Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

Recommended Posts

Piotrze!

Czy góra, korytarz jest zaprojektowana w stylu projektu Poemy z pracowni Krajobrazy? Link wyżej albo poniżej.

Z czego zbudowaliście dom? Ściany z ilu warstw? Słyszałam wiele pochlebnych opinii na temat górali. Ile wzięli za robociznę murów i dachu projektu Emanuela II, jeśli mogę wiedzieć? Ile będzie kosztowała was dachówka, jeśli mogę wiedzieć? Wiem - Creaton to najlepsza dachówka ceramiczna. I czekamy na skany.

Pozdrawiam

Beata

Beato,

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Odpowiadając na Twoje pytania to nasza Emanuela ma inny rozkład niż Poema. Chyba najszybciej zrobię zdjęcie z planu i Wam prześle. Dom wybudowaliśmy z maxa 30 + do tego będzie wełna lub steropian 10 cm. Sciany wewnętrzne z białego gazobetonu. Górale za stan surowy bez ław, ścian funadamentowych i pierwszej wylewki wzieli 27.000 zł i do tego dach i pełne deskowanie.

Czy wyliczaliście jaką dokładnie powierzchnię ma dach, gdyż w kosztorysie jest chyba błąd w powierzchni? Nam wychodzi około 270 m kw?

Pozdrawiam

Piotrek

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beato,

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Odpowiadając na Twoje pytania to nasza Emanuela ma inny rozkład niż Poema. Chyba najszybciej zrobię zdjęcie z planu i Wam prześle. Dom wybudowaliśmy z maxa 30 + do tego będzie wełna lub steropian 10 cm. Sciany wewnętrzne z białego gazobetonu. Górale za stan surowy bez ław, ścian funadamentowych i pierwszej wylewki wzieli 27.000 zł i do tego dach i pełne deskowanie.

Czy wyliczaliście jaką dokładnie powierzchnię ma dach, gdyż w kosztorysie jest chyba błąd w powierzchni? Nam wychodzi około 270 m kw?

Pozdrawiam

Piotrek

Witaj Piotrze!

Super zdjęcie! Musimy wszyscy nauczyć się wklejać zdjęcia do wątku. Piękne te nasze Emanuele. Też jesteście dumni z domku? Obcym ludziom przechodzącym bardzo podoba się ten domek i mówią, że jest piękny architektonicznie.

Bardzo się cieszę, że nie poszliście na łatwiznę i do deskowania dachu kupiliście zaimpregnowane deski. Nie ma co oszczędzać. Zamierzacie jeszcze w tym roku położyć papę?

Widzę, że również w kuchni macie jedno duże okno. My takie zrobiliśmy, bo mamy przepiękny widok lasu i szkoda nam było murować tam słupek. Zostawiliście okna łukowe. Mnie jest bardzo przykro z powodu decyzji mojego męża, ale ech, te kompromisy. Widzę, że podnieśliście ściankę kolankową. Jaką ma teraz wysokość? Muszę przyznać, że nie przeszkadza to dachowi.

A co do dachu i jego powierzchni. Więźby to chyba jest dobrze w zestawieniu. Choć nam zniknęło kilka sztuk w czasie, gdy leżała ona na budowie i czekała na ekipę, i musieliśmy niestety dokupić. Natomiast jak kupowaliśmy dachówkę, to w hurtowni od razu mówili nam, że zawsze trzeba w wycenie uwzględnić 10% więcej, czyli właśnie liczyli na 270 m2, bo sporo na nasz dach jest docinanych dachówek. Ale i tak oddaliśmy jedną całą paletę chyba ok. 140 dachówek, a 70 szt. później zdjętych do założenia okien dachowych po tynkach i wylewkach zostawiliśmy sobie na ogrodzenie albo na daszek pod kubły na śmieci i na wszelki wypadek.

Piotrze!

Jesli mozna wiedzieć, ile wyszło wam za materiał? Bardziej ile na ten moment kosztował was stan surowy z materiałem i robocizną. Chciałam się zapytać, żeby porównać, ile przepłaciliśmy za silkę. :D :evil: A ile jesteście do przodu w porównaniu do naszych kosztów budowy domu.

A ponadto czekamy na zdjęcie z przodu domku i skany waszych zmian w środku.

Pozdrawiamy serdecznie

Beata

Super zdjęcie! Musimy wszyscy nauczyć się wklejać zdjęcia do wątku. Piękne te nasze Emanuele. Też jesteście dumni z domku? Obcym ludziom przechodzącym bardzo podoba się ten domek i mówią, że jest piękny architektonicznie.

Jesli mozna wiedzieć, ile wyszło wam za materiał? Bardziej ile na ten moment kosztował was stan surowy z materiałem i robocizną. Chciałam się zapytać, żeby porównać, ile przepłaciliśmy za silkę. :D :evil: A ile jesteście do przodu w porównaniu do naszych kosztów budowy domu.

A ponadto czekamy na zdjęcie z przodu domku i skany waszych zmian w środku.

Pozdrawiamy serdecznie

Beata

Ja też chciałbym zobaczyć te zdjęcia i poznać ew. w/w koszty

Beato, dziękuję za zaproszenie - myślę że jeśli zapadnie decyzja (ta jedna z decyzji życia :-) to chętnie skorzystamy z zaproszenia

pozdrw

ali

... liczyli na 270 m2, bo sporo na nasz dach jest docinanych dachówek. Ale i tak oddaliśmy jedną całą paletę chyba ok. 140 dachówek, a 70 szt. później zdjętych do założenia okien dachowych

Czyli faktycznie zużyta liczba dachówek to 3250 - 140 - 70?

Pytam bo też być może będę miał L15.

A zdjęcia mogę wam wstawić do wątku jak chcecie. :D

Też je chętnie zobaczę. :D

Klaus!

Zakupiliśmy 3480 szt. dachówki podstawowej, potem oddaliśmy całą paletę dachówek, więc na fakturze korygującej mamy 3250 szt. Ale mniej ich potrzeba na dach, bo zostało nam 70-80 szt. z miejsc, gdzie położono połaciówki. Zamierzamy tę dachówkę położyć w ogrodzeniu na daszku nad pojemnikami ze śmieciami i na słupkach pomiedzy przęsłami. Wiem, że będziemy musieli dokupić drób (gąsiory).

A co z Creatonem? Taka rewelacyjna cena. To jest mercedes wśród dachówki ceramicznej.

Beata

A co z Creatonem? Taka rewelacyjna cena. To jest mercedes wśród dachówki ceramicznej.

Beata

Może będzie i Creaton, nie mówię nie. Ale tak bardzo to on się nie różni a na L15 mam cenę niższą jeszcze o 40 gr.

Klaus!

Napisz nam instrukcję, jak się wkleja zdjęcia to wątku. Co byśmy mogli się nauczyć.

Beata

To proste. Piszesz adres do zdjęcia zaznaczasz i naciskasz guzik "Img".

Wygląda to tak:

[img=http://www.dobredomy.pl/images/034_3d_f_m.jpg]

A działa tak:

http://www.dobredomy.pl/images/034_3d_f_m.jpg

No a teraz chciałbym wreszcie zobaczyć te zdjęcia. :evil:

Jedyne co potrafię, to wstawiłam zdjęcie Piotrka do naszego albumu (oczywiście drugiej części) w folderze Emanuele inne (na drugiej stronie albumu, przejść trzeba strzałką).

Beata

A to już inna bajka. Najpierw zdjęcie trzeba umieścić gdzieś w necie. Ja np. używam darmowego konta www na onet.pl.

Można też wysłać zdjęcie do http://imageshack.us/index.php

albo też umieścić w takim albumie jak wasz i przywołać do nich link.

Robi się to tak: otwierasz album, wybierasz "Image overview", otwierasz zdjęcie indywidualnie w osobnym oknie i prawym klawiszem podglądasz jego właściwości, kopiujesz jego adres url i wstawiasz do swego wątka używając guzika "Img" oczywiście.

Rozumiem, że nie zdążyłaś jeszcze przeczytać tego co napisałem wyżej?