Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o nowym świetliku tunelowym VELUXA?

Recommended Posts

Co sądzicie o nowym świetliku tunelowym VELUXA?

Pytanie to kieruję głównie do obecnych i przyszłych użytkowników budynków parterowych z dachem o konstrukcji wiązarowej np. D08, D09 jak również tych z poddaszem użykowym. Wydaje mi się, że to bardzo dobry patent na doświetlenie łazienek, przedsionków i holi - znany od dawna, ale do tej pory niedostępny.

Sądzę, że zbyt mało światła przejdzie przez otwór fi 35cm a na dodatek zostanie sporo wytracone w rurze "światłowodowej", im będzie dłuższa tym gorzej.

W pomieszczeniach gdzie w ogóle nie ma okien by się sprawdził ale w pomieszczeniach gdzie są okna efektów świetlika prawie nie zauważysz.

świetlika nie mam, są to tylko moje przemyślenia,

no i ta cena za taką można kupić dwa standartowe okna

Sądzę, że zbyt mało światła przejdzie przez otwór fi 35cm a na dodatek zostanie sporo wytracone w rurze "światłowodowej", im będzie dłuższa tym gorzej.

W pomieszczeniach gdzie w ogóle nie ma okien by się sprawdził ale w pomieszczeniach gdzie są okna efektów świetlika prawie nie zauważysz.

świetlika nie mam, są to tylko moje przemyślenia,

no i ta cena za taką można kupić dwa standartowe okna

z tego co mi opowiadał architekt to rura nie wytraca swiatła bo jest wyłozona odblaskami żeby wzmocnić efekt, a światło zbiera na górze wypukłe oko - tyle że w wersji veluxa zdaje się jest to zwykłe okno połaciowe.

widziałem działajacy świetlik, nie powala iluminacją ale rzeczywiście rozjaśnia klatke schodową

zamierzam u siebie taki założyć

pozdr

też myślę o takim rozwiązaniu i znalazłem jeszcze jedną firmę która robi swietliki-"Sun-2-u",maja trzy średnice 25,35 i 55cm z czego ta ostatnia jest w cenie veluksa 35 i ma wypukłe oko górne.

Byłem kiedyś na jakimś seminarium gdzie zachwalano między innymi Sun2Yu. Wyglądało to ciekawie, zapewniali, że starają się utrzymać naturalne widmo.

Tu masz link http://www.pitern.pl/index.php?id=swietliki&typ=sun2u

• 10 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...