romi 03.10.2002 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 Mam zaprojektowany strop ackermana, ale wielu ludzi doradza mi zrobienie stropu terriva. Dodam, że nie planuję rozbudowy w górę. Głównie interesuje mnie jaka jest konkretna różnica w cenie materiału 1m2 stropu ackermana a terriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 04.10.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Z tego co pamiętam, Ackerman był jednym z tańszych stropów. Swego czasu Murator przedstawiał zestawienie różnych typów stropów z kalkulacja cenową - był to świetny materiał do porównań.Postaram sie odkopać stare Muratory i to znaleźć.Nie wiem natomiast dlaczego w ogóle rezygnujesz z Ackermana.Ja osobiście nie słyszałem złych opinii o tym stropie.Jest co prawda bardziej pracochłonny i wymaga prawie pełnego deskowania, ale ma mniejsze tendencje do pękania niz stropy gestożebrowe i jest na pewno korzystniejszy akustycznie.To prawda, że jest coraz rzadziej stosowany, ale ja nie odrzucałbym tego rozwiązania (tym bardziej, że masz je w projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 04.10.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Witam. Swego czasu porównywałem koszty stropu Terriva i Akermana ze znajomym, który go robił. Akerman okazał się zdecydowanie tańszy od mojego Terriva, ale roboty było przy nim więcej. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi 04.10.2002 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Bardzo Wam dziękuję za informacje i zostanę jedna przy stropie Ackermana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 05.10.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Zestawienie cen różnych stropów podaje Murator 12/2000 (str. 65 - "Stropy żelbetowe".Dla Akermana cena materiałów na 1m2 stropu to 38-43 zł/m2 (pustaki 28 zł, beton 10-15 zł). Dla porównania Teriva 1 Solbetu (wypełnienie z pustakow keramzytobet. 52-54 zł/m2 (pustaki 24 zł, belki 21-23. beton 7 zł/m2), Teriva SKB (wypełnienie z bloczków z betonu kom.) 68 zł/m2 (pustaki 33, belki 22, beton 13.Stropy ceramiczne (typu ceram) to jiuż ceny z przedziału 120-260zł/m2!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 16.10.2002 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 do Ackermana dodaj jeszcze pełne deskowanie, to dla desek 3.2 cm jest 0.032m3 *600zl/m3 to daje ok.20zł/m2 za odeskowanie.Więcej też trzeba stempli podporowych. Strop Teriva kładzie się dość wygodnie, na belkach podpartych rzadziej niż przy Ackermanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts