuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts