Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Tadek: zmniejszaliście powierzchnię spiżarni??

mamy wylany chudziak pod fundamenty i .... jakoś mało miejsca :o

m&k - powiększyliśmy kuchnię - ściankę przesunęliśmy o 10 cm i zmniejszyliśmy tym samym spiżarnię - ale tylko troszeczkę - i tak jest duża jak już są regały :lol: .

Pozdrawiam

TadekL

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

przede wszystkim bardzo mocno już spóźnione ale serdeczne podziękowania dla Beaty i Tadka za umożliwienie oglądnięcia "w realu" ich pięknej Emanuelki!

Przy okazji gratulujemy pięknej okolicy!

Niestety, ten post to moje pożegnanie z Emanuelą :cry: . Projekt już kupiony, drewno na więźbę wysuszone (leży już dwa lata) i... nic!

Ze względów które nie do końca mogę przytoczyć na forum* nie będziemy budować Emanueli! Decyzja już niestety zapadła...

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego,

Dżeku z rodzinką

PS. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mam do odsprzedania projekt Emanueli II w wersji podstawowej, oraz drewno na więźbę. Odsprzedam poniżej kosztów, mi już niepotrzebne...

*) Połączenie WZ i względów osobistych.

Cześć Dżeku.

Szkoda że rezygnujesz z budowy ale czasem w życiu tak bywa.

A ja właśnie dzisiaj wróciłem z wypadu do Szklarskiej Poręby.

Brałem udział w zajęciach górskiej szkoły QUASAR i skakałem na linie w przepaść 36m w dół (tylko 12 pięter) , ale adrenalina.

Wracam do domu a u mnie już fundamenciki gotowe i zasypane piaskiem.

W poniedziałek zwożę pustaczki na budowę i parter w górę.

Dżeku co do drewna na więźbę to jestem zainteresowany , ale dopiero jak wyciągna mi budowlańcy strop czyli gdzieś na początku lipca.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

No prosze proszę, jak się rozkręciło nie tylko na tym naszym wątku, ale także na placach budów. Aż miło poczytać.

Zbyszku. Masz dobrze, że tak czynnie sobie odpoczywasz. Myślę, że podobną adrenalinę miałem jak nas przy oststnim etapie budowy jedna z firm wystawiła.

Pozdrawiamy Wszystkich budujących, nie tylko EII. Dżeku Was też.

TadekL

cześc budowniczowie

mam problem. jestem na etapie czekania na drewno konstrukcyjne i na cieśle. I tam w projekcie sa takie stalowe jakies mocowania z grubych blach kilkunastomilimetrowej krubosci, a na zdjęciach które tu widziałem nei ma tego. Moje pytanie jest takie, czy zestawienie więżby jakie jest w projekcie jest prawidłowe, czy są tam zawarte jakies słupki, jak to wogóle u was było.

pozdrawiam

mariusz

ta sprawa już była poruszana:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1738623&highlight=#1738623

my robimy bardzo dokładnie blachy i mamy nadzieje, że dekarze je dobrze zamontują, Tadek z nich zrezygnował i na razie nic mu się nie dzieje (no ale on miał jakąś super ekipę od dachów) - ogólnie nie polecam z nich rezygnować : dach bezsłupowy jak to jest w przypadku Emanueli naciska swoim ciężarem nie tylko w dół na ściany ale też wypycha w bok ścianę kolankową poddasza (z tego co mówił konstruktor Emanueli - siłą 13 ton).

My nie zaryzykujemy zrezygnowania - konstruktor wyraźnie nam to odradzał i powiedział, że ratował już około 30 rozjechanych dachów (w całej Polsce) właśnie dlatego, że zrezygnowano z blach

my robimy bardzo dokładnie blachy i mamy nadzieje, że dekarze je dobrze zamontują, Tadek z nich zrezygnował i na razie nic mu się nie dzieje (no ale on miał jakąś super ekipę od dachów) - ogólnie nie polecam z nich rezygnować : dach bezsłupowy jak to jest w przypadku Emanueli naciska swoim ciężarem nie tylko w dół na ściany ale też wypycha w bok ścianę kolankową poddasza (z tego co mówił konstruktor Emanueli - siłą 13 ton).

My nie zaryzykujemy zrezygnowania - konstruktor wyraźnie nam to odradzał i powiedział, że ratował już około 30 rozjechanych dachów (w całej Polsce) właśnie dlatego, że zrezygnowano z blach

No to mnie nieźle przestraszyłeś m&k. Ciekaw jestem jak Pan Fąfara ratował te 30 rozjechanych dachów. Kołki Hiltiego też są pod wielkim znakiem zapytania, skoro jest aż tak duża siła tnąca ciężaru dachu działąjąca na ściany w dół i na boki. Będę się chyba gorliwiej modlił o nasz dach.

Pozdrawiam

TadekL

Witam.

Wprawdzie nie jestem jeszcze na etapie więźby, ale tak sobie dumam że zrezygnuję z kołków Hilti na rzecz śrub kotwowych zespawanych ze zbrojeniem górnego wieńca i zabetonowanych w wieńcu.

I wtedy okucia będą trzymane przez te śruby o fi min 20mm.

Ze swojej praktyki wiem że wszelkie kołki rozporowe to nie jest zbyt pewne rozwiązanie.

Pozdr

• 3 weeks później...

Podciągam trochę ten wątek, na którym zrobiło się bardzo wakacyjnie!!!Chciałbym Wam się pochwalić domkiem z podświetloną podbitką ale zdjęcia są marnej jakości i chyba najpierw musze sobie sprawić profesjonalniejszy aparat. Niestety trochę szkoda wydawć takie pieniążki, jak ma się taką inwestycję - nazywaną budową domu :)

Pozdrawiam

TadekL

Dokładnie tak. Ah te pieniądze.Tadku ja męczę jeszcze poddasze,ale koniec już bliski (wykańczania poddasza).Ja też powoli mam dość czekam na sierpniowy urlop bo miał być w czerwcu ,ale nie dostałem.Planujemy w lipcu zamieszkać w naszej Emanuelce.Jak sobie trochę posprzątamy to wyśle fotki naszego domku.Pozdrawiam.

Dokładnie tak. Ah te pieniądze.Tadku ja męczę jeszcze poddasze,ale koniec już bliski (wykańczania poddasza).Ja też powoli mam dość czekam na sierpniowy urlop bo miał być w czerwcu ,ale nie dostałem.Planujemy w lipcu zamieszkać w naszej Emanuelce.Jak sobie trochę posprzątamy to wyśle fotki naszego domku.Pozdrawiam.

Super, że będą fotki z bliźniaczej EII. Ja na urlop umykam z początkiem przyszłego tygodnia - na całe 4 tygodnie. Ale nie będzie odpoczynku. Planuję popracować przy obejśiu domu, Może schody i taras (do ponownego wylania) i obrobienie murków oporowych i pewnie coś jeszcze - zobaczymy na co środki nam pozwolą.

Pozdrawiam

TadekL

• 1 month później...

Witam wszystkich po długiej przerwie. Nie bylem tu już ładnych kilka miesięcy. W międzyczasie powstała kolejna Emanuela :D

W tej chwili moja budowa czeka na postawienie kominów i położenie blachy.

Co do ścianki kolankowej to ja wlaśnie podniosłem ją do wysokości 125cm. Moim zdaniem dom nie stracił na uroku gdyż wysokość parteru jest nieco obniżona (wyjściowo po wykończeniu od parkietu do sufitu zostanie jakieś 252-255cm) tak samo na poddaszu.

Jak ktoś chce zobaczyć zdjęcia to moge wysłać na PW.

oo Zbyszek :D

jak postępy?

my też podniesiemy ściankę ( w sumie 3,5 porotherma będzie miała)

pawaroti: to jak będzie ze zdjęcmi? :oops: ;-)

A witam sasiadów zza miedzy.

Postępy są; właśnie chłopcy zbroją u mnie strop; myslę (to brzmi dumnie....) że w przyszłym tygodniu będą zalewać ten strop.

A swoją drogą ten strop pożera koszmarne ilości stali.

Ściankę podnoszę o dwa porotermy w górę , w sumie da to ok. 140cm wysokości; pełną wysokość 2,6m uzyskam już 2 mb od ścian szczytowych.

Przedłużę trochę krokwie i myślę że będzie dobrze.

Pozdrowionka