Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ściana oddycha? Wełna czy styropian? Mity i fakty

Sp5es

Recommended Posts

Mam bardzo proste pytanie.Mam domek wybudowany tradycyjną metodą cegła kratówka na zewnątrz,środek - 6cm styropianu,wewnątrz pustak pianowy tzw.pgs.Czy mogę wykonać izolację zewnętrzną ze styropianu plus tynk akrylowy.Nie ukrywam że zostałem przytłoczony masą naukowych określeń o pnktach rosy itp.Jeszcze jedno pytanko jaką grubość styropianu zastosować.Problem wynikł w zimie gdyż zauważyłem po stronie północnej w rogach sufitu małe kropeczki (grzyb) które usunąłem więc mam podejrzenie że to wynik niedostatecnej izolacji w ścianie.Dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam bardzo proste pytanie.Mam domek wybudowany tradycyjną metodą cegła kratówka na zewnątrz,środek - 6cm styropianu,wewnątrz pustak pianowy tzw.pgs.Czy mogę wykonać izolację zewnętrzną ze styropianu plus tynk akrylowy.Nie ukrywam że zostałem przytłoczony masą naukowych określeń o pnktach rosy itp.Jeszcze jedno pytanko jaką grubość styropianu zastosować.Problem wynikł w zimie gdyż zauważyłem po stronie północnej w rogach sufitu małe kropeczki (grzyb) które usunąłem więc mam podejrzenie że to wynik niedostatecnej izolacji w ścianie.Dzięki za pomoc.

oj chyba wentylacji, kup nawiewniki do okien, a o takiej ścianie niesłyszałem jeszcze.

Leon, jeżeli mówię, że facet jest trochę nawiedzony, to mam na myśli, że dla niego jest tylko jedno rozwiązanie. Ale on dużo wie. Z nim naprawdę można podyskutować o ociepleniu od wewnątrz. Tym bardziej, że jest praktykiem.

Ciebie też uważam trochę za nawiedzonego ale to nie oznacza, że nie szanuję twoich poglądów.

cegła kratówka na zewnątrz,środek - 6cm styropianu,wewnątrz pustak pianowy tzw.pgs.Czy mogę wykonać izolację zewnętrzną ze styropianu plus tynk akrylowy.

.Jeszcze jedno pytanko jaką grubość styropianu zastosować.Problem wynikł w zimie gdyż zauważyłem po stronie północnej w rogach sufitu małe kropeczki (grzyb) które usunąłem więc mam podejrzenie że to wynik niedostatecnej izolacji w ścianie.Dzięki za pomoc.

Podaj grubośc każdej z warstw i gęstość gazobetonu. Wtedy będzie można to przeliczyć.

Na czuja wystarczyłoby 8 cm styropianu, ale każdy kolejny 1 cm grubości to ok 1,5 pln. Tak więc z reguly i tak nie powinno się położyć mniej niż 10-12 cm.

Ale liczyć, liczyć...

Akryl jest najmniej wskazany jako tynk, chyba że są wysokie wymogi mechaniczne (ale te są do nadrobienia innymi metodami).

Ma najmniejszą paroprzepuszczalność i do tego błyskawicznie się brudzi.

Nie ma więc zasadniczo przekonywujących zalet, oprócz w/w.

Opowieści sprzedawców o "najlepszym tynku akrylowym" to tylko marketing.

Zdecydowanie lepsze rozwiązanie tynk silikonowy lub mineralny pomalowany farbą silikonową.

Dla definitywnego stanowiska trzeba mieć pełne przesłanki techniczne.

Jeżeli od wnętrza jest już 6 cm styropianu, który stanowi paroizolację, to obłożenie cegły kratówki ze strony zewnętrznej także styropianem spowoduje zamknięcie tej cegły dla przenoszenia pary.

Czyli twoja cegła kratówka przestanie "oddychać".

Jeżeli w jakiś sposób do tej cegły przedostanie się woda (n.p. podsiąknie od fundamentu, lub wcieknie z zewnątrz), to mur zawilgnie.

Rozwiązaniem jest ocieplenie wełną z tynkiem nie akrylowym.

• 2 weeks później...
Jeżeli od wnętrza jest już 6 cm styropianu, który stanowi paroizolację, .

Jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś robił paroizolacje ze styropianu. Czy to jakaś nowa moda?

Jeżeli w jakiś sposób do tej cegły przedostanie się woda (n.p. podsiąknie od fundamentu, lub wcieknie z zewnątrz), to mur zawilgnie.

Rozwiązaniem jest ocieplenie wełną z tynkiem nie akrylowym.

Istotą dobrze zrobionego ocieplenia sa takie rozwiązanie detali, w tym uszczelnień, aby woda nie mogła się dostać pod ocieplenie. Dotyczy to wszystkich systemó, w tym również systemów wełnianych

Czy ściana oddycha?

A czy ściana ma płuca?

A jeżeli ściana ma 3 % płuco-skrzelo-tchawki to czy warto z nich korzystać?

A tak się chłopaki zacietrzewiły, że w ogóle nie zadają pytania podstawowego:

PO CO TO WSZYSTKO?

A no po to, zeby we własnym domku żyć taniej i przyjemniej.

Taniej bo jak ktosik drzewiej powiedział:

WOLNYM BĘDZIE TEN KTO MA NISKIE KOSZTY UTRZYMANIA.

Przyjemniej

BO CZŁOWIEK TAKA ŚWINIA JEST, ŻE TYLKO PRZYJEMNOŚCI MU W GŁOWIE.

Drogie towarzystwo na Furrum Murratorum zgromadzone po co wam te mało konstruktywne dysputy.

Trza se freski strzelić i obszary określić kosztów i przyjemności i to nie dla wybranego elementu, ale dla całości domostwa waszego.

Parę pytań podpowiadających:

po pierwsze primo)

Czy warto zwiększać grubość izolacji (lub w ogóle kłaść izo), jeżeli system wentylacyjny nie jest wyposażony w cosik (przez cosik należy rozumieć: reku, GWC, wprowadzenie wentyalcji na kominek (lub inny podgrzewacz) dla ogrzania napływającego powietrza)?

po drugie primo)

Wata/styro po co te swary?

Każdy wybierze na co go stać i jakie przeznaczenie ma mieć. Dla przykładu co się stanie z elewacją po nie trafieniu pod garażem w tablicę od kosza grając w przyszłości z dzieckiem jeno w elewację. Czy przypadkiem nie trzeba będzie całego domku odnawiać? (No przynajmniej garażu.)

po trzecie primo)

Jakie dźwięki wydalje deszcz (ewentyalnie grad) uderzajacy o ocieplenie ze styropu lub waty?

Jak to Angielczycy mówią: Case study.

Letnia burza, aż się prosi otworzyć drzwi na taras, a tu wszystko pozamykać trzeba bo o styro tak "dzwoni", że trzeba by mordule nadzierać, żeby coś usłyszeć. Co wcale nie oznacza, że przez wełnę zrobioną "inaczej" ilośc decybeli będzie znacząco mniejsza (skala logarytmiczna).

Co do kładzenia w póżniejszy czasie (po odebraniu budowy) izolacji z zewnątrz wewnątrz, to przypominam, że:

po pierwsze primo)

na zmianę wyglądu elewacji należy przedstawić projekt, uzyskać zgodę, założyć księgę itd.. itp.. pierdu, pierdu...

po drugie primo)

ci co uprzednio na maksa dosunęli budynek do granicy mogą potem nawet te 8 cm zrywać, lub przyjąc na twarz bilecik PINB-u o nominale równoważnym znaczącej części jeżeli nei całości nakładu na izolację.

No chyba, że się coś od wzeszłego roku w Prawie budowlanym zmieniło. :-?

Gość M@riusz_Radom

Będę na działce stawiał pierwszą budowlę - kibelek. Proszę wszelakiem maści fachowców o wskazanie materiału do budowy, który NIE będzie oddychał.

Przy takim a nie innym przeznaczeniu takie oddychanie może poważnie obniżyć wytrzymałość materiału - z wiadomych względów :]

SP5es

napisałeś : Jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś robił paroizolacje ze styropianu. Czy to jakaś nowa moda

Jeżeli styropian, który nie przewodzi pary wodnej, został zamontowany - to stanowi on paroizolacje. Gdyby to była blacha stalowa - to też by stanowiła paroizolacje.

Nieporozumienie wynika z wadliwego pojmowania terminu paroizolacja.

Tym określeniem możemy nazwać wszystko co nie przewodzi pary, a nie konkretny wyrób n.p. folie. Paroizolacyjność jest cechą fizyczną materiału.

Być może w gwarze budowlanej "położyć paroizolacje" to to samo co zamontować folie paroizolacyjną.

Styropian ma współczynnik oporu dyfuzyjnego mi=35.

Dość mu daleko do paroizolacyjności.

Blacha stalowa zapewne ma paręnascie tysięcy, jak nie więcej. - nie mam pod ręką normy. Proste do sprawdzenia.

Drobne parę rzędów wielkości różnicy.

Będę na działce stawiał pierwszą budowlę - kibelek. Proszę wszelakiem maści fachowców o wskazanie materiału do budowy, który NIE będzie oddychał.

Przy takim a nie innym przeznaczeniu takie oddychanie może poważnie obniżyć wytrzymałość materiału - z wiadomych względów :]

mariusz jak sie ciesze ze cie widze, buduj sracz ze styropianu, on nie oddycha, a i broń boze z jutonga bo ci caladziałke zasmierdzi. a tak napowaznie, jedx i kup 1,5 metra oszastów. mam taki sracz, wyglada jak ziemianka z czasów wojny. ale wygodny

Zeby rozstrzygnac dylemat czym ocieplac przeprowadzilem eksperyment.Otoz przy temp -7 i wiejacym wietrze,rozebralem sie do majtek.Nastepnie okrecilem sie szczelnie welna mineralna grubosci 15cm i wyszedlem na podworko.Po 30 min przy pomocy szwagra dotarlem do domu,bo z zimna sam nie bylem juz w stanie.Czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego welna mnie nie ogrzala.

Bo wełna " oddycha" i Cie po prostu przewiało :-)).

Żarty żartami, aleś się mógł nieźle urządzić. Wełna jest bardzo dobrym izolatorem w sytuacji, gdy więzi w sobie powietrze w bezruchu ( styropian ma to niejako z urzędu ze względu na swoją budowę). Miękka wełna, którą zapewne się owinąłeś, jest dość luźnym materiałem i przez to przewiewnym. Dlatego Cie zmroziło -7 st.

• 2 weeks później...